Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Програмата за раздаване на топъл обяд за бедните се изпълнява в цялата страна

Няма данни раздаването на топъл обяд за бедните да е прекратено заради лошото време. Програмата се изпълнява в цялата страна. Без проблем работят и центровете от семеен тип, съобщи социалният министър Зорница Русинова

В момента функционират 4 приюта и 13 центъра за временно настаняване с капацитет за около 630 човека и са пълни. Подпомагаме обществените трапезарии, които ежедневно осигуряват на над 29 000 човека топъл обяд, заяви Русинова.

Социалният министър отбеляза развитието на инициативата "Деца помагат на деца", която цели активни младежи на местно ниво да подпомагат в обучението им свои връстници от центровете за настаняване от семеен тип. До момента 120 от настанените там деца получават подобна подкрепа и резултатите ще станат ясни в края на учебната година. Кампанията за набиране на доброволци е разгърната в 28 града, посочи министър Русинова.

Активно ще се работи за по-добри социални услуги в подкрепа на децата и семействата, увери още Зорница Русинова. Средствата ще дойдат от три оперативни програми и от бюджета:

Това, което предвиждаме, е създаване на 23 центъра за обществена подкрепа, 27 нови дневни центъра за деца с увреждания, 16 нови центъра за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания.

Планирано е изграждане на десет нови центъра за настаняване от семеен тип, 28 нови преходни жилища за младежи от 15 до 18-годишна възраст, 17 нови наблюдавани жилища за младежи от 18 до 21-годишна възраст.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!