Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Децата от българските диаспори с възможност за обучение в духовните семинарии в София и Пловдив

Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” и Пловдивската духовна семинария „Св. св. Кирил и Методий“ са средни общообразователни духовни училища, в които наред с младежи от цяла България се обучават и етнически българи от Македония, Молдова,..

публикувано на 18.03.20 в 11:00
Паметника на спасението на българските евреи в Яво

Лекарска фамилия в Израел пази България в сърцето си

За българските евреи в Израел днешната дата – 10 март, е много специална. На този ден, преди 77 години, България предотвратява депортирането на близо 50 хиляди евреи към лагерите на смъртта в Германия и окупирана Полша. Д-р Ида..

публикувано на 10.03.20 в 12:51

Първо българско училище прохожда в Сингапур

Нашият език е връзката, която минава от настоящето назад през вековете и ни свързва с корените ни и българското ни самосъзнание. Това кара българите в далечен Сингапур на своя сбирка през септември 2019 г. да организират българско неделно училище..

публикувано на 10.03.20 в 11:34

Примерът на завършилите в чужбина и успели у нас българи вдъхва надежда и оптимизъм

Да се конкурираш със себе си е по-голяма цел, отколкото да се конкурираш с всички останали – това е формулата за развитие, която следва служителите в много световни компании, които имат представителства и нас. Да растеш в бизнеса, но..

публикувано на 10.03.20 в 10:56

Албена Петрович-Врачанска: Професията композитор не е приоритет на силния пол

На 8 март – Международния ден на жените, за първи път в своята история музикалното общество на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) организира „Ден на жените в музиката“. Заедно с още 400 радиостанции от 38 държави, БНР се включва в..

публикувано на 08.03.20 в 08:00

В българското училище „Иван Вазов“ в Париж се провеждат изпити по български по европейската рамка

Българската общност във Франция отбеляза националния празник 3-ти март с тържествен прием. По покана на посланика на България Ангел Чолаков в посолството се събраха българи и приятели на България. В рамките на събитието бе обявено, че по договор, сключен..

публикувано на 06.03.20 в 10:34

Симона Петкова – футболистката със смело сърце

В Габрово – градът на хумора, понякога се срещат привидно невесели истории. Като тази на Симона, която расте в семейство от майка и шестима братя и сестри и мечтае да играе футбол пред препълнени трибуни. Днес състезателка на “Сан Марино”, тя продължава да..

публикувано на 06.03.20 в 10:33
Тържествен митинг, посветен на Националния празник на България - 3 март, се проведе в бесарабския град Тараклия.

Празнуването на 3 март обединява като с невидима нишка българите по света

Празнични инициативи, посветени на Освобождението, обединиха българските общности в различни кътчета на света.   За пета поредна година на 3 март се организира празнично „Пробуждане с хоро“. Инициативата на „Сдружение Азбукари“ и „Единение..

публикувано на 03.03.20 в 16:11

В Сиктивкар отбелязват националния ни празник с прожекция на „Козият рог“

По случай Националния празник на Република България, в Голямата зала на Дома на дружбата на народите в град Сиктивкар, Коми, тази вечер от 18.30 часа местно време, ще се прожектира култовият български филм „Козият рог“, информира Българският..

публикувано на 03.03.20 в 13:13

На 1 март - с българска мартеница и в Украйна

Традицията да си подаряваме красиво изработени  амулети за здраве в първия ден от март е жива сред българите, независимо в коя част на света се намират.  С голямо желание и старание българчетата в Украйна изработват символа на пролетта –..

публикувано на 01.03.20 в 09:25