Мария Спирова: Опашки на изборите е най-хубавата новина, която можем да чуем

Снимка: sbj-bg.eu

Смятам, че изборите са част от този отказ от търсенето на смисъл. Основното, което се случи е, че хората не припознаха изборите като средство да коригират курса на държавата, каза Мария Спирова, българка, която живее и работи в Оксфорд, журналист, спечелила Reporting Europe Prize 2014 за журналистика. Наградата се присъжда за материали на английски език за Европейския съюз, публикувани или излъчени през последната година.
Камбаненият звън на тези избори дойде от чужбина, дойде от диаспората. Това, което се чуваше не бяха прозявките от миналите избори. Хората са на крак, те са будни. Говорим зад над милион българи, които душевно не са си тръгвали. Струваше си. Опашки на изборите е най-хубавата новина, която можем да чуем, особено на фона на избирателната активност в България. Много хора бяха накарани да се замислят и този размисъл доведе до огромно объркване. Но видях хора, които казваха, че не може изборите да объркват. Мисля, че това е отново събуждане. Ние политически сме по пижама. Но сега поне хората казаха, че не могат повече да съществуват във вакум от политиката. Политиката ни интересува.

Възможна дясна коалиция в момента е изключително горчив плод, защото участниците в нея направиха всичко възможно да се самобламират. Те първо дадоха обещание на избирателя това да не се случва. Сега са в лошата позиция да не могат да направят компромис, който да е валиден в очите на никого, включително и на тях.

Проблемът на втората част от нашия преход е в това, че всички ние живяхме в мъжки времена. Много мъже са се вкарали в едно време разделно, защото това ги кара да се чувстват силни. Отдушникът, който имат е в омразата към различни групи хора, която ретроградно ги обладава. Да, Волен Сидеров е прав, че живеем в мъжки времена и той е виновен за това, а електоратът харесва това.

Чуйте интервюто на Ирина Недева с Мария Спирова от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!