Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Президентът или парламентът да обявяват извънредно положение при терористичен акт

| ажурирано 6.7.16. 15.07
Фотографија: БГНЕС
Извънредно положение заради терористичен акт ще може да се обявява с указ на президента или с решение на Народното събрание. Това е записано в Закона за противодействие на тероризма, одобрен от правителството, който ще бъде предложен на Народното събрание. С него се определят три възможни нива на заплаха и четири на готовност на отговорните институции за противодействие на тероризма. С текстовете се дава възможност временно да се ограничават определени граждански права при терористичен акт или потенциална опасност от такъв. 

Също така се въвежда задължението в училища и детски градини, както и в редица сгради и съоръжения, където има струпване на много хора, да има разработен план за противодействие на тероризма.

Законовите текстове определят Националният контратерористичен център да се разполага в ДАНС и да предоставя информация на компетентните органи и структури, необходима за предотвратяване и пресичане на заплахи от тероризъм в непрекъснат и денонощен режим.

Текстовете уреждат и правата на различните структури спрямо хората, за които има обосновано предположение, че могат да участват в подготовката на атентат.

Регламентира се и участието на въоръжените сили, както и функциите на местните власти. По повод опасенията от допълнителните правомощия за армията, премиерът Бойко Борисов коментира:

Упреците или страховете в случая, че военните ще преминат към полицейщина, според мен са неоснователни ви гарантирам, че няма да е така. Просто искаме да дадем възможност, а не след вятъра да тичаме, ако, пази Боже да не ги призоваваме злите сили, да сме подготвени по някакъв начин.

Министерството на отбраната подкрепя текстовете, свързани с участието на Въоръжените сили в противодействието на тероризма и в мерките за преодоляване на последиците от него. В декларация на министерството се посочва, че възлагането на допълнителни правомощия на въоръжените сили отговаря на очакванията на обществото за по-активна роля в случаите на предотвратяване, борба и ликвидиране на последствията от тероризъм. 


Законовите текстове бяха обсъдени вчера на Съвета по сигурността при премиера, а за да влязат реално в сила, трябва да бъдат одобрени и от Народното събрание.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Цветелина Стоянова по темата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!