Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акордеонни импресии с Калоян Куманов

Продължаваме поредицата концерти от проекта "Джаз в Първо студио". На 25 октомври от 19.00 часа в Първо студио на БНР публиката ще се срещне с един от най-атрактивните и успешни акордеонисти у нас и зад граница Калоян Куманов

Калоян учи в Барселона, където печели конкурс за концертмайстор на Акордеонния оркестър на Барселона и оркестъра към Консерваторията в Сабадей, Каталуния и се превръща в първия българин, свирил и в двата централни акордеонни оркестъра на Каталуния. По-късно придобива магистърска степен в Университета на Барселона със специалност музикална педагогика в класа на Роса Мария Жирбау, президент на Каталунската асоциация на педагозите и специалност дирижиране в класа на големия диригент Едмонт Елкстром. Единадесет години е преподавател по акордеон, солфеж и хорово пеене в Каталунската консерватория Liceu Conservatorio de Superior - Barcelona. 

Лауреат е на национални и международни конкурси: I-ва награда на конкурса "Бряг на надеждата" през 1998, I-ва награда на световния конкурс във Fivizzano, Италия, с акордеонния оркестър на музикалното училище "Св. Климент Охридски" в гр. Добрич, I-ва награда на конкурса „Млади музикални дарования“ през 1999, II-ра награда на „Академичен конкурс за изпълнение на творби от Йохан Себастиан Бах“ през 2004. Златна диплома и I-ва награда на световния конкурс на UNESCO - GOLDEN KEY за инструментална и авторска музика през 2021. 

Участва в множество различни музикални проекти, камерни състави, групи за World Music, Folk music, класическа музика, самостоятелни концерти и др. 

Свирил е на сцени като Palau de la musica catalana, Барселона, Gran Teatre del Liceu, Барселона, залата на Й. С. Бах в Лайпциг, Гранд опера Париж и др. 

Участва в театрални пиеси като композитор и музикант, спектакли на няколко музикални компании. Води майсторски класове по акордеон за класическа музика и балканска музика. Изнася лекции на педагогически теми.

Ето какво споделя Калоян Куманов за своя проект:

"Tова e една моя идея за концерт, която води началото си от музикалния проект „Kaloyan Kumanov project“. Импресия означава произведение, посветено на някакво впечатление. И в този концерт ще изсвирим мои музикални „впечатления“, аранжирани и поднесени така, както ги виждам и усещам аз. Програмата включва пиеси, които съчетават разнообразна гама от стилове - Барок, Класика, Български фолклор, Progressive Rock, Блус, Танго и всичко това поднесено с основен инструмент акордеон. Естествено, тези акордеонни импресии, за да звучат музикално-естетически издържано, съм поканил едни от най-изявените музиканти и виртуози - Стоян Янкулов Стунджи - ударни и перкусии, Юлиан Янев – пиано, кииборд, Владимир Владимиров – китара, Радослав Славчев Riverman – Бас, Мирослав Иванов – китара."

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на Ивентим.




По публикацията работи: Полина Цвяткова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър вечер, джаз!

„Добър вечер, джаз!“ е музикално пътешествие с избрани пиеси от репертоара на Биг бенда на БНР, което ще зареди публиката с положителни емоции и прекрасно настроение. Гост-диригент е един от най-ярките български джаз музиканти - Ангел Заберски – син. Той неведнъж е работил с музикантите от състава като диригент, аранжор и автор на нови български пиеси...

публикувано на 26.04.24 в 11:32

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04