Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Спешни мерки за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса обяви държавата

Бойко Борисов: Ще отпадне издаването на хартия на свидетелството за съдимост

| ажурирано 16.6.17. 15.03
Фотографија: БГНЕС
До няколко седмици ще отпадне издаването на хартия на свидетелството за съдимост, с промени в 2 наредби ще се свържат Имотния регистър и Кадастъра, с нова електронна система ще се улесни продажбата и регистрацията на автомобили. Тези спешни мерки се набелязаха на съвещанието при премиера Бойко Борисов с администрацията и общините.

Премиерът Бойко Борисов пресметна, че с отпадането на свидетелството за съдимост ще се намалят приходите от такси, но ефектът за гражданите и за бизнеса ще е голям.

Много ми се иска свидетелството за съдимост да отпадне като такъв документ. При отворения регистър да се проверява от всеки. Да, ще загубят такси, но 26 милиона човекочаса се губят за вадене на удостоверения от държавата.

Борисов отбеляза, че през годините са вкарани много пари за регистри, но полза от тях към момента няма.

Да се спести времето на човека, а и електронните услуги дават максимално възможност за това.

Борисов обясни пред министрите и кметовете, че няма време за анализи, а ще се действа бързо, за да се улеснят гражданите и бизнесът

Когато си загубват дни да се извади един документ или непрекъснато повторно се иска, всичко това създава едно усещане и за тревожност, и за корупция. Прекрасно всички знаят къде са местата, в които се формират опашките, където е необходимо, ще се вложат средства, където е необходимо, дори на личен контрол да се вземе.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че трябва да се премахнат незаконните такси. Той посочи данните от прокурорска проверка за общинските наредби и призова да се престане с взаимните обвинения между местна и централна власт.

Много пъти сме си говорили, няма да обръщаме разговора на американска група за взаимопомощ, всеки да си сподели болките. На нас ни трябват решения и то бързо. Ще задължим всички да престанат да искат справка, документ от гражданина при предоставяне на услугата, да я базират изцяло на справки между различните ведомства по електронен път. 

Дончев обеща санкции за ведомствата, които не спазват и сегашните закони.

Не може да чакаме от всички върхово ниво на мотивация. Ще използваме инструментите на административната, а в някои от случаите и на законовата принуда. Какъв аргумент имаме по отношение на гражданите да спазват всички закони, когато администрациите, и то няколко администрации, консенсусно го правят.

Преди седмица в МВР бяха приети краткосрочни и дългосрочни мерки за намаляване на административната тежест в КАТ. Тогава вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че един от основните ангажименти на правителството е редуциране на административната тежест във всички сфери.

Крайната цел е пълна електронизация и намаляване на поводите да се ходи в самите администрации, добави той. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!