Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Администрацията ще акцентира на обучението на членовете на СИК и РИК за предстоящия парламентарен вот

Вицепремиерът Стефан Янев не допусна да се стигне до гласуване с машини само на някои места, като посочи, че ВАС се е произнесъл по този казус

Фотографија: БГНЕС



Обучението на районните и секционните избирателни комисии трябва да започне по-рано. Това обяви вицепремиерът Стефан Янев след среща с областните управители и представители на ЦИК. 

За да се гарантира безпроблемно гласуване и отчитане на резултата ще се заложи по-сериозно обучение на комисиите, включително и с телеконферентни връзки, каза Стефан Янев: 
С или без машинно гласуване, това обучение на тези секционни избирателни комисии да бъде много подробно и да започне много по-рано, така че ако приемем варианта или хипотезата, че няма да има машинно гласуване, самите бюлетини на хартия ще бъдат преференциални, което допълнително води до необходимо време за обработка и там се допускат грешките. В този смисъл необходимото обучение ще бъде направено с нужната яснота, че трябва да постигнем този резултат.

Конкретика по обучението няма. Все още не се знае какви машини ще се доставят, а самите доставчици също ще бъдат обучители. По отношение на въпроса дали се работи по хипотезата машините да не бъдат доставени Янев посочи: Отиваме на гласуване на хартия по обичайния начин. Как ще се произнесат вече в правния свят, аз не мога да коментирам.

Янев не допусна частично гласуване с машини само на някои места: 
Последното решение на Върховния административен съд мисля, че е категорично: или машини навсякъде, или не.
Още по темата можете да чуете в репортажа на Цветелина Стоянова за предаването "Хоризонт за вас".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!