Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Бинали Йълдъръм оцени категоричната солидарност на България по време на опита за преврат

Турският премиер е заявил това по време на срещата си с премиера Бойко Борисов в Анкара

| ажурирано 13.6.17. 17.09
Фотографија: Цветелина Стоянова - специален пратеник на БНР

Премиерът на Турция Бинали Йълдъръм поздрави на български език премиера Бойко Борисов за неговия рожден ден, който е днес. В разговора между двамата Йълдъръм е заявил, че страната му много цени категоричната солидарност на България по време на опита за преврат с думите:

Вие бяхте и първият, който дойде в много кратък срок след това в Турция.

България е много важен съсед за Турция, ние сме приятели и съседи, и съюзници. Имаме стабилни отношения, което е от полза и за двата народа, е заявил още Йълдъръм, който поиска съдействие от страната ни за придвижване на европейската перспектива пред Турция. Йълдаръм и Борисов обсъдиха двустранните отношения и нормализирането на тези между Ес И Турция. След срещата Борисов заяви:

Ние сме тук да защитим нашата граница, да защитим нашите инвестиции, нашата търговия, нашите инфрастуктурни промени и ако с нещо можем да допринесеме - да, ще го направим. Това искам да се знае. Ни най-малко не си поставям такава амбициозна цел. Всичко си зависи и от Турция.

Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм         Снимка БГНЕСПред турския си колега Борисов е посочил, че България е длъжна да работи за стабилни отношения с Турция и е редно да имаме добри отношения в икономиката и в региона на Балканите и е  благодарил нееднократно за охраната на границата.

В програмата на българския премиер е и среща с турския президент Реджеп Таийп Ердоган. Борисов вече даде заявка, че ще направи опит за възстановяване на отношенията на южната ни съседка с ЕС, които се влошиха след опита за преврат миналата година. Последната среща Борисов – Ердоган – Йълдъръм беше през август миналата година. Борисов даде заявка да направи опит да реабилитира поразклатените, както той ги определя, отношения между Турция и ЕС.

Много негативи се насложиха в отношенията ЕС – Турция, но ще положа много усилия за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция. Това е една голяма държава на нашата граница. Ще използвам влиянието, което имам, да кажа своето мнение, не казвам, че ще успея. Ние трябва, все пак, с нашия съсед да се опитаме да нормализираме отношенията. 

Този ангажимент Бойко Борисов пое преди седмица в рамките на посещението си в Берлин.

В рамките на едногодишния план за действие, насочен към възстановяване на отношенията Европейски съюз – Турция, в Брюксел днес започват преговори за ревизиране на митническото споразумение между двете преговарящи страни от 1995 г. 

Най-важното за нас като държава е да не позволяваме повече Турция да се меси във вътрешните ни дела. Това заяви в предаването "12+3" бившият консул на България в Одрин Георги Димов, според когото въпросът трябва да бъде поставен по две линии – политическия процес и изборите, и второ – привнасяне на българска територия на нерешени или изкуствено раздухвани вътрешни проблеми на Турция.

Димов говори за разговорите на Борисов в контекста на срещата на турски и европейски дипломати за реанимиране на отношенията, на която ще се разискват митническият съюз, визовата либерализация и борбата с тероризма.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!