Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Българи в чужбина обмислят протест пред Европейската комисия

Всеки ден българи излизат на протест в различни части на света, солидаризирайки се със сънародниците си в родината, които вече месец демонстрират по площадите с искането за оставка на правителството и на главния прокурор. Мариана де Мео..

обновено на 07.08.20 в 16:12
Паметник на Васил Левски в Молдова

Финансиране за 36 образователни проекта на молдовските българи

България отпусна над 180 000 евро за развитие и съхраняване на българския език и култура в Молдова през 2020 г., съобщи БТА. Финансирането е одобрено от българското министерство на образованието по Националните програми "Роден език и култура зад..

публикувано на 29.07.20 в 16:50

За надеждите и нерешените проблеми на българите на о. Крит

Писмо, изпратено ни от председателя на Сдружението на българите на остров Крит - Петър Анастасов, насочи вниманието ни към проблемите, които срещат около 30 000 наши сънародници, избрали един от най-известните гръцки острови за свой дом. Копие от..

публикувано на 28.07.20 в 12:35

За върховенство на закона в България настояват сънародниците ни по света

Хиляди Българи в чужбина се солидаризират с протестните искания в България. Свидетелство за това са и нестихващите мирни демонстрации, които организират по места, израз на несъгласие със случващото се на политическата сцена в България...

публикувано на 24.07.20 в 07:31

Българи на протест пред централата на Християндемократическия съюз в Берлин

Десетки българи се включиха в протеста, организиран от сънародниците ни в германската столица. Те държаха в ръцете си разнообразни плакати, а основният им лозунг, отправен към Християндемократическия съюз, който е част от управляващата..

обновено на 23.07.20 в 20:27

За смяна на управленския модел са и все повече българи в чужбина

В подкрепа на антиправителствените протести, които вече 12 ден вървят в цяла България, се обявяват и все повече българи в чужбина. Те също държат гласът им да бъде чут, организират се в социалните мрежи и изразяват желанието си за промяна. Берлин,..

публикувано на 20.07.20 в 09:28

74 000 българи бяха обединени в нов административен район в Украйна

Върховната Рада на Украйна гласува Постановление за създаването на нови райони в Украйна, а Болградският район не само е запазен като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, но към него са добавени още..

публикувано на 17.07.20 в 19:40

Интернет платформа ще връща българите от чужбина

Стартира нова онлайн платформа за привличане на българи от чужбина - "Bulgaria wants you"  ("България те иска"). Тъй като тя  е преведена и на английски, от нея могат да се възползват и чужденци, желаещи да се установят в България.​  Платформата ще..

публикувано на 15.07.20 в 07:30

Българи в Германия вече получават пенсиите си директно от НОИ

От този месец Националният осигурителен институт (НОИ) започна да превежда директно българските пенсиите на 3100 души, които са заявили желание да ги получават в Германия , информира от интернет сайта си НОИ . Досега това ставаше само през..

публикувано на 08.07.20 в 09:35

Стоян Йоргов – събирачът на истории, който гледа света през фотообектив

Стоян Йоргов избира да се представи на българската публика с цветовете на бяло-черната гама – онази особена светлина, от която горещият пустинен въздух затрептява пред очите ти, а кожата ти настръхва от соления хлад на океанската вода. Артистът..

публикувано на 01.07.20 в 11:00