Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Проф. Калинов: Този референдум не беше инструмент на пряката демокрация, а на пряката манипулация

Снимка: БГНЕС

В коментар във връзка с проведения в неделя национален референдум, математикът проф. Красимир Калинов, който е преподавател в НБУ и бивш член на ЦИК, заяви в интервю за "Хоризонт":

За мен този референдум всъщност не е инструмент на пряката демокрация, а на пряката манипулация.

Проф. Калинов смята, че обществото е било подведено.

Ние сме свидетели на класически изработен инструмент за манипулиране на общественото мнение, когато на черното се казва бяло и обратното. Аз мога много лесно да се обоснова, допълни математикът:

Първо, референдумът е с такава активност само и единствено заради изборите - нищо друго няма как да обясни защо въпросите, специално за мажоритарния избор, а и трите въпроса, нямат предварително добре направен анализ, който да бъде разпространен сред обществото, сред гласоподавателите, и който да казва какви са слабостите и силните страни на едно или друго решение, и което е най-важното  - да ни казва какви са последствията, ако гласуваме с "да" или какви биха били, ако гласуваме "не". 

Проф. Красимир Калинов припомни, че и мажоритарното, и задължителното гласуване са стари практики и ги определи като вик от преди 100 години  - връщане назад в историята на електоралната политика, която няма нищо общо с демокрацията или смяната на политическата система, защото :

Политическата система е много по-широко (понятие) от това да се гласува по един или по друг начин.

Според Красимир Калинов големият процент на отговорите "да" на референдума е резултат не на информиран избор, а по-скоро на други причини, някои от които - психологически. 

Като припомни, че около 13 хиляди гласа не достигат, за да станат решенията на референдума задължителни, проф. Калинов добави:

Много интересна хипотеза възниква - задължителното гласуване вече е задължително. Този референдум какво щеше да задължи Народното събрание - да препотвърди решението си или нещо такова... Някакво нововъведение щеше да има в политическата практика на НС, ...но това в кръга на шегата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!