Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детският хор на БНР отново с престижно отличие

Детският хор на БНР с диригент Венеция Караманова получи наградата на Фондация "Йордан Камджалов" за най-добре представил се хор на Десетите  Празници на женските и девическите хорове „Проф. Лилия Гюлева“. През трите дни на юбилейното издание на фестивала, освен Детския хор на БНР, участие взеха Женски хор „Златна лира“ от града-домакин Търговище с диригент Илияна Иванова, Женски хор „Христина Морфова“, гр.София с диригент Таня Никлева-Владева, Академичен народен хор при АМТИИ гр. Пловдив с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев, Девически хор „Стив Наумов“ от гр.Битоля, Македония с диригент Любомир Трифоновски и Женски хор „Канзона“ от Полша с диригент Паулина Пицка. Десетите празници се проведоха в Търговище от 2 до 4 юни тази година със съдействието на Община Търговище, Български хоров съюз, Съюза на българските композитори и Балкански хоров форум.

На сцената по време на втората вечер хорът представи  програма, съставена само с творби от български композитори. В залата прозвучаха емблематични и някои по-нови пиеси из богатия репертоар на Детския радиохор като две части из „Пролетна симфониета“ на Ал. Йосифов, „Господи, услиши молитву мою“ на  Георги Попов, „Йове, малай моме“ на Ал. Танев, родопската песен „Развивай, Добро, повивай“, обработена от Стефка Кушлева, емблематичната „Притури се планината“ във великолепния аранжимент на Юлиан Слабаков и една от новите пиеси – „Ой,Елизе“ по безсмъртната творба на Бетовен, майсторски аранжирана за хор, пиано, флейта и ударни /всички инструментални партии се изпълняваха от певци от хора/ от Антони Дончев, специално за Детския радиохор. Публиката прие възторжено програмата и изпълненията на младите певци, като често прекъсваше пиесите с бурни аплодисменти преди края им.

Ето какво каза и Маестро Йордан Камджалов, който лично  връчи  наградата на децата и техния диригент Венеция Караманова:

„Има един хор за който никой никога не се е съмнявал,  че е не само национално, но и едно световно богатство, един хор който всяка държава би желала да има и не всяка държава може да създаде. Това е легендарния детски хор  на Българското национално радио.“

Награда, картина от художничката Галина Абаджимаринова,  за най-добър диригент получи Таня Никлева-Владева.

В рамките на фестивала бе изпълнена за втори път  „Сюита“ за женски, народен и детски  хор и оркестър от Красимир Кюркчийски. Творбата е специално написана за празниците на женските и девически хорове в Търговище. В изпълнението освен Детския хор на БНР, участие взеха женските хорове „Златна лира“ и „Христина Морфова“, Академичния народен хор при АМТИИ, гр.Пловдив и Разградска филхармония под диригентството на Красен Иванов.

Десетите празници на женските и девически хорове „Проф.Лилия Гюлева“ завършиха на 4 юни 2017 г. с кратък концерт от църковни песнопения на всички участници в храм „Св. Иван Рилски“.

Юбилейното издание бе под патронажа на кмета на Община Търговище Д-р Дарин Димитров и с медийната подкрепа на БНР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър вечер, джаз!

„Добър вечер, джаз!“ е музикално пътешествие с избрани пиеси от репертоара на Биг бенда на БНР, което ще зареди публиката с положителни емоции и прекрасно настроение. Гост-диригент е един от най-ярките български джаз музиканти - Ангел Заберски – син. Той неведнъж е работил с музикантите от състава като диригент, аранжор и автор на нови български пиеси...

публикувано на 26.04.24 в 11:32

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04