Слушайте!

БГ ШКОЛО


Български деца в Брюксел посещават часове по роден език в белгийската библиотека "София"

Деца от Българското училище “Пейо Яворов” в белгийската столица учиха български език и литература в библиотека "София" в Скарбек, Брюксел. По инициатива на училището и със съдействието на завеждащия българската секция в библиотеката Арон Вилем..

публикувано на 24.06.24 в 14:54
Снимка: VIII Международен конкурс по четене на български език

Българчета от цяла Европа се състезаваха в конкурс по четене на родния си език

Общо 37 българчета от 15 неделни училища в чужбина се състезаваха на VIII международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз Буки Веди". Събитието се състоя на 8 юни 2024 г.   в сградата на спортен к луб..

публикувано на 18.06.24 в 12:55

Училище в Северна Калифорния обяви онлайн Летни курсове по български език

Онлайн обучение по български език през летните месеци - юни, юли и август, организира Българското училище "Хан Аспарух", Северна Калифорния, САЩ. На "Фейсбук" страницата си от училището информират, че класовете ще бъдат два вида - четене с разбиране и..

публикувано на 15.06.24 в 11:25
Училище

Когато и ученици, и учители са в час!

Преди повече от 75 години възниква нуждата децата на българските градинари в Словакия да се обучават, но някъде, където в едно с останалите науки, да успеят на бащиния си език да научат историята и културата на народа си. Така българи от Нитра,..

публикувано на 02.06.24 в 08:28

"Моето българско лято" сближава българчета от чужбина с родната ни култура

Инициативата "Моето българско лято" за четвърта година събира на образователна ваканция в България деца на снародници от чужбина. Проектът има за цел да събуди и запази у децата обич към българския език, литературното наследство, историята и..

публикувано на 01.06.24 в 07:55

Българчета от Сарагоса разказаха във филм историята на родната ни азбука

Как са се появили буквите, които са ни направили народ и са ни дали силата да устоим на историческите бури от Средновековието и османското иго до днес? Отговор на този въпрос потърсиха седмината ученици от пети клас на Българското неделно..

публикувано на 27.05.24 в 10:45

Откриха Български образователен и културен център в Будапеща

Дългогодишното приятелство между България и Унгария, взаимното уважение и доверие, както и духовната ни връзка са здравата основа за възходящото развитие на отношенията между двете страни. Това заяви президентът Румен Радев в Будапеща, където заедно с..

публикувано на 26.05.24 в 09:31

Българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия празнува десетата си годишнина

Най-голямото българско училище в Кипър – “Никола Вапцаров” в Никозия, отбелязва днес с празничен концерт десетата си годишнина и Деня на светите братя Кирил и Методий, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Събитието под надслов..

публикувано на 25.05.24 в 09:32
Снимка: Българско републиканско самоуправление

В Будапеща се открива Българският културно-образователен център

Българският културо-образователен център в Будапеща се открива с лед мащабно строителство, продължило две години . "На 25 май ще бъде осъществена една много голяма наша мечта, на българите в Унгария. Срещу църквата, в общия наш църковен двор, ще бъде..

публикувано на 25.05.24 в 06:30

С българските букви и култура по света (СНИМКИ)

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е сред най-слънчевите в българския празничен календар. И не само защото 24 май е в разгара на пролетта, а защото традицията да честваме..

публикувано на 24.05.24 в 10:05