Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма консенсус между МВР и Горанов, 20 000 полицаи излизат на протест утре

Около 240 служители на МВР са подали заявления за пенсиониране само за един ден

| обновено на 03.11.15 в 12:19
Снимка: БГНЕС

20 000 полицаи ще излязат в сряда на протест и ще блокират републикански пътища. Това обявиха представители на синдикалните организации в МВР след среща във финансовото министерство с ресорния министър Владислав Горанов и с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Служителите на МВР недоволстват срещу текстовете в проектобюджета за догодина, според които при пенсиониране вече няма да се получават по 20 заплати, а до 10. Полицаите се заканиха протестите да продължат всеки ден.

Около 20 служители на МВР отидоха пред Министерство на финансите, за да подкрепят колегите си при преговорите. След като освиркаха вътрешния министър Румяна Бъчварова, на влизане, полицаите разказаха пред "Хоризонт" защо недоволстват и за какво настояват:

Главите на тия тъпанари вътре да узреят, защото са страшни тъпанари. Съсипаха армията, сега съсипват и МВР, идват на власт мутрите!

В Столична дирекция на вътрешните работи около 40 молби на ден за напускане се подават. Това е в последният месец месец и половина. В събота и в неделя по страната са подавани молби в дежурните, и в събота, и в неделя са подавани заявления.

Като отидеш в районното, трябва да си носиш лист и химикалка, защото там не са им раздавани от години.

Напускам. Това са седем години и осем месеца, напускам. Ще отида в частния сектор. Там взимат повече пари, няма напрежение, не те карат да си купуваш компютри, материали, оръжие, патрони.

Около 240 служители на МВР са подали заявления за пенсиониране само в рамките на вчерашния ден. От свои източници в полицията "Хоризонт" научи, че това е бройят на регистрираните в дирекция "Човешки ресурси" молби. В пъти повече са служителите, които имат намерение също да напуснат системата и в момента изчакват. Заявления има в почти всички дирекции на МВР. Сред тях са Специализираният отряд за борба с тероризма, Главна дирекция Национална полиция, СДВР, няколко областни дирекции на МВР и Жандармерията.

След срещата нито Горанов, нито Бъчварова, поискаха да представят постигнатото от срещата,  а думите им бяха предадени от синдикалните лидери Валентин Попов и Галентин Грозев:

Министър Бъчварова заяви, че ни разбира и ще търси някакъв баланс... и че, да, ще се срещнем пак и ще продължим пак да говорим, каза Попов.

Министър Горанов единственото, което каза, е: "Вие за десет заплати ли сте в МВР", или нещо от този вид. "Ако за десет заплати се служи в МВР, ако това е мотивацията…", нещо в тази посока, тези заплати се давали за пенсионери… Това за нас е обидно и дори няма да го коментирам.

БГНЕС

На въпрос на "Хоризонт", какво ще прави държавата, ако стане извънредна ситуация, докато 20 000 полицаи протестират, Грозев отговори:

Питайте държавата. Когато сме в свободното си време, не сме част от държавата, ние също сме граждани, имаме нашите права, ние не сме роби на тази държава, а сме служители, което е голяма разлика.

Утре на протеста в 18:00 часа ще излязат 1/3 и половината полицаи, подкрепени от служителите на затворите и симпатизанти. При следващата среща с Бъчварова и Горанов, полицаите поискаха и присъствието на премиера Бойко Борисов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени