Българската следа в музиката на Дон Елис

| обновено на 03.05.16 в 16:21

Биг бендът на БНР представя „Българската следа в музиката на Дон Елис“

Дългоочакваният концерт със заглавие „Българската следа в музиката на Дон Елис“ ще се проведе на 5 май, 2016 г. от 19.00 часа в Първо студио на Българското национално радио.Ще свирят невероятните музиканти от Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. Гост-солист ще бъде изключителният австрийски тромпетист Томас Ганш, а специалното участие на SkilleR ще внесе необичайна атмосфера.

В програмата са включени емблематични произведения на един от най-великите музиканти на всички времена - американския композитор Дон Елис - новатор и джаз експериментатор, който завинаги свързва името си с българската традиционна музика и прокарва първите стъпки в популяризирането на джазирания български фолклор на световната джаз сцена. Неговата дългогодишна работа с Милчо Левиев, който става част от прочутия Дон Елис Орчестра му носи множество награди, сред които и Грами за темата на филма „Френска връзка“ (The French Connection).

Биг Бендът на БНР ще има удоволствието да представи пред българската публика тази забележителна програма с майсторството на Томас Ганш – виртуозен австрийски тромпетист, който е известен с работата си като солист на Дон Елис Трибют Орчестра. Ганш свири на необикновен инструмент – поръчков тромпет, изработен по негов собствен дизайн, който е наречен „Ганш тромпет“ (Gansch Horn). Инструментът прилича на стандартен B♭ джаз тромпет с вентил система, но притежава специфична форма и е специално изработен от австрийската фирма за производство на поръчкови духови инструменти „Шагерл“ (Schagerl).

На 5 май - четвъртък, за първи път българската публика ще има удоволствието да чуе музикална програма, изцяло съставена от произведения на Дон Елис, с наелектризиращо и магическо звучене, изпълнена от оригинални български джазмени – най-подходящия начин да бъде поднесена тази невероятна музика. Това е концерт, които със сигурност ще остане в историята

Томас Ганш е известен австрийски тромпетист, роден на 31 декември 1975 г. Израства в град Мелк, Австрия в семейство на музиканти. Баща му Йохан Ганш е известен австрийски композитор, а брат му Ханс Ганш, е соло тромпетист във Виенската филхармония от 1982 до 1996 г. ,а днес е преподавател по тромпет в „Моцартеум“ – Залцбург. Томас започва своето музикално образование на 15 годишна възраст в музикалното училище на Виена, където живее и до днес. На 19 години става съосновател на известния брас септет „Мнозил Брас“ /Mnozil Brass/, където и до днес свири като първи тромпет. През 1999 е поканен да влезе в състава на „Виена Арт Орчестра“ /Vienna Art Orchestra/ – един уникален Биг Бенд, известен из цяла Европа.  По-късно той основава своят мини биг бенд, наречен със шеговитото име „Ганш енд Роузес“ /"Gansch & Roses"/. Когато започва своята музикантска кариера, само на 17 годишна възраст, той се отдава на „Мнозил Брас“ септет, като това не му пречи да свири и в състава на Виенската държавна опера. Неговата любов към джаза, обаче надделява и се оказва водеща сила, а като резултат Ганш се превръща в една от определящите фигури в стилистично отношение за по-младото поколение джаз музиканти.

Томас Ганш свири на един необикновен инструмент – поръчков тромпет, изработен по негов собствен дизайн, който бива наречен „Ганш тромпет“/ "Gansch Horn"/. Инструментът прилича на стандартен B♭джаз тромпет с вентил система, но притежава странна форма и е специално изработен от австрийската фирма за производство на поръчкови духови инструменти Шагерл /Schagerl/.

Ганш е изключителен талант и обича да изпълнява всички видове качествена музика от джаз до класика и всичко между тях. Основни формации и проекти, в които свири са: Брайншмид&Ганш /Breinschmid&Gansch/, Дон Елис Трибют Орчестра  с участието на Томас Ганш /Don Ellis Tribute Orchestrafeat. Thomas Gansch/, Ганш енд роузес /Gansch&Roses/.

Билети може да закупите от www.ticketsbg.com и eventim.

Заповядайте!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Световноизвестният Ерик Трюфа гостува на Биг бенда на БНР

Един от най-ярките експериментатори в съвременния джаз, наричан „Новият Майлс Дейвис”, тромпетистът Ерик Трюфа за първи път ще представи своите самобитни и иновативни музикални идеи с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев . Музиката на Ерик Тр ю фа надхвърля онова, което може да се определи като „джаз“ и е отворена за всички..

публикувано на 18.04.19 в 16:38

"Пролетни звуци" поднасят Радиосимфониците на 19 април в зала „България“

През пролетта на 1902 г., след големия успех на втория си клавирен концерт, Рахманинов се обръща към новия за него жанр – кантата и създава кантата „Пролет“ по стихове на Некрасов. За нея авторът получава Глинкинска премия от Почетния съвет за поощряване на руски композитори и изпълнители. Може би, за създаването на това ярко, весело, пропито с..

публикувано на 09.04.19 в 11:07

Ритъмът на Балканите

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи шестото издание на един от най-успешните си проекти– „Ритъмът на Балканите“, който през 2018 г. бе удостоен с Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Негови специални гости тази година ще бъдат: цимбалистът от Румъния –..

публикувано на 09.04.19 в 10:57

Джаз в класиката

Биг бендът на Българското национално радио с гост диригент Любомир Денев – младши ще представи един оригинален проект, в който джазът среща класиката. Солист ще бъде Данчо Радевски , който е дългогодишен солист-кларинетист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Концертирал е в Европа, Америка и Азия. Участвал е в национални и..

публикувано на 22.03.19 в 16:40

Младото дарование Ивайло Василев гостува на Радиосимфониците

Младото дарование Ивайло Василев гостува на Радиосимфониците в концерта им на 5 април от 19:30 ч. в зала „България“ . За своя дебют като солист на Симфоничния оркестър на БНР, Ивайло – познат като „Малкият Моцарт“, лауреат на редица първи и специални награди от национални и международни конкурси, ще изпълни Концерт №12 за пиано и оркестър от..

публикувано на 22.03.19 в 16:33