Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Инспекцията по труда отчете по-малко трудови злополуки, завършили със смърт, през 2015-а

По-малко трудови злополуки, завършили със смърт през тази година и повече проверени фирми. Това отчетоха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" през 2015 година. Строителството остава сектора с най-много рискове за работниците. Все още бизнесът се изкушава да наема хора без трудови договори.

По-малкият брой нарушения по трудови правоотношения се дължи на зачестилите проверки, обобщи главният директор по инспектирането Виолета Добрева

Работодателите станаха по-дисциплинирани по отношение на забавени трудови възнаграждения. Намалява относителният дял в процентно съотношение на работодатели, забавящи възнаграждения, както и периодът, който се забавя. С около 19,5 млн. намалява сумата на неизплатените трудови възнаграждения.

Към края на септември трудовите злополуки с фатален край са 56. През същия период на миналата година те са 61.

В областта на строителството са направени най-много предписания и са спрени най-много опасни съоръжения, каза гл. секретар на Инспекцията Георги Милчин

Организирахме кампания с по-масирани проверки в цялата страна чрез спиране на някои от необезопасените обекти и с налагане на санкции. Анализът показва, че ние сме ограничили инцидентите.

Репортажа чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!