Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1

Снимка: Радио ВИДИН

Започва удостоверяването на съответствието на машините за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент.

След края на работния ден вчера ЦИК предаде устройствата на Министерството на електронното управление.

 Екипите, ангажирани с процеса, ще работят в режим, който да гарантира завършването му в срок, съобщават от ведомството. Удостоверяването на машините ще бъде наблюдавано от експерти от Държавна агенция "Национална сигурност".

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана

234 000 хартиени бюлетини доставиха в Монтана. Прекараха ги с мотокар до сградата на областната администрация. По 117 000 бюлетини за двата вота, за Народно събрание и Европейски парламент, на 9 юни, бяха доставени в Монтана, уточни областният управител Ивайло Антонов: "От тук ги съхраняваме в областната администрация". Достъпът до сградата..

публикувано на 04.06.24 в 19:44

В Хасково няма задържани за купуване на гласове

В Хасково няма задържани за купуване на гласове при провеждащата се днес операция, но има арестувани 6-ма за държане на наркотици. От началото на предизборната кампания в ОД МВР -  Хасково са получени два сигнала за нарушаване на политическите права на гражданите, докладвани са на прокуратурата, но са се оказали неоснователни. Операцията се провежда в..

публикувано на 04.06.24 в 17:12

Втори диспут по "Радио София": Децентрализация на местно ниво и инвестиции

Втори безплатен диспут организира "Радио София" в кампанията за предстоящите избори за народни представители. Темата на диспута е: "Децентрализация на местно ниво и инвестиции. Развитие на регионите и туризъм" , а водещ е Константин Лавсов. Участват: КП ЛЕВИЦАТА! (ПП АБВ (АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ), ПП ДВИЖЕНИЕ 21, ПП..

публикувано на 04.06.24 в 16:00
Зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

ЦИК с обучителен материал как да се различават действителни и недействителни бюлетини

Към днешна дата секциите за гласуване в страната са 12 898, включително 322 подвижни, в които вота си да упражнят хора с трайни увреждания. Предстои да се образуват и секции в домове за стари хора, в местата за задържане и изтърпяване на наказания, както и в болнични заведения . На вота в неделя секциите на територията на страната с машина за..

публикувано на 04.06.24 в 15:33

Дублират се членове на ОИК и на РИК в Благоевград, а председателят е един и същ!?

Броени дни остават до изборите за национален и европейски парламент, а някои от делата за оспорване на резултатите от местните избори в област Благоевград продължават да държат в напрежение политическите сили, обществото и избирателните комисии. Интересното в областния център на Пиринско е, че част от състава на Общинската избирателна комисия..

публикувано на 04.06.24 в 13:20

Само с хартиени бюлетини ще гласуват в 105 секции в Пернишко

В 105 избирателни секции в област Перник ще се гласува само с хартиени бюлетини, съобщи председателят на РИК Румяна Петрова.  Изцяло хартиен ще бъде вотът в община Ковачевци, във всички останали общини ще има и секции с машини.  260 са избирателните секции в област Перник. В 155 от тях гласоподавателите ще избират как да гласуват - дали..

публикувано на 04.06.24 в 11:57

Къде в Шуменско ще има секции за хората с увреждания?

Предприетите мерки по общини за гласуване на хората със зрителни или физически увреждания са публикувани в сайта на Районната избирателна комисия в Шумен. В справката е посочено в кои населени места има секции с подвижни рампи, както и къде секционните комисии са на по-висок от първия етаж на сградите.  Там, където с кметска заповед са определени..

публикувано на 04.06.24 в 10:33

Села без секции: Дали хората от тях ще пътуват, за да гласуват?

Жителите на няколко антоновски села нямат избирателни секции. Причината е малкият брой хора в тези селища. Така и на изборите 2 в 1 на 9 юни те ще трябва да отидат до съседни села, за да упражнят своя вот, обясни секретарят на община Антоново Мехмед Мехмедов:  Той каза, че в Шишковица например има 19 избиратели, но в селото няма подходяща..

публикувано на 04.06.24 в 08:30

По-малко международни наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Международните наблюдатели този път няма да са толкова много, колкото на предходни избори. Това съобщи в интервю за БНР Десислава Христова, която е с дългогодишен опит в наблюдението на избори. Тя подчерта, че е важно да има страна извън тесния партиен интерес , която да следи равнопоставения достъп на гражданите до изборния процес. "Да..

публикувано на 04.06.24 в 08:15
Архив

3 специализирани секции в Айтос за хората с увреждания

В три специализирани избирателни секции ще могат да гласуват хора с физически и зрителни увреждания в Айтос на 9 юни, информират от общинската администрация.   Те са с номер 14 в заседателната зала на общината, с номер 15 в малката заседателна зала и с номер 16 в общинския център за социални и здравни услуги на улица „Гурко“ 3.  Заявки за..

публикувано на 04.06.24 в 07:45