Günün Programı

author: Rosina Petrova

Ukraina shënoi dy vjetorin e zymtë të fillimit të luftës

Më 24 shkurt, Ukraina shënoi dy vjet nga pushtimi rus. Përvjetori i zymtë vjen në sfondin e vdekjes së liderit të opozitës ruse Aleksei Navalni ,  sundimin e qytetit kyç lindor të Ukrainës Avdeevka - fitorja më e madhe simbolike e Rusisë që nga..

28.02.24 12:57 |

Ukrayna Savaşı'nın Başlangıcının İkinci Yıl Dönümü

24 Şubat'ta Ukrayna, Rus işgalinin ikinci yılını kutladı. Bu kasvetli yıldönümü, Rus muhalefet figürü Aleksey Navalny'nin ölümü ve Ukrayna'nın doğusundaki kilit şehir Avdeyevka'nın ele geçirilmesiyle, Kiev'in başarısız karşı taarruzundan bu..

28.02.24 06:00 |

BE-ja para zgjedhjeve - e copëtuar nga protestat dhe e kërcënuar nga ngritja e ekstremit të djathtë

Viti i ri filloi për Evropën me sfida të reja nga protestat masive bujqësore. Ato u përhapën në një zinxhir në të gjithë bllokun nga Evropa Perëndimore në Ballkan. Kërkesat e fermerëve në Gjermani, Lituani, Rumani, Bullgari janë sigurisht të..

24.01.24 14:15 |

Seçimlerin arifesinde AB:Protestolarla parçalanan ve aşırı sağın yükselişi tehdidi altında

Avrupa için yeni yıl, kitlesel çiftçi protestolarının getirdiği yeni zorluklarla başladı. Batı Avrupa'dan Balkanlara kadar tüm topluluk boyunca zincir halinde yayıldılar. Almanya, Litvanya, Romanya, Bulgaristan'daki çiftçilerin talepleri..

22.01.24 12:45 |
Avrupa Parlamentosu

Avrupa Parlamentosu stratejik ham maddelere ilişkin yeni yasayı kabul etti

Avrupa Parlamentosu, nihayet Avrupa Birliği'ndeki stratejik hammadde tedarikinin artırılmasına "yeşil ışık" yaktı. Kabul edilen yasa, AB’nin temel üretim malzemeleri açısından daha rekabetçi ve daha bağımsız hale getirmeyi..

20.12.23 17:55 |

PE miratoi një ligj të ri mbi lëndët e para strategjike

Parlamenti Evropian më në fund dha “dritën jeshile” për rritjen e furnizimit me lëndë të para strategjike në Bashkimin Evropian. Ligji i miratuar synon ta bëjë Komunitetin më konkurrues dhe më të pavarur për sa i përket materialeve kryesore të..

20.12.23 08:45 |
Věra Jourová

Věra Jourová: Krizat rrisin besimin në BE

Dy krizat që goditën Evropën - Covid-19 dhe lufta e Rusisë kundër Ukrainës - kanë rritur besimin në Bashkimin Evropian. Kështu ka deklaruar nënkryetarja e Komisionit Evropian, Věra Jourová, gjatë një takimi të veçantë me mediat evropiane, të organizuar..

01.11.23 18:29 |

Si dhe pse importet ukrainase e ndanë BE-në?

Importet e grurit të Ukrainës kanë tërhequr një vijë të trashë ndarëse midis Brukselit, disa vendeve anëtare të Bashkimit Evropian dhe Kievit. Pasi Komisioni Evropian vendosi më 15 shtator të mos zgjasë kufizimet në importet e grurit nga Ukraina në..

26.09.23 19:58 |

AB’den yapay zeka yasası çıkarma hazırlıkları

Avrupa Birliği, yapay zekaya düzenleme getiren dünyanın ilk yasasını hazırlıyor. İlk önemli adım artık atıldı, Avrupa Parlamentosu, yapay zekanın bir tehdit haline gelmemesini sağlayan kuralları onayladı.  Bu önlemler, yasanın gelecek yıl çıkması..

05.07.23 17:00 |

BE po përgatit ligjin e parë në botë për inteligjencën artificiale

Bashkimi Evropian po përgatit ligjin e parë në botë për të rregulluar inteligjencën artificiale. Hapi i parë i rëndësishëm tashmë është ndërmarrë - Parlamenti Evropian miratoi rregullat për të siguruar që inteligjenca artificiale të mos bëhet kërcënim...

04.07.23 17:17 |