Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 март от 19 часа в Първо студио на БНР

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски гостуват на Биг бенда на БНР

Диригент Антони Дончев

На 21 март в Първо студио на БНР, от 19 часа ще се състои концерт на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев и гост-солисти - джаз вокалистката Мирослава Кацарова и пианистът/аранжор/композитор Мирослав Турийски. Концертът ще се проведе в деня, в който обикновено се посреща пролетта, а той носи името „От тук до вечността“ на името на песен, композиция на Миро Турийски по текст на Мира Кацарова, създадена за албума на Мира Кацарова My CINEMA от 2016 година.

В репертоара са включени оригинални композиции на Миро Турийски по текстове на Мира Кацарова, някои класики, както и песни от репертоара на Мирослава писани за нея от Румен Тосков - Рупето или от самата нея. Всички аранжименти за Биг бенда на БНР със солист Мира Кацарова са дело на Миро Турийски.

Мира и Миро са артистичен тандем повече от 10 години и са реализирали заедно множество концептуални концертни програми, записи, албуми, сред които: My CINEMA(2016); Теменужена (2021); Beyond Jazz (2023).

През годините двамата са създали заедно оригинални песни с музика на Турийски и по текстове на Кацарова. Това са много отличителни пиеси, които звучат неконвенционално и винаги са музикантски изпипани, въпреки това не са претенциозни. Песните, които двамата създават звучат разбираемо и внушават на слушателите си лекота, финес, интелигентност. С тях те се вглеждат в простите и малки детайли на живота и човешките взаимоотношения като разкриват света поетичен и осмислен през музиката. В текстовете на Мира се прокрадват препратки към филми, книги, музика, картини, а думите в тях са като кодове, които отключват съзнанието и подсъзнанието към други светове: „на Жак Превер, стих като шепот звучи навред“, „Въздухът звучи като песен на Жобим“, „Аз и ти като в картина на Шагал летим“ и т.н.

Такава очарователна препратка съдържа и песента „От тук до вечността“, която е дала и името на концерта. Това е песен - композиция на Мирослав Турийски по текст на Мира Кацарова, създадена за албума My CINEMA, където акцент се слага върху филмовата музика. Песента е по текст на Мира и по стечение на обстоятелствата носи името на филм от 1954 г. с участието на Франк Синатра, за който той взима награда Оскар за поддържаща роля. Тъй че песента по един непретенциозен начин има своите вътрешни връзки с историята на доброто кино. А освен красивата музика, публиката и музикантите ще празнуват пролетното равноденствие, тъй като денят 21 март съвпада с обичайния ден на Първа пролет.

В програмата са включени оригинални композиции и някои кавъри, разработени в неочаквани и впечатляващи аранжименти от Мирослав Турийски. Ще прозвучат песните „От тук до вечността“; „Ириси“; „Под небето на Пловдив“ изцяло от тандема Турийски/Кацарова. Ще бъде интерпретирана песента „Музика, мартини и дим“, която Румен Тосков - Рупето пише специално за първия албум на Мира Кацарова през 2001 година. Ще се изпълнят песни и от албума My CINEMA от 2016 година, а акцент ще е прочутата любовна тема от филма „Ново кино Парадизо“ на маестро Андреа Мориконе, който лично е благословил версията на Мира и Миро по текст на Елин Рахнев.

Съвместната работа на двамата творци е много продуктивна и високохудожествена, но като отделни личности всеки от тях си има свой път.

Мирослава Кацарова /фото кредит: Диляна Флорентин

Мирослава Кацарова е магистър по Богословие, но призванието ѝ е музиката. Още от студентските си години започва да пее джаз в столичните клубове „Френкис“, „Арт Клуб“, „Блу Ноут“. Така попада в средата на най-добрите български джаз музиканти, сред които Веселин Веселинов-Еко, Румен Тосков-Рупето, Христо Йоцов. С тях тя създава трайно партньорство, което е отразено в първия самостоятелен албум на певицата „Бяло в бяло“ от 2001 година съвместен с Румен Тосков. Тогава тя пише текстове на български език по оригинални песни на Рупето. Това е един от първите албуми, в които се създава музика свързана с естетиката на джаза, но интерпретирана на български език. С това свое смело решение Мира прави впечатление на създателите на първото джаз радио у нас - Джаз ФМ, което стартира с албума „Бяло в бяло“ и с първото ѝ радио предаване „Дезафинадо“, посветено на латино джаза. Така тя навлиза в лоното на радиото, а то се превръща в нейна основна мисия, през която  разпространява джаз културата в България. Скоро се появява и предаването ѝ, посветено на вокалния джаз “Singin’n’Swingin’”, а в края на 2023 г. тя отбеляза и 22-рия рожден ден на „Дезафинадо“ с поредица от концерти. До днес Мира не спира да пее, да създава концептуални концертни програми всяка година, да записва оригинална музика и албуми като в последните 10 години тя си партнира с Мирослав Турийски и с Младен Димитров, който колаборира с нея в посока електронна музика и джаз.

От 2015 година тя е създател, селекционер и директор на един от най-престижните джаз фестивали Plovdiv Jazz Fest. Благодарение на неуморния труд на нейния малък екип, джаз феновете в България успяха да се насладят на живо на някои от най-ярките джазмени в света - Джошуа Редман, Крис Потър, Брад Мелдау, Гретчен Парлато, Дони Маккаслин, Авишай Коен, Кърт Елинг, Елиане Елиас, Антонио Санчес, Джулиън Лаж, Ричард Бона и много други. Незабравими остават и концертите на джаз легенди като Ян Гарбарек, Джон Скофийлд, Дейв Холанд, Майк Стърн, Джоуи Калдерацо, Дейв Уекъл.

Мирослав Турийски /фото кредит: Диляна Флорентин

Мирослав Турийски се наложи като един от най-виртуозните и неконвенционални джаз пианисти, композитори и аранжори в България. Започва музикалното си образование веднага след като завършва Математическа гимназия в Пловдив. Висшето си образование той получава в Държавна музикална академия в София, специалност джаз пиано. По-късно реализира магистърска степен в АМТИИ Пловдив. През цялото време той свири и се развива в различни формации като взима участие в някои от най-значимите джаз фестивали у нас. Паралелно с това пише музика и създава аранжименти за множество концерти заедно с Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова, Христо Йоцов, Николай Карагеоргиев, Белослава, Хилда Казасян, Орлин Павлов и много други. През 2016 година създава Октет Пловдив и гастролира с него на редица сцени. Композиторският му талант за инструментални произведения изпъква в първия албум на Октета, а за вокални творби като композитор се изявява в албумите на Мира Кацарова, Мей, както и на млади изпълнители.

Освен неговата активна музикантска дейност, Турийски е преподавател в АМТИИ, където има свои студенти и методология, свързана с джаз преподаването. Извънакадемичната му дейност по отношение на интеграцията на младите талантливи джаз артисти също е много впечатляваща. Той е създател на една от най-важните музикални сцени в град Пловдив – „Бибоп кафе“, а после е и създател на малкия, но впечатляващ джаз клуб „Контрабас“ в стария Пловдив. На сцената на този клуб той организира  всеки петък джаз концерти с гостуващи музиканти от страната и чужбина, а всяка неделя дава безплатно клубната сцена за джем сешъни на най-младите импровизатори.

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, Департамент „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър вечер, джаз!

„Добър вечер, джаз!“ е музикално пътешествие с избрани пиеси от репертоара на Биг бенда на БНР, което ще зареди публиката с положителни емоции и прекрасно настроение. Гост-диригент е един от най-ярките български джаз музиканти - Ангел Заберски – син. Той неведнъж е работил с музикантите от състава като диригент, аранжор и автор на нови български пиеси...

публикувано на 26.04.24 в 11:32

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04