Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

ЕК отрече да са застрашени плащания за над 1 млрд. лв. по Програмата за развитие на селските райони

Съмненията на европейските одитори касаят плащания по проекти за около 100 млн. евро

| ажурирано 15.6.16. 17.12


Европейската комисия потвърди за Националното радио, че има временно спрени плащания по проекти на Програмата за развитие на селските райони. От институцията обаче подчертаха, че става дума за много по-малко от милиард и 100 милиона лева, както обяви председателката на БСП Корнелия Нинова. Няма и решение дали България изобщо да загуби европейски средства.

Говорителят по земеделието на ЕК Даниел Росарио потвърди, че поради съмнения за усвояването временно са спрени плащанията по 2 мерки от ПРСР за предишния и за сегашния финансов период:

Това са превантивни мерки с временен характер. Ако не се открият нередности, плащанията ще бъдат възобновени. Одитната процедура продължава и докато тя не приключи, не можем да знаем дали изобщо ще има финансови корекции. Нека подчертая, че плащанията по Програмата за развитие на селските райони в България продължават на регулярна основа, така както са планирани.

Росарио отказа да назове сума, но опроверга цитираните в медиите твърдения на БСП, че България ще загуби 1 милиард и 100 милиона лева и те ще останат за сметка на държавния бюджет, който вече е покрил въпросните проекти:

Сумата по тези мерки, за които са прекъснати плащанията, са значително по-малки от представените някои медийни публикации.

От свои източници в Брюксел БНР научи, че съмненията на европейските одитори касаят плащания по проекти за около 100 милиона евро. Това обаче не означава, че всички те са под въпрос. Възможно е корекции да бъдат наложени за по-малко от половината. До 2020г. по „селската програма“ България разполага с бюджет от общо 2,3 милиарда евро.

Двете мерки от Програмата за селските райони, по които има временно спрени плащания, се отнасят до проектите за изграждане на възобновяеми енергийни източници и до парите за биологично производство – съобщиха за "Хоризонт" от Министерството на земеделието.
Уточнението е във връзка с изявление  на говорителя на ЕК за земеделие и развитие на селските райони Даниел Росарио, че плащания по две от мерките в момента са прекъснати поради съмнения относно тяхното приложение. И по двете мерки текат помирителни процедури и едва след приключването им ще е ясно дали ще бъдат наложени санкции и в какъв размер.

Цялото интервю с Даниел Росарио можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!