Никола Тулечки: Кампанията в социалните медии е отрицателна, очерня противника

| Интервю
Снимка: БТА

Усилване на кампанията в социалните мрежи – това очаква Никола Тулечки от "Данни за добро".

Политическата кампания там никога не е спирала, уточни той.

Тулечки поясни, че фен групи могат да се формират чрез произвеждане на органично съдържание, най-често негативно спрямо опонента.

"Най-често кампанията в социалните медии е отрицателна, там се очерня противникът."

Друг механизъм е функциониращи вече около определени каузи групи и общности да се пренасочват към други, посочи експертът.

Извън официалната, платена реклама, има и скрита политическа реклама, за която се плаща на създатели на съдържание, отбеляза Никола Тулечки на старта на предизборната кампания за вота 2 в 1.

Там се образуват общности на хора, ангажирани с някоя кауза и формирането на т.нар. ехостаи се използва "за бутане на политическо съдържание".

Сайтовете гъби пък изглеждат като новинарски, имат странни имена, предлагат нещо като новини и има стотици такива сайтове. По време на кампания от тях може да се очаква тенденциозно политическо отразяване на определени теми – например колко лоша е Зелената сделка, коментира още Никола Тулечки в предаването "Хоризонт до обед".

"Опасното е, че много хора се мислят, че това е легитимна журналистика. Това е вид маркетинг и пропаганда."

У нас имаме перфектен микс от недоверие към институциите и неадекватно образование, което прави обществото много уязвимо за информационно влияние, каза в заключение той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Има твърде много варианти за недействителни бюлетини

Все още не е направен одит на нито една технология на гласуване . Успокоително е, че други подводни камъни изглежда са решени и ще може, както е предвидено по Изборния кодекс, да гласуваме и с двете технологии. Това каза пред БНР Стоил Цицелков от Обединението за честни избори (ОЧИ), член на Обществения съвет към ЦИК. Слабите места в ИК ще..

публикувано на 05.06.24 в 08:31

Даниел Стефанов: Посланията на Радев са разделящи и не им е мястото в предизборната кампания

Посланията на президента Румен Радев са разделящи и не им е мястото в предизборната кампания . Това каза пред БНР политологът и експерт по изборни системи Даниел Стефанов, преподавател в НБУ: "Държавният глава по дефиниция трябва да обединява нацията. ... Той злоупотребява с тема, която е свързана с абсолютно легитимни опасения на хората, за..

публикувано на 04.06.24 в 17:03
Теодора Крумова

Теодора Крумова, "Амалипе": Мит е, че ромските гласове решават изхода от изборите

Абсолютен мит е, че ромските гласове решават изхода от изборите . Няма как продаването на гласове да е специфика само на ромската общност. Това каза пред БНР Теодора Крумова от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" и подчерта, че е обществена тайна това, че всички партии са изкушени да купуват гласове в ромските квартали :..

публикувано на 04.06.24 в 14:11

Д-р Николай Михайлов: В НС трябва да се изпратят хора, свободни от пропаганда

" От изключително значение е да се произнася думата "мир" на всички равнища - така, както у нас се произнася от президента, така, както се произнася от компетентни, смели, дълбоки и сериозни хора в колективния Запад, така, както се произнася в Европа, независимо от опитите да се забрани това произнасяне, независимо от мерките то да бъде..

публикувано на 04.06.24 в 14:02
Петър Захариев

За вот с машина решаваме предварително дали ще гласуваме и за двата избора

Избирателите, които ще гласуват с машина, трябва предварително да са решили дали ще упражнят правото си и за двата вота. Това акцентира заместник-председателят на Районната избирателна комисия в Кърджали Петър Захариев. Причината е, че софтуерът на устройствата за гласуване не позволява връщане към първоначалния екран, при направен вече един..

публикувано на 04.06.24 в 11:54
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти

Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти .  Прогнозата направи пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ, но допусна и изненада с една или две партии, които да прескочат изборния праг заради "някаква мобилизация, която е убягнала на социолозите". " Фотофиниш за второ-четвърто място. Не по-малко важно ще е обаче..

публикувано на 03.06.24 в 16:48
Кольо Колев

Кольо Колев: Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват

Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 2-ри юни.  * Проучването на агенция "Медиана" е проведено в периода 25 май – 1 юни сред 990 интервюирани граждани..

публикувано на 03.06.24 в 13:38
Весела Чернева

Весела Чернева: Кампанията за евроизборите бе напълно затъмнена от националната

В България кампанията за европейските избори напълно беше затъмнена от националната кампания. Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева преди дискусията "Европейски избори: България в европейския контекст". Според нея тази дискусия ще е един от редките случаи, в който наистина ще може да се говори за..

публикувано на 03.06.24 в 09:36
Камелия Нейкова

ЦИК твърди, че не възпрепятствала проверка за досиета на кандидатите за НС и ЕП

Подготовката на изборите върви спокойно. Това съобщи пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК.  " Организацията е към своя финал. Предстои по места районните избирателни комисии да проведат обученията с членовете на секционни избирателни комисии, а също така да бъдат доставени хартиените бюлетини за гласуване и ролките специализирана..

публикувано на 02.06.24 в 11:00
Екатерина Бончева

ЦИК не предостави необходимите данни за проверка на кандидатите за НС и ЕП

За първи път ЦИК не ни предостави необходимите данни на кандидатите за Народно събрание и Европейски парламент и на коя партия в листите са . Това каза пред БНР Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, и обясни: "Първо ни изпратиха празен диск, а след това - флашка, но в информацията липсваше принадлежността на съответните лица към коя..

публикувано на 31.05.24 в 14:27