Слушайте!

Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. 

Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

В Ню Йорк почетоха националния ни празник с тържествена церемония и български хора

"Валя, валя много..., но както обещахме, българският флаг се издигна в небето на Манхатън, съпроводен от изпълнение на живо на националния ни химн от Джина Ди Донато" – това написаха във фейсбук страницата си от Генералното консулство на България в..

публикувано на 03.03.24 в 10:48
Мариан Русинов и други българи отдават почит на Капитан Петко Войвода

В Рим честват Трети март край паметника на капитан Петко войвода във Вечния град

Балони с цветовете на българския трибагреник ще полетят в небето над Рим на 3 март. Българи, живеещи в италианската столица, ще се съберат край паметника на капитан Петко войвода, за да почетат героите, отдали живота си за свободата на родината, научи..

публикувано на 03.03.24 в 07:30

Българи от Босилеград ще са сред зрителите на гала концерт в София по повод 3 март

Босилеградското сдружение „ГЛАС” отбелязва единадесет години от основаването си и седем години от дейността на портал "Гласпресс" с еднодневна екскурзия до София на 2 март. Общо 50 приятели и партньори на сдружението, които ще пътуват до българската..

публикувано на 02.03.24 в 05:55

Баба Марта бързала, мартенички вързала… из българските средища зад граница

Закичването с усукани бели и червени конци за здраве в първия мартенски ден е сред най-виталните традиции, която българите споделят, независимо къде се намират по широкия свят. Това е и една от причините родните мартеници да бъдат включени в..

публикувано на 01.03.24 в 08:45

Българското средно училище в Братислава дава дипломи на българи и словаци

Повече от 80 словашки деца учат по българската образователна система в държавното ни средно училище “Христо Ботев“ в Братислава. Това стана ясно по време на среща на просветния министър проф. Галин Цоков с учителския състав на институцията...

публикувано на 28.02.24 в 19:45

Български лютиери налагат с качество и надеждност своите инструменти в Америка

В първите години на демокрацията една пловдивска фамилия се преселва в Чикаго, за да основе бизнес, свързан с най-финото усещане не само на пръстите, но и на човешката душа. Защото лютиерството, както наричат изработването на струнни музикални..

публикувано на 28.02.24 в 06:25

Виенското колело в Сиатъл грейва в цветовете на България, в Ню Йорк се събират на Уолстрийт

Виенското колело в центъра на най-големия град в щата Вашингтон ще бъде осветено в цветовете на българския трибагреник от 17:00 до 21:00 часа, местно време на 3 март , информира Българският културен център в Сиатъл. Приканват се всички желаещи да го..

публикувано на 25.02.24 в 03:01
Илюстративно изображение

Български деца от Швейцария вплитаха в мартеници обич към родината и традициите

Повече от 30 български деца участваха в ателие за изработка мартеници от традиционни материали (дърво, вълна и прежда) в швейцарския град Вевѐ. Организаторите от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица"..

публикувано на 25.02.24 в 00:24

Две години след началото на войната в Украйна – расте броят на обезверените

Навършват се две години от онази февруарска сутрин през 2022 година, която промени живота в Европа и отвъд и наложи преосмислянето на отношенията в редица сфери между Света и Руската федерация. В следващите редове обаче няма да разглеждаме..

публикувано на 24.02.24 в 05:30

Филмът "Кавал парк" тръгва към сърцата на българите с прожекции в 16 града

“Иска ми се още повече българи да започнат да ценят културата и страната си, без да чакат първо чужденците да ги оценят“. Думите са на Александър Еплер – американец от руски произход, който нарича себе си българофил. Доказва това с целия си живот,..

публикувано на 23.02.24 в 12:20