Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" вече е в процедура на протест

Горанов посегна на парите на МВР, надзирателите, МО, НСО, ДАНС и разузнаването

Фотографија: БГНЕС

Освен служителите в МВР и в затворите, проектобюджетът предвижда от догодина намаляване на отпуските до 20 дни и за работещите в Министерството на отбраната, Националната служба за охрана, разузнаването и ДАНС.

От КТ "Подкрепа" ще поискат среща за проблема и с премиера.

Хората се редят на опашки, за да подават рапорти за напускане пред "Човешки ресурси" в районните управления, обясни Валентин Попов от синдикатите в МВР. Неговата оптимистична прогноза е, че ако текстовете не бъдат оттеглени, между 15 и 20 процента от състава в МВР ще напусне.

Застрашена е националната сигурност, каза синдикалистът.

Финансовият министър е дописал допълнителните параграфи в проекта за Бюджет 2016 година.

При обсъждането в Тристранния съвет подобни текстове не са съществували, обясниха от КТ "Подкрепа". Текстовете се появяват едва във варианта на бюджета, внесен в Народното събрание. 

Синдикатите ще поискат и среща с премиера Борисов. Според тях министър Бъчварова не е автор на тези предложения.

Освен обезщетенията при напускане, които ще бъдат намалени, вкарването на добавката за клас в заплатите, намаляване на отпуските, в МВР се предвижда и парите за храна да бъдат намалени от 120 на 80 лева догодина.

Синдикат "Отбрана" към КТ "Подкрепа" вече е в процедура на протест, обяви Тодор Воденов. КТ "Подкрепа" ще обмисли дали да оглави протестите в сектор "Сигурност", обяви президентът Димитър Манолов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!