Слушайте!

С мисъл за Левски...

В рубриката ви запознаваме с живота и делото на Васил Левски, споделяйки мисли за него от наши сънародници или участвайки в  инициативи на българските училища зад граница, чийто патрон е Левски. Това е нашият принос към националната програма, с която през 2023 г. се отбелязват 150 години от гибелта на Апостола на свободата. Проектът се реализира с подкрепата на Министерството на културата. 

На гости на българското неделно училище "Васил Левски" в Лийдс

Няма точна статистика за броя на българите в английския град Лийдс. Знаем обаче, че и там, както и в други градове във Великобритания , има неделно училище, което носи името "Васил Левски" . Създадено през 2016 година, днес то вече има и свой филиал..

публикувано на 17.02.24 в 10:45

Радио България представя образа на Васил Левски през очите на българчетата по света

Най-свидният син на България, Апостолът на свободата Васил Левски е вдъхновение за поколения българи. През тази година Радио България  отправи покана към децата от българските училища зад граница, чийто патрон е Васил Левски, да запишат и заснемат..

публикувано на 30.12.23 в 09:15
Снимка: Български теоретичен лицей „Васил Левски“

Българчетата в Кишинев сами избраха за патрон на училището си Васил Левски

През 1996 година в Кишинев се появява училище с разширено изучаване на български език. "Така се сбъдва мечтата на поколения българи от Кишинев – столицата на Молдова, да имат училище, в което децата им да могат да изучават родния си език", разказа..

публикувано на 29.12.23 в 09:10

С преклонение пред делото на Левски живеят учениците от едноименното неделно училище в Хага

В административната столица на Нидерландия има една малка България, обединена около двете български неделни училища в града. Разказваме ви за по-новото от тях, чийто патрон е Апостолът на българската свобода Васил Левски. "За нас е много важно..

публикувано на 28.12.23 в 09:35
Снимка: Българско училище „Васил Левски“

Личността на Левски и българските корени свързват децата в две неделни училища в Атина и на о. Крит

През късната есен на 2009 г., родолюбиви българи – родители и учители, работещи и живеещи в Атина, създават българско училище на името на Паисий Хилендарски. Две години след това се открива второ училище на о. Крит. Двете училища са част от "Културен..

публикувано на 27.12.23 в 08:10

Личността на Апостола вдъхновява и младите българи в Америка

След като през миналата година направиха препис на „История Славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, през тази възпитаниците на най-голямото българско училище в Ню Йорк отдадоха почит и на националния ни герой Васил Левски . С преклонение и особено..

публикувано на 12.12.23 в 14:10
Съвместно честване 150 годишнината от гибелта на Апостола

Васил Левски е патрон на най-старото българско школо в Париж

Неделното школо "Васил Левски" е основано през 2006 г. и е най-старото от общо 5-те български училища във френската столица. Още когато за първи път прекрачат прага му, децата научават кой е Апостолът на Свободата, защото портретът му заема почетно..

публикувано на 04.12.23 в 16:20

Личността на Дякона е извор на вдъхновение за децата от училище „Васил Левски“ в Саарбрюкен

Саарбрюкен е университетски град в Германия и столица на провинция Саарланд. Тук живеят много наши сънародници, дошли да потърсят късмета си далеч от България. Мнозина от тях обаче не са скъсали връзката с родината и държат децата им да..

публикувано на 30.08.23 в 16:30

Къщата, посещавана от Васил Левски в София, е отворена за посетители

През февруари тази година се навършиха 150 години от гибелта на един от най-великите българи, отдал живота си за свободата на Отечеството –  Васил Левски. А днес, 18 юли, когато отбелязваме рождението му, отново намираме повод да се замислим, дали..

публикувано на 18.07.23 в 06:05

Българско школо "Васил Левски" в Баркинг пренася в XXI век духа на Апостола на свободата

Годината е 1864-та, Великден. Дякон Васил Иванов Кунчев сваля расото, отрязва косите си и се отказва от монашеска служба в името на свободата на своя народ. На Гергьовден същата година той започва работа като първия учител в село Войнягово – малко..

публикувано на 18.07.23 в 04:10