Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оркестърът за народна музика на БНР, за първи път на една сцена с Николина Чакърдъкова

На 05 декември 2016 г. в Зала 1 на НДК , Оркестърът за народна музика на БНР ще стане част от  новият спектакъл “Николина Чакърдъкова и….”. „Магьосницата от Пирина“ ще изпее най-съкровените си мисли и чувства, а почитателите ѝ ще се потопят в магията на българския фолклор с много музика и песни, неповторима хореография, костюми и декор. 

За първи път, в този спектакъл Николина Чакърдъкова ще пее заедно с Оркестъра за народна музика на БНР. В изпълненията ще вземат участие и певци от смесения хор на националното радио.  Нови песни, с нови аранжименти, които показват красивата градска песен от македонския край. Чрез „Елено, керко“, „Сватба македонска“, „Иди дойди, Елено“, „Ако дам во Битоля“, „Бор садила мома Евгения“ и китката „Барем да е мома“ и „Садила мома“ Николина Чакърдъкова ще разказва приказки. Концертът ще започне със старите градски македонски песни. Всички те специално са аранжирани от диригента на народния оркестър на БНР Димитър Христов. Певицата споделя, че се чувства като Лучано Павароти в този проект – с толкова много музиканти на сцената, а този път музиката няма да е за танцуване, а за душата. Затова и концертът е в НДК.

Най-хубавото е, че моите очаквания са надминати – каза певицата. – Отново се убедих, че в ОНМ са събрани едни от най-добрите музиканти на България. Чакърдъкова за първи път работи с "народняците" от общественото радио. Дълго време не намира допирни точки с тях, но неотдавна споделя с Димитър Христов плановете си. Диригентът ѝ предлага 20 песни и заедно избират шест. Те са най-красивите, които по всякакъв начин разкриват силата си на въздействие. А от оркестъра и изпълнителите от класическия смесен хор всеки си има различна любима песен. Това също показва, че всички са хубави и имат потенциал, казва гласовитата певица.

Вдъхновение за концерта Чакърдъкова получава от филмовата музика на Енио Мориконе. Когато гледала филма „Властелинът на пръстените“, озвучен на живо от Симфоничния оркестър на БНР, се убедила, че може да предложи не по-лоши песни, и то на български език, за да ги разбере всеки и да вникне в съдържанието им. Тази музика ще е за душата. Това ще е фолклорна симфония – обяснява Чакърдъкова. – Тя ще пренесе слушателите в ново измерение.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28