Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Ивайло Калфин: Оттеглянето ми от поста е партийно решение

Според бившия вицепремиер, правителството трябва да се преформулира и да покаже нова енергия

| ажурирано 11.5.16. 18.09
Ивайло Калфин
Фотографија: БГНЕС

Ивайло Калфин се оттегля от поста в правителството по партийно решение – потвърди самият той, като изказа съжаление, че няма да довърши част от започнатите социални реформи. АБВ е силно критична към секторите "Икономика", "Отбрана" и "Външна политика", каза Калфин и препоръча на премиера Бойко Борисов да направи персонални промени в правителството. АБВ се надява да постигне взаимодействие с БСП след смяната на ръководството, посочи още Калфин, но не отговори категорично дали той ще е обща лява кандидатура за президент. 
Вицепремиерът и социален министър в оставка Ивайло Калфин не даде яснота за своето политическо бъдеще след оттеглянето.
Честно да ви кажа, преминаването от изпълнителната власт в законодателната не е най-вълнуващото упражнение, предстои да взема решение.
Ще се радва на сближаване между АБВ и БСП след проведения конгрес на левицата.
Действително аз се надявам да има някакво раздвижване в рамките на левицата и лявото пространство, но не това е темата и не това е поводът АБВ да излезе точно сега от правителството.
Дали ще е обща лява кандидатура за президент, Калфин обясни:
Ако се търси общ кандидат, мисля, че по-скоро ще се търси на друго място и то няма да бъде и в БСП, няма да бъде и в АБВ.
Бившият вицепремиер поясни защо Борисов е предупредил преди седмица, че ще има атаки към него, като спряган кандидат за президент:
Е, сигурно всеки, който се кандидатира за нещо, става интересен за всякакъв модел атаки от тези, които пък имат други идеи
.
Силни критики Калфин отправи към липсата на реформи в икономиката и отбраната, препоръча Борисов да промени състава на кабинета, за да избегне предсрочни избори.
Има два варианта пред правителството, или да се активизира, не знам премиерът ще реши, с някакви персонални реформи, да се преформатира, преформулира и да покаже нова енергия е силно свързано с персонални промени. Отново казвам, но за нас е по-важно и политиките, които се провеждат.
Критика има и към външната политика, водена от България, каза Калфин и не видя връзка между оставката си и проучването на Черно море за нефт и газ.
Аз не виждам причина, по която правителството да бъде по някакъв начин разклащано по тази причина. Критични сме. Не е достатъчна там работата, диверсификацията е важна, но всеки един проект, който минава през България, е добър и аз тук не виждам никаква основа за драма, партийна.

Тримата зам.-министри на труда и социалната политика, работили с Ивайло Калфин, са освободени от длъжност, съобщиха от правителствената пресслужба. Очаквано от министерството си тръгват Гълъб Донев, Николай Николов и Лазар Лазаров. 
От правителствената пресслужба допълват, че от заеманите постове са освободени и заместник-областните управители на Пловдив - Владимир Маринов, на Търговище - Йорданка Георгиева, на Перник - Илинка Никифорова, на Плевен - Красимир Иванов.
Премиерът освободи още висши служители от квотата на АБВ – това са заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов и заместник областните управители на Велико Търново, Русе, Монтана и на Софийска област. Освободен е и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, чийто пост временно поема заместникът му Гинче Караминова. Оставка подаде и заместник-областния управител на Плевен Красимир Иванов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!