Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

"Галъп интернешънъл": ГЕРБ - 20,3%, БСП - 18,4%, Обединените патриоти - 10,1%, ако изборите бяха днес

| ажурирано 22.12.16. 17.17
Фотографија: БГНЕС

Бърз  сондаж за електоралните нагласи, на социологическата агенция "Галъп" сочи, че ако изборите бяха днес, за ГЕРБ  биха гласували 20,3 процента от имащите право на глас, а за БСП - 18,4. Трета политическа сила са Обединените патриоти - 10,1 процента, ДПС е четвърта с 6,3 процента, за партия на Веселин Марешки биха гласували - 5,2 на сто и за Реформаторския блок  - 3,3 процента . Тези 6 формации  биха попаднали в Народното събрание от днешна гледна точка, уточняват от "Галъп интернешънъл".

ДСБ и АБВ имат по 1,4%. 1,2% е очакваната подкрепа и за БДЦ. Близки около процент са стойностите и за „Движение 21“. Под процент, но с видими дялове остават, ДОСТ, „Зелените“, „Глас народен“ и др.

За други партии биха гласували 3,4%, а 4,8% биха гласували с „Не подкрепям никого“.

21,7% твърдят, че няма да гласуват. 

Експериментално тестване на потенциална партия на Слави Трифонов показва високи стойности от 12 процента подкрепа,  с потенциал и да расте. Проект на Радан Кънев подкрепят 1,5 процента от запитаните, а този на Христо Иванов към  момента получава около 1 процент.  

Данните са от телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ сред 1007 пълнолетни българи между 19 и 21 декември. Изследването е независимо от външно финансиране.

Първан СимеоновПотенциалите около Слави Трифонов са доста високи, по-спорни са перспективите около евентуалния проект на Радан Кънев и проекта на Христо Иванов, но там нещата много ще зависят от коалиционната политика, а фазата е и доста ранна, коментира за "Хоризонт" Първан Симеонов от "Галъп":
 
Проектът на Слави Трифонов, ако и доколкото го има, би могъл да разчита на много големи дялове на вълните на този референдум. Има огромно набъбване на национално-консервативни настроения, на популистки настроения. Свързаните с това антиелитни и антипартийни сантименти, допълнително катализирани от референдума, направиха така, че сред политическите фигури на годината да са инициаторите на референдума или един почти непознат на България генерал, какъвто е Румен Радев, вече е президент на страната, или Красимир Каракачанов, който преди пет години имаше 30 хиляди гласа, сега има 570 хиляди гласа. Това са основните новини.

Данните през 2015 бяха зациклили, а 2016 показва вече нещо съвсем друго, отчете динамиката в обществените настроения Първан Симеонов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!