Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Сигурността и борбата с тероризма коментираха български политици

| ажурирано 5.6.17. 12.27
Фотографија: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев заяви, че мерките за сигурност у нас са идентични на тези в останалите страни. След атентата в Лондон от събота вечерта Главчев призова за обединени усилия:

Някаква специална опасност няма. Няма промяна в средата на сигурността в България, поне вътрешна. С по-голямо внимание сме, но и от доста време сме така.

За обединени усилия на обществото в борбата и противодействието на тероризма призова и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски.

Ако се опитаме всички заедно! Има възможности и вероятности, пък и най-накрая, мерките са от всяка страна и от всички политически сили. Това е просто ужасен бич и застрашава цялото общество. Вече премиерът Борисов да се наеме с темата, но според мен, пак е въпрос на обединени усилия, каза Сакскобургготски преди дискусията "Европа отново на път", на която се обсъждат вариантите за европейското бъдеще, очертани в Бялата книга на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Организатор на дискусията е Партията на Европейските социалисти. В коментар за поредния терористичен акт в Лондон Сергей Станишев поиска и социални мерки за интеграция:

Над 80% от европейците искат повече Европейски съюз и повече координация в сигурността и борбата с тероризма, но сигурността не бива да се разглежда само от гледна точка на твърдата сигурност. Има и сигурност, която е социална - интеграцията на всички слоеве, здравната, околната среда. Към този проблем трябва да се гледа комплексно, а не всеки път, когато се изправяме пред такъв ужасен терористичен атентат, да се вайкаме и да бъдем шокирани. Трябва цялостна стратегия, политика на общността.

От своя страна министър Лиляна Павлова заяви, че два от приоритетите на българското европредседателство ще са свързани с темата сигурност:

Така, както уточнихме и в програмата за българското председателство, в която имаме пет важни приоритета, които сме очертали, два от тях са именно насочени към това - сигурност и миграция, от гледна точка на предизвикателствата, които стоят пред нас. И другият е Европейският съюз като фактор на глобалната политическа сцена, за да можем съответно да адресираме тези предизвикателства.


Целия репортаж от форума "Европа отново на път" чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!