Българската следа в музиката на Дон Елис

| обновено на 03.05.16 в 16:21

Биг бендът на БНР представя „Българската следа в музиката на Дон Елис“

Дългоочакваният концерт със заглавие „Българската следа в музиката на Дон Елис“ ще се проведе на 5 май, 2016 г. от 19.00 часа в Първо студио на Българското национално радио.Ще свирят невероятните музиканти от Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. Гост-солист ще бъде изключителният австрийски тромпетист Томас Ганш, а специалното участие на SkilleR ще внесе необичайна атмосфера.

В програмата са включени емблематични произведения на един от най-великите музиканти на всички времена - американския композитор Дон Елис - новатор и джаз експериментатор, който завинаги свързва името си с българската традиционна музика и прокарва първите стъпки в популяризирането на джазирания български фолклор на световната джаз сцена. Неговата дългогодишна работа с Милчо Левиев, който става част от прочутия Дон Елис Орчестра му носи множество награди, сред които и Грами за темата на филма „Френска връзка“ (The French Connection).

Биг Бендът на БНР ще има удоволствието да представи пред българската публика тази забележителна програма с майсторството на Томас Ганш – виртуозен австрийски тромпетист, който е известен с работата си като солист на Дон Елис Трибют Орчестра. Ганш свири на необикновен инструмент – поръчков тромпет, изработен по негов собствен дизайн, който е наречен „Ганш тромпет“ (Gansch Horn). Инструментът прилича на стандартен B♭ джаз тромпет с вентил система, но притежава специфична форма и е специално изработен от австрийската фирма за производство на поръчкови духови инструменти „Шагерл“ (Schagerl).

На 5 май - четвъртък, за първи път българската публика ще има удоволствието да чуе музикална програма, изцяло съставена от произведения на Дон Елис, с наелектризиращо и магическо звучене, изпълнена от оригинални български джазмени – най-подходящия начин да бъде поднесена тази невероятна музика. Това е концерт, които със сигурност ще остане в историята

Томас Ганш е известен австрийски тромпетист, роден на 31 декември 1975 г. Израства в град Мелк, Австрия в семейство на музиканти. Баща му Йохан Ганш е известен австрийски композитор, а брат му Ханс Ганш, е соло тромпетист във Виенската филхармония от 1982 до 1996 г. ,а днес е преподавател по тромпет в „Моцартеум“ – Залцбург. Томас започва своето музикално образование на 15 годишна възраст в музикалното училище на Виена, където живее и до днес. На 19 години става съосновател на известния брас септет „Мнозил Брас“ /Mnozil Brass/, където и до днес свири като първи тромпет. През 1999 е поканен да влезе в състава на „Виена Арт Орчестра“ /Vienna Art Orchestra/ – един уникален Биг Бенд, известен из цяла Европа.  По-късно той основава своят мини биг бенд, наречен със шеговитото име „Ганш енд Роузес“ /"Gansch & Roses"/. Когато започва своята музикантска кариера, само на 17 годишна възраст, той се отдава на „Мнозил Брас“ септет, като това не му пречи да свири и в състава на Виенската държавна опера. Неговата любов към джаза, обаче надделява и се оказва водеща сила, а като резултат Ганш се превръща в една от определящите фигури в стилистично отношение за по-младото поколение джаз музиканти.

Томас Ганш свири на един необикновен инструмент – поръчков тромпет, изработен по негов собствен дизайн, който бива наречен „Ганш тромпет“/ "Gansch Horn"/. Инструментът прилича на стандартен B♭джаз тромпет с вентил система, но притежава странна форма и е специално изработен от австрийската фирма за производство на поръчкови духови инструменти Шагерл /Schagerl/.

Ганш е изключителен талант и обича да изпълнява всички видове качествена музика от джаз до класика и всичко между тях. Основни формации и проекти, в които свири са: Брайншмид&Ганш /Breinschmid&Gansch/, Дон Елис Трибют Орчестра  с участието на Томас Ганш /Don Ellis Tribute Orchestrafeat. Thomas Gansch/, Ганш енд роузес /Gansch&Roses/.

Билети може да закупите от www.ticketsbg.com и eventim.

Заповядайте!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Впечатляващ успех за млади български музиканти на международния радиоконкурс “Концертино Прага”

Конкурсът “Концертино Прага”, който се организира от Чешкото радио от 54 години насам, е едно от най-тежките изпитания за младите изпълнители, които се осмеляват да участват в него.  Конкурсът допуска млади музиканти до 16-годишна възраст от всички страни-членки на EBU и за да стигне  до същинския му етап, всеки един от тях трябва да премине..

публикувано на 13.02.19 в 11:37

„Духът на Франция“ представен от Радиосимфониците и Ромен Гариу

С френски привкус ще бъде концертът на Радиосимфониците на 15 февруари от 19:30 в зала „България“ с гост-диригент Георги Димитров . Внушителният подход и проникновеност на Маестрото при интерпретацията на произведения за глас и оркестър ще завладее изпълнението на Ноктюрни  от Клод Дебюси , с участието на Дамски хор при Смесен хор на БНР с..

публикувано на 05.02.19 в 14:33

Големите гласове на България

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя Големите гласове на България. Концертът на 14 февруари 2019 от 19:30 часа в Първо студио на БНР е по повод на 80 годишнините на странджанската певица Янка Рупкина и граовската певица Павлина Горчева и 75 годишнината на добруджанската певица Калинка Вълчева. Участие..

публикувано на 31.01.19 в 11:17

Биг бенд джаз академия с необикновеното трио "Via Mavis"

Биг бендът на Българското национално радио с диригент Антони Дончев представя млади музиканти в поредицата Биг бенд джаз академия. На 7 февруари от 19:30 в Първо студио на БНР негови гости ще бъдат Виктория Кирилова - контрабас, Виктор Бенев – перкусии и Мартин Хафизи – ударни инструменти. Виктория Кирилова завършва Националната музикална..

публикувано на 25.01.19 в 17:46

Квартет Flautastic в Първо студио на БНР

В концерта на 12 февруари от 19:30 в Първо студио на БНР Квартет Flautastic в състав Яна Михайлова (флейта), Стоян Павлов (ударни), Иван Иванов (контрабас) и Младен Тасков (пиано) ще представи произведения от Клод Болинг, Астор Пиацола и Майк Мауер. Яна Михайлова е солист - флейтист в Симфоничния оркестър на БНР. Носител е на награди от..

публикувано на 18.01.19 в 14:35