Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Възражда ли се интересът към българската литература в Чехия

„До другата трева …“ е стихотворение на Биньо Иванов, дало име на антология с българска поезия от XX век, издадена на чешки език. След почти 40 години прекъсване, това е първата книга с родна поезия, която достига до аудиторията в..

публикувано на 20.10.20 в 09:25
Новият компютърен кабинет в Пустец

Българско дарение за учениците в албанското село Пустец

Нова библиотека, чисто нов и оборудван компютърен кабинет и обзавеждане на учителската стая получиха като дарение децата и техните преподаватели в албанското село Пустец, Община Преспа, където има голямо българско малцинство. Дарител е Фондация..

публикувано на 17.10.20 в 13:08

Една българка в Лондон разказва

Расте броят на българите, които са се установили в чужбина временно, или пък са поели по дългия път на интеграцията в чужда държава. Преди 17 години своя съдбовен избор е направила и поетесата от гр. Русе Татяна Даскалова. Тя се отправя към..

публикувано на 13.10.20 в 10:30

36 деца изучават български език в неделното училище в Истанбул

За поредна година в началото на октомври училищният звънец прозвуча в българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Истанбул. То е част от мрежата от неделни училища, които предлагат образование по български език, история, география и..

публикувано на 11.10.20 в 10:35
Таня Костова

Таня Костова - с мисия за съхраняване на българщината в Сан Франциско

Успехът на всяко родолюбиво дело, с което се заема Таня Костова се дължи на едно просто правило. Никога нищо не се случва и прави на всяка цена. Вероятно затова сънародничката ни в далечна Америка избягва да използва думата „трябва“. Резултатите от..

публикувано на 06.10.20 в 08:15

Млад учен от Йейл получи наградата „Джон Атанасов“ за 2020

Д-р Златко Минев е новият носител на наградата „Джон Атанасов“, връчвана от президента Румен Радев. Отличието носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов - създател на първия цифров компютър с регенеративна памет и се..

обновено на 05.10.20 в 17:26

Центърът на българите Босилеград чества 22 години

"За съжаление, поради ограничителните мерки заради пандемията с коронавируса, не сме в състояние да организираме обичайното тържество със съответната българска културна програма", каза председателят му Иван Николов, цитиран от БТА. Той поздрави всички..

публикувано на 02.10.20 в 14:05

Агенцията за българите в чужбина проведе конкурса „Любка Рондова“

Деца от Тараклия в Молдова бяха отличени от Държавната агенция за българите в чужбина. В 11-то издание на детско-юношески конкурс на агенцията по пеене "Любка Рондова" участваха 72 изпълнения на 39 индивидуални участници и 9 вокални групи и ансамбли от 9..

публикувано на 02.10.20 в 11:38
Наталия Михалевска

Повече българчета в неделните училища в Истанбул и Одрин

Деветдесет деца ще посещават българските неделни училища в Турция през настоящата учебна година. Едното училище се намира Истанбул, а другото в Одрин. “ Интересното в тяхната програма е че акцентът не пада върху обучението по български като майчин език,..

публикувано на 30.09.20 в 20:10

В Берлин показват картини от български художници

22 произведения на изобразителното изкуство от колекцията на българското посолство в Германия са изложени за първи път пред публика от днес до 27 октомври в Българския културен институт в Берлин, информира пресцентърът на Министерството на външните..

публикувано на 30.09.20 в 14:36