Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фолклорът среща джаза

На 16 май от 19:30 часа в Първо студио на БНР фолклорът среща джаза в проекта на Теодосий Спасов „Вяра“За първи път на една сцена заедно застават джаз музикантите Мирослав Турийски – пиано, Николай Карагеоргиев – китара, Александър Леков – бас китара, Начо Господинов – ударни и фолклорните изпълнители Пейо Пеев – гъдулка, Иван Георгиев – гайда,  Християн Цвятков – китара, Генадий Рашков – тъпан.

Повече за проекта и какво ни очаква в предстоящия концерт, разказва самият Теодосий Спасов:

„Преди години също бях събрал две групи – фолклорна и джазова, с които работех по онова време. От това издание дори има и диск „Вяра“, посветен на феномена Вера Кoчовска.Този път групата е по-голяма. От 10 години работя с Фолк квинтета, от 8 – с джазовата формация, а аз съм обединяващата фигура между тях. И за двете групи има нови пиеси, които да разучат, дори и за мен има една-две. Интересното е, че колеги от фолклорната група имат интерес към джаза и обратно, от джазовата група към фолклора. Всички музиканти поотделно са едни от водещите в момента, всеки от тях е израснал в свиренето си, има своя опит и ще бъде истинско удоволствие за публиката да ги види на една сцена. Това ще бъде една вълнуваща приятелска среща, вид общуване, в което всеки ще изрази своята музикална гледна точка. Ще изсвирим и две нови пиеси: „Граовско хоро“ и „Ново хоро“, които се родиха на турнето с Фолк квинтета в Америка в началото на тази година.“

Програмата е една невероятна смес от фолклор и джаз, от ярки музикантски индивидуалности и изрядна ансамбловост, израз на творческо единение във великолепни композиции и изпълнения, които даряват истинска естетическа радост и удовлетворение. Митичното, необозримото, невъзможното, неочакваното се превръща в звукова реалност. Дори в подчертано фолклорни пиеси неговите неочаквани закачки и музикални ходове изненадват и смайват с богатото си въображение и невероятното "прескачане" от жанр в жанр. Доставя му удоволствие буквално да жонглира с тях. Доставя му удоволствие да "играе" със своя кавал. И въвлича всички в тази игра - и музикантите, и нас слушателите.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ 4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн в мрежите на ticketsbg.com и eventim.bg

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, катедра „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акценти в новия концертен сезон 2024/2025 на Симфоничния оркестър на БНР

След безгрижните летни дни идва времето на нови музикални празници, предизвикателства и изненади, които ще предложи на вярната си публика Симфоничният оркестър на БНР в своя нов творчески сезон. След първия си успешен и вълнуващ сезон 2023/2024, главният диригент Константин Илиевски продължава работата си с още по-голям размах, отдаденост и..

публикувано на 23.07.24 в 16:25

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47