Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Бъчварова: Каналите за трафик на мигранти през България се активизират през последните дни

| ажурирано 3.8.16. 16.32
Фотографија: ЕПА/БГНЕС
Каналите за трафик на мигранти през България се активизират през последните дни, съобщи вицепремиерът Румяна Бъчварова. До дни ще бъде създадено специално звено, което ще работи по пресичането и на тези канали.

Ще зачестят операциите на МВР по профилактиране на бежанците при снощната проведена в района на Женския пазар в София. Повечето проверени са били с документи.

Осем души са задържани без документи. Ние не можем да ограничим придвижването на хората, които са минали процедурата за получаване на статут и се опитваме да регулираме тяхното присъствие, така че да не създава проблем на гражданите. Камерите на Центъра за видеонаблюдение на Столична община са основно на рисковите места, обясни министър Румяна Бъчварова.

Необходимите към момента сили са разположени на границата. Скоро към МВР ще заработи и общо звено по предотвратяване на трафика.

Център за борба с трафика, анализа, обработката, съответните препоръки, планирането на действието ще се извършва в това звено. Досега работеха отделните дирекции, сега ще съберем всички на едно място, за да можем по-активно да работим по трафикантските мрежи.

По линия на поисканата от ФРОНТЕКС помощ, скоро се очаква 60 офицери от Полша и техниката, необходима за тяхната работа. Динамичен е потокът от мигранти, каза още МВР министърът. Каналите се активизират и цената, която се плаща вече е по-висока.

Преди малко говорих със сръбския вътрешен министър, който ме увери, че те регистрират намаляване на притока от България и преориентиране на потоците, които те следят, през други държави. Мисля че това е една добра новина, каза още по темата МВР министърът Румяна Бъчварова.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Цветелина Стоянова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!