Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Редица нарушения на трудовото законодателство при инспекция на строителни площадки в София

| ажурирано 9.8.16. 15.29
Фотографија: БГНЕС

При инспекцията на две съседни строителни площадки до Спортната академия в София бяха установени редица нарушения на трудовото законодателство - сред тях работник без трудов договор, необезопасени изкопи и височинни площадки. В проверките на строителни обекти в София на Главната инспекция по труда, днес се включи и социалният министър Зорница Русинова.

Според инспекторите нарушенията са сериозни и всяко едно от тях крие риск за живота на работниците. Заради проливния дъжд в София от снощи и на двете строителни площадки има локви. В тях са скрити кабели и щепсели. Изкопът на единия обект няма ограда, а по ръба му са струпани строителни материали, което е недопустимо, тъй като могат да се срутят и да затиснат работници. 9 са екипите на столичната инспекция по труда, които от началото на седмицата масово проверяват строежите. Проблем се оказаха и подемници на тези строителни обекти. В сектора от миналата година има бум, особено в жилищното строителство. Допълнително наетите само за първите три месеца са 120 хиляди повече. Нарушенията, които масово се констатират, са точно по безопасните условия на труд, каза социалният министър Зорница Русинова.

Зидар без трудов договор и необезопасен подемник са само част от нарушенията, обобщава Екатерина Асенова от трудовата инспекция: 
Тия строителни материали не трябва да бъдат на ръба на изкопа. Някой, който работи в момента в изкопа, може да пострада, падайки строителен материал. Огромни локви с вода. Кабелите, положени пряко във водата..
Иво Антов - технически ръководител на единия от обектите, се ангажира пропуските да се отстранят: 
Ще гледаме да ги отстраним, но те не са фрапиращи.
Тук са намерили един човек без трудов договор
За съжаление той е от фирмите подизпълнители. Няма как да ги проверя, не ги познавам. 
Санкцията за работник без договор е от 1 500 до 15 000 лв. От наложените от началото на годината 5 000 000 лв. глоби, един милион са в строителния сектор. До късна есен инспекторите ще упражняват засилен контрол по строежите, обяви директора на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова
До юни проверките в сектора са 3 000, 20 процента от тях в София. От общо 5 милиона лева наложени глоби за полугодието, 1 милион е точно в строителството. До късната есен Главната инспекция по труда обещава засилен контрол. За откритите днес нарушения вече се издават предписания със срокове за изпълнение, за отстраняване. Техническият ръководител на един от обектите се ангажира още до края на работния ден да изпълни предписанията на трудовите инспектори.

Още по темата чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!