Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

От КНСБ организираха кръгла маса "Да спасим българската енергетика“

| ажурирано 10.3.17. 18.05
България ще търси лоби или дерогация на подготвяните промени в евродирективата, която ще завиши екологичните изисквания за отделяните вредни емисии от големите горивни инсталации. На дискусия стана ясно, че ако правилата се приемат, след 2021 година са застрашени националната сигурност и над 100 хиляди работни места от седем индустрии.

От КНСБ днес организираха кръгла маса "Да спасим българската енергетика“. Наболялата дискусия по инициатива на синдикатите събра представители на бизнеса, експерти на отговорните ведомства, които участват в преговорите по промяната на референтния документ, който се отнася за големите горивни инсталации, завишаването на изискванията за сяра, живак, азотни съединения.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров постави остро проблема с последствията:

Наистина проблемът е изключително тежък. Ако тези изисквания бъдат приети при констатираните нива на вредни емисии, отделени в атмосферата от електроцентрали или предприятия, предимно от металургията или химичната промишленост, очевидно тези предприятия ще бъдат затваряни и принудително извеждани от експлоатация.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Цветелина Стоянова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!