Добромир Живков: Ще има видима консолидация в коалицията ПП-ДБ и тя ще излезе с общо послание

"Единствено ГЕРБ могат да формират по-широка коалиционна формула. Трябва да се види как ще бъде "продадена" такава коалиция на българските граждани"

Добромир Живков
Снимка: Савина Спасова

"Стратегически и двете политически сили - ПП и ДБ, се насочват към стабилизиране на коалицията след неуспеха, измервайки го през перспективата на първоначалните очаквания. Ще има видима консолидация в коалицията и тя ще излезе с общо послание, което предварително Кирил Петков и Асен Василев предпоставиха, за да затворят врата, докато е време и да не оставят пространство за спекулации."

Това мнение изрази пред БНР Добромир Живков, управител на социологическа агенция "Маркет линкс".

"Това, което Христо Иванов се опитва да започне като публичен разговор още преди изборите през октомври миналата година, остава неразбрано и среща силна съпротива не само вътре в коалицията, но и сред много от гласуващите за обединението", каза Живков.

Ключово ще бъде поведението на ГЕРБ и решението, което ГЕРБ ще вземе. Само от тях зависи дали ще има правителство, подчерта Живков. По думите му единствено ГЕРБ могат да формират следващ кабинет и по-широка коалиционна формула.

"Ако това не се случи, ще бъде тактическо решение на ГЕРБ в подготовка за следващите избори. ДПС със сигурност биха подкрепили ГЕРБ. ИТН също не изглежда да са проблемни. Остава въпросът с БСП. Но БСП има проблем с такава коалиция, докато тя все още видимо стои на позиции, които са в конфликт с евроатлантическата ориентация и на ГЕРБ, и на ДПС, отчасти и на Слави Трифонов. Затова трябва да се види как ще бъде "продадена" такава коалиция на българските граждани и дали ГЕРБ няма да използват именно тази особеност за да оправдаят несъставянето на кабинет", коментира социологът в предаването "Преди всички".

Добромир Живков не вижда перспектива за взаимодействие между ГЕРБ и коалицията ПП-ДБ.

"Възраждане" е в печеливша позиция, но винаги идва момент, в който трябва да се капитализира политическото влияние, посочи още Добромир Живков. Според него при "Възраждане" този момент ще дойде не когато са първа политическа сила и имат повече от половината депутати в Народното събрание, а по-рано.

"Не мисля, че ГЕРБ с победата си ще стигне дотам да оставят инициативата да премине, особено към третия. Важно е чисто символно как се представя най-голямата политическа сила в тази ситуация. Цялата отговорност по настоящем е в тяхното поле. (…) Не си представям, че "Възраждане" биха влезли по този начин в ролята си на мандатоносител. Струва ми се много имагинерна възможност засега."

"За момента резултатът на "Възраждане" е впечатляващ", добави социологът. Той поясни, че около 3% от всички гласували са се добавили към "Възраждане" и ИТН, и двете по съществото си антисистемни партии. Тези гласоподаватели са млади, разочаровани хора от градовете – около и под 30 г., които нямат усещането, че ПП може да бъде техният представител, които се радикализират и преминават в полето на антисистемните партии.

В столицата е важна символната победа на ПП-ДБ на тези избори. Няма изгледи след ноември тази година да видим в София кмет на ГЕРБ, отбеляза още Добромир Живков.

"Тази победа в София, която се очаква, може да даде старта на значително по-широки политически процеси. София гласува по определен начин и тогава започват да се разгръщат тези процеси в страната."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК обяви поименния списък на избраните народни представители

Централната избирателна комисия обяви поименния състав на избраните народните представители по изборни райони , след като прие заявленията на кандидатите от две листи за предпочитания изборен район. Решението предстои да се обнародва в Държавен вестник. С друго решение ЦИК прие заявлението на избрания за депутат Светослав Трифонов да бъде..

публикувано на 08.04.23 в 15:23
Слави Трифонов

Слави Трифонов няма да е депутат

ЦИК взе решение, с което прие заявлението на избрания за депутат Станислав Трифонов да бъде заличен от списъка с депутатите в 49-ото народно събрание. Трифонов от "Има такъв народ" беше избран в две листи в Благоевградския и Старозагорския район. Решението беше прието с 12 гласа "за", против него се обяви Цветозар Томов.

публикувано на 08.04.23 в 14:00

4-мата депутати от избирателен район Ямбол са същите, като в предходния парламент

Четиримата народни представители от ямболския избирателен район са същите като в предходния парламент. Депутати излъчват коалициите ГЕРБ- СДС, "Продължаваме промяната – Демократична България", БСП и "Възраждане". В 49-ото народно събрание от Ямболския избирателен район влизат Димитър Иванов (ГЕРБ – СДС), Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната..

публикувано на 08.04.23 в 13:55

Четирите мандата в област Ловеч са за четири различни партии и коалиции

В област Ловеч четирите мандата за народни представители в 49-ия парламент са разпределени между четири партии и коалиции. За първи път "Възраждане" ще имат свои депутат от 11-и Многомандатен избирателен район. Организационният секретар и член на Националния съвет на партията Николай Дренчев ще е представителят на "Възраждане" в Народното събрание..

публикувано на 07.04.23 в 16:13

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско

ДПС отново e с двама депутати в Смолянско, другите двама са от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В 49-ото Народно събрание влизат досегашните народни представители от Смолян. Решението на Централната избирателна комисия разкри за кого е четвъртият мандат за народен представител от 22-ри МИР. С него за втори път депутат става инж. Анджей Джандев, който..

публикувано на 07.04.23 в 15:57

Вижте разпределението на мандатите от региона в 49-то НС

Късно снощи ЦИК обяви разпределението на мандатите в 49-то Народно събрание. Победителите на изборите ГЕРБ – СДС получават 69 мандата, втората политическа сила ПП – ДБ – 64, ПП „Възраждане“ – 37. Четвъртата парламентарна група ще бъде на ДПС с 36 депутати, БСП ще има 23-ма народни представители, а ИТН – 11. ПП – ДБ ще имат 4-ма народни..

публикувано на 07.04.23 в 14:07

Диана Дамянова: Очевидно отиваме на избори

" Очевидно отиваме на избори . Очевидно партиите ще трябва да поемат отговорността за това България да бъде оставена поне още 4 месеца в безвремие. Дано това да няма изключително тежки последици. Моята прогноза е, че най-нещастният народ в света – българският, е в състояние, под формата на протест, да направи избор, много скъп избор, който..

публикувано на 07.04.23 в 13:30

ПП-ДБ няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ

"Всички партии в коалицията, след решения на националните им органи, са взели решение, че коалицията няма да подкрепи правителство с мандат или участие на политическа партия ГЕРБ". Това заяви Асен Василев от ПП на брифинг на коалицията.  От формацията са започнали и своя анализ на резултатите  "В тази кампания ние обиколихме над 1000 населени..

публикувано на 07.04.23 в 12:29

ГЕРБ ще има трима депутати от Стара Загора, по двама влизат от ПП-ДБ, ДПС и "Възраждане"

Трима депутати от Стара Загора ще има ГЕРБ - СДС в бъдещия парламент. Това става ясно от окончателното решение на ЦИК за разпределението на мандатите.  По двама влизат от „Продължаваме промяната-Демократична България“, "Възраждане" и ДПС - двама. По един депутат ще имат БСП и „Има такъв народ“. Избор в кой район ще останат депутати..

публикувано на 07.04.23 в 12:01
Петър Витанов

Петър Витанов: БСП повече няма място в дясно управление! Избирателят ѝ отреди ролята на опозиция

БСП повече няма място в дясно управление . Партията получи  исторически най-ниския си резултат и това ѝ отрежда ясното място на опозиция . Тази категорична позиция изрази пред БНР евродепутатът Петър Витанов. Според него за БСП "обратното броене отдавна е започнало" и се върви "каскадообразно към все по-големи дъна". " Тя не може и не бива да се..

публикувано на 07.04.23 в 11:10