Последен срок за регистрация на партиите в ЦИК



Днес изтича срокът, в който в Централната избирателна комисия партии и коалиции могат да подават документи за участие в предстоящите предсрочни парламентарни избори. До момента са регистрирани 7 партии и четири коалиции.

Една от партиите, която ще използва последния ден за регистрация, е ДПС. От Движението обявиха, че ще внесат документите си за участие в изборите на 5-и октомври в 10 часа днес.

До 23-ти август ще бъде извършена проверка на списъците, предоставени от партиите и коалициите, след което ще стане известен броят на участниците в предстоящите парламентарни избори. 

Говорителят на ЦИК Александър Андреев уточни в предаването "Преди всички", че в последния ден ще има по-голямо натоварване, но това няма да ги затрудни. По отношение на машинното гласуване и препоръката на премиера Близнашки да се преразгледа искането за поне 500 секции, в които да се гласува по такъв начин, Андреев отговори, че писмото ще бъде внесено за разглеждане в ЦИК. Въз основа на решението на ЦИК ще се прецени дали да се запази първоначално определеният брой 500 секции в 10 избирателни района или той да бъде променен.На тези избори ще се гласува с преференции, а разяснителната кампания ще започне, след като се приеме окончателният вид на бюлетината, каза говорителят на ЦИК.

По повод възраженията от страна на БСП и ГЕРБ за избора за председател на РИК в Кърджали Андреев каза: Жалбата е препратена към ВАС. ЦИК, при назначаването на РИК, следва начина и методиката, определена за назначаването им и се е съобразила с квотното разпределение. Считам, че нашето решение не е в нарушение.

Интервюто на Валерия Николова с Александър Андреев можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!