Избори и политическа комуникация:

"Who targets me" проследява кои партии ползват данните ни в социалните мрежи

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инструментът "Who targets me" позволява да проследим кои политически партии ползват данните ни, за да ни подават определено съдържание в социалните мрежи, и да разберем дали може да станем мишени на профилирана политическа партийна кампания в социалните мрежи.

"Това е разширение за браузъра. То следи кои политически партии чрез политическа реклама подават определено съдържание на потребителите. Това е проблем, който се изостри рязко през последните години".

Това обясни пред БНР Радослав Стоянов, съпредседател на Управителния съвет на Българския хелзинкски комитет, който е част от мрежата Liberties – организацията, разработила това браузър разширение.

"От една страна политическите партии се научиха как да правят това. От друга страна прокремълската пропаганда всъщност показа, че може успешно да ползва Meta. Оказва се, че Meta – компанията, собственик на Фейсбук, има сериозни затруднения в това да разпознава прикритата политическа реклама. Наскоро една организация, която се занимава с дигитални разследвания, установи, че под 5% е успеваемостта на Meta да разпознае кога някой прикрито представя една политическа реклама чрез Фейсбук", подчерта той в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

Стоянов напомни, че в социалните мрежи всички доброволно даваме свои данни. Възможността те да се използват за безкрайно много неща е проблемът, с който се сблъскваме, особено в контекста на политическата реклама, отбеляза той и посочи казано от Liberties, че това е една огромна тъмносива зона:

"Въпросът е, че ние допускаме това отвличане на демокрацията и на нашето съзнание по този начин".

Цялото интервю на Ирина Недева с Радослав Стоянов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Има твърде много варианти за недействителни бюлетини

Все още не е направен одит на нито една технология на гласуване . Успокоително е, че други подводни камъни изглежда са решени и ще може, както е предвидено по Изборния кодекс, да гласуваме и с двете технологии. Това каза пред БНР Стоил Цицелков от Обединението за честни избори (ОЧИ), член на Обществения съвет към ЦИК. Слабите места в ИК ще..

публикувано на 05.06.24 в 08:31

Даниел Стефанов: Посланията на Радев са разделящи и не им е мястото в предизборната кампания

Посланията на президента Румен Радев са разделящи и не им е мястото в предизборната кампания . Това каза пред БНР политологът и експерт по изборни системи Даниел Стефанов, преподавател в НБУ: "Държавният глава по дефиниция трябва да обединява нацията. ... Той злоупотребява с тема, която е свързана с абсолютно легитимни опасения на хората, за..

публикувано на 04.06.24 в 17:03
Теодора Крумова

Теодора Крумова, "Амалипе": Мит е, че ромските гласове решават изхода от изборите

Абсолютен мит е, че ромските гласове решават изхода от изборите . Няма как продаването на гласове да е специфика само на ромската общност. Това каза пред БНР Теодора Крумова от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" и подчерта, че е обществена тайна това, че всички партии са изкушени да купуват гласове в ромските квартали :..

публикувано на 04.06.24 в 14:11

Д-р Николай Михайлов: В НС трябва да се изпратят хора, свободни от пропаганда

" От изключително значение е да се произнася думата "мир" на всички равнища - така, както у нас се произнася от президента, така, както се произнася от компетентни, смели, дълбоки и сериозни хора в колективния Запад, така, както се произнася в Европа, независимо от опитите да се забрани това произнасяне, независимо от мерките то да бъде..

публикувано на 04.06.24 в 14:02
Петър Захариев

За вот с машина решаваме предварително дали ще гласуваме и за двата избора

Избирателите, които ще гласуват с машина, трябва предварително да са решили дали ще упражнят правото си и за двата вота. Това акцентира заместник-председателят на Районната избирателна комисия в Кърджали Петър Захариев. Причината е, че софтуерът на устройствата за гласуване не позволява връщане към първоначалния екран, при направен вече един..

публикувано на 04.06.24 в 11:54
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти

Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти .  Прогнозата направи пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ, но допусна и изненада с една или две партии, които да прескочат изборния праг заради "някаква мобилизация, която е убягнала на социолозите". " Фотофиниш за второ-четвърто място. Не по-малко важно ще е обаче..

публикувано на 03.06.24 в 16:48
Кольо Колев

Кольо Колев: Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват

Около 400 хиляди избиратели не са решили за кого ще гласуват . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 2-ри юни.  * Проучването на агенция "Медиана" е проведено в периода 25 май – 1 юни сред 990 интервюирани граждани..

публикувано на 03.06.24 в 13:38
Весела Чернева

Весела Чернева: Кампанията за евроизборите бе напълно затъмнена от националната

В България кампанията за европейските избори напълно беше затъмнена от националната кампания. Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева преди дискусията "Европейски избори: България в европейския контекст". Според нея тази дискусия ще е един от редките случаи, в който наистина ще може да се говори за..

публикувано на 03.06.24 в 09:36
Камелия Нейкова

ЦИК твърди, че не възпрепятствала проверка за досиета на кандидатите за НС и ЕП

Подготовката на изборите върви спокойно. Това съобщи пред БНР Камелия Нейкова, председател на ЦИК.  " Организацията е към своя финал. Предстои по места районните избирателни комисии да проведат обученията с членовете на секционни избирателни комисии, а също така да бъдат доставени хартиените бюлетини за гласуване и ролките специализирана..

публикувано на 02.06.24 в 11:00
Екатерина Бончева

ЦИК не предостави необходимите данни за проверка на кандидатите за НС и ЕП

За първи път ЦИК не ни предостави необходимите данни на кандидатите за Народно събрание и Европейски парламент и на коя партия в листите са . Това каза пред БНР Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, и обясни: "Първо ни изпратиха празен диск, а след това - флашка, но в информацията липсваше принадлежността на съответните лица към коя..

публикувано на 31.05.24 в 14:27