Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Снимка: БТА

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община.

По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна техника за изписване на яйца с восък, ще разкажат какви са обредните практики около Великден, каква е ролята на червеното яйце в поверията и обичаите, какви са мотивите и тяхната символика върху боядисаните яйца.

Всеки участник ще може да изпише свое великденско яйце, а за най-малките са подготвени забавни игри.

Участието в работилницата е безплатно.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Историята на древния и вечен Пловдив оживява в международен фестивал

Международен фестивал "Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" се открива днес и ще продължи до 16 юни. В събитието, с организатор Сдружението за исторически възстановки "Филипопол" се очакват участници от България,..

публикувано на 14.06.24 в 10:45

Фестивал на лавандулата ни потапя в пасторалната красота на село Средно градище

Десето издание на Националния фестивал на лавандулата се провежда на 14 и 15 юни в чирпанското село Средно градище. Там са едни от най-старите лавандулови насаждения в страната, които съществуват повече от 80 години. Концепцията на празника е..

публикувано на 14.06.24 в 08:15

Спасовден е сред любимите празници на българите

На днешния ден, 13 юни, православната ни църква отбелязва Възнесение Господне, когато възкръсналият Христос се възнася отново на небето при Своя Отец. Големият християнски празник е винаги в четвъртък, на четиридесетия ден след Възкресение Христово...

публикувано на 13.06.24 в 06:25