Българската следа в музиката на Дон Елис

| обновено на 03.05.16 в 16:21

Биг бендът на БНР представя „Българската следа в музиката на Дон Елис“

Дългоочакваният концерт със заглавие „Българската следа в музиката на Дон Елис“ ще се проведе на 5 май, 2016 г. от 19.00 часа в Първо студио на Българското национално радио.Ще свирят невероятните музиканти от Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. Гост-солист ще бъде изключителният австрийски тромпетист Томас Ганш, а специалното участие на SkilleR ще внесе необичайна атмосфера.

В програмата са включени емблематични произведения на един от най-великите музиканти на всички времена - американския композитор Дон Елис - новатор и джаз експериментатор, който завинаги свързва името си с българската традиционна музика и прокарва първите стъпки в популяризирането на джазирания български фолклор на световната джаз сцена. Неговата дългогодишна работа с Милчо Левиев, който става част от прочутия Дон Елис Орчестра му носи множество награди, сред които и Грами за темата на филма „Френска връзка“ (The French Connection).

Биг Бендът на БНР ще има удоволствието да представи пред българската публика тази забележителна програма с майсторството на Томас Ганш – виртуозен австрийски тромпетист, който е известен с работата си като солист на Дон Елис Трибют Орчестра. Ганш свири на необикновен инструмент – поръчков тромпет, изработен по негов собствен дизайн, който е наречен „Ганш тромпет“ (Gansch Horn). Инструментът прилича на стандартен B♭ джаз тромпет с вентил система, но притежава специфична форма и е специално изработен от австрийската фирма за производство на поръчкови духови инструменти „Шагерл“ (Schagerl).

На 5 май - четвъртък, за първи път българската публика ще има удоволствието да чуе музикална програма, изцяло съставена от произведения на Дон Елис, с наелектризиращо и магическо звучене, изпълнена от оригинални български джазмени – най-подходящия начин да бъде поднесена тази невероятна музика. Това е концерт, които със сигурност ще остане в историята

Томас Ганш е известен австрийски тромпетист, роден на 31 декември 1975 г. Израства в град Мелк, Австрия в семейство на музиканти. Баща му Йохан Ганш е известен австрийски композитор, а брат му Ханс Ганш, е соло тромпетист във Виенската филхармония от 1982 до 1996 г. ,а днес е преподавател по тромпет в „Моцартеум“ – Залцбург. Томас започва своето музикално образование на 15 годишна възраст в музикалното училище на Виена, където живее и до днес. На 19 години става съосновател на известния брас септет „Мнозил Брас“ /Mnozil Brass/, където и до днес свири като първи тромпет. През 1999 е поканен да влезе в състава на „Виена Арт Орчестра“ /Vienna Art Orchestra/ – един уникален Биг Бенд, известен из цяла Европа.  По-късно той основава своят мини биг бенд, наречен със шеговитото име „Ганш енд Роузес“ /"Gansch & Roses"/. Когато започва своята музикантска кариера, само на 17 годишна възраст, той се отдава на „Мнозил Брас“ септет, като това не му пречи да свири и в състава на Виенската държавна опера. Неговата любов към джаза, обаче надделява и се оказва водеща сила, а като резултат Ганш се превръща в една от определящите фигури в стилистично отношение за по-младото поколение джаз музиканти.

Томас Ганш свири на един необикновен инструмент – поръчков тромпет, изработен по негов собствен дизайн, който бива наречен „Ганш тромпет“/ "Gansch Horn"/. Инструментът прилича на стандартен B♭джаз тромпет с вентил система, но притежава странна форма и е специално изработен от австрийската фирма за производство на поръчкови духови инструменти Шагерл /Schagerl/.

Ганш е изключителен талант и обича да изпълнява всички видове качествена музика от джаз до класика и всичко между тях. Основни формации и проекти, в които свири са: Брайншмид&Ганш /Breinschmid&Gansch/, Дон Елис Трибют Орчестра  с участието на Томас Ганш /Don Ellis Tribute Orchestrafeat. Thomas Gansch/, Ганш енд роузес /Gansch&Roses/.

Билети може да закупите от www.ticketsbg.com и eventim.

Заповядайте!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биг бендът на БНР и носителят на Грами Давид Линкс в Sofia Live Club

Силно начало на сезона за Биг Бенда на Българското национално радио и диригента Антони Дончев.  Празник за ценителите на джаза с виртуозния вокалист, носител на Грами, композитор с модерно, провокативно мислене, изискан вкус и стил, дързък, но нежен и чувствен вокален eкспериментатор Давид Линкс. Не пропускайте да чуете едни от най-красивите..

публикувано на 11.10.19 в 16:02

Оркестърът за народна музика открива новия си концертен сезон

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио открива новия си творчески сезон с най-добрите си оркестрови пиеси и солистични премиери. Началото му ще поставят виртуозните солисти от Оркестъра  Недялко Недялков, Петьо Костадинов, Ангел Димитров и Иван Цонков . Специално участие в концерта на  10 октомври   ще вземе и популярната..

публикувано на 03.10.19 в 11:35

Сензация от последното издание на Конкурса "Карл Нилсен" гостува на Радиосимфониците

Младият виртуозен шведски цигулар Йохан Долене ще бъде гост в следващия концерт на Радиосимфониците на 11 октомври от 19:30 в зала „България“ . Той ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Сибелиус. Йохан Долене свири на цигулка от 4 годишна възраст. Дебютира на сцена на 7. Носител е на множество награди като: Първа от престижния..

публикувано на 03.10.19 в 11:19

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон 2019/2020

На 30 септември (понеделник), от 19:30 ч . в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР ще открие новия си концертен сезон под палката на Главния диригент Марк Кадин . В първата част на концерта Радиосимфониците ще представят емблематичния Концерт за пиано и оркестър №1 на Чайковски , в изпълнение на младия руски пианист..

публикувано на 20.09.19 в 12:00

Конкурс за попълване на състава на Вокална група "Радиодеца"

Българското национално радио обявява конкурс за попълване на състава на Вокална група "Радиодеца" с момичета и момчета на възраст от 6 до 8 години .  Прослушването ще се проведе на 22 октомври 2019 г. вторник .  За участие в конкурса децата трябва да подготвят 2 песни .  Предварителното записване за участие става на пропуска на БНР...

публикувано на 18.09.19 в 18:21