Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

Татяна Некит с една от носиите в експозицията на музея

Българите в Тараклия и днес носят народните си носии

Три експозиции с български носии представя в последната десетдневка на май Музеят на културното наследство в Тараклия. “Българските съдове и други предмети от бита са широко представени при нас за разлика от носиите. Затова решихме да посветим новата..

публикувано на 25.05.22 в 14:07

Защо кирилицата е “азбука на мира” за българите в Хамбург

Фестивал на буквите ще събере за втора поредна година много българи, които живеят в Германия. Инициативата е на група сънародници в Хамбург. Хората с български корени в този индустриален център на Германия са сплотени в желанието си да работят за..

публикувано на 24.05.22 в 10:10

Българите в Лас Вегас почетоха 24 май с песни, танци и …. художествена гимнастика

Българите в Лас Вегас организираха истински фестивал по повод 24 май и изразиха своята надежда подобни прояви и настроението, което те носят, да станат все по-чести в тяхната "малка България".  “Беше един много дълъг, хубав и динамичен ден“..

публикувано на 23.05.22 в 16:26
Хауптканал, Папенбург

Празник на славяните организират сънародниците ни в Папенбург

За пръв път българската общност в германската федерална област Долна Саксония ще отбележи заедно Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Организатор на тържеството тази неделя (22 май)..

публикувано на 22.05.22 в 05:35

Сънародници създават виртуален каталог на българските автори в испаноезичния свят

Многобройни са българите, творящи на испански, пръснати из различни страни, в които се говори този език. Виртуален каталог, систематизиращ тези автори, беше създаден от Гражданската асоциация "Българите в Аржентина" със съдействието на Съюза..

публикувано на 20.05.22 в 17:37
Снимки: Facebook/InstitutCulturelBulgare

Седмица на българската книга започва в Париж

Българският културен институт във френската столица посреща празника на българската просвета и култура 24 май със седем дни, посветени на българските книги.От  18 до 25 май   щ е бъдат представени над 100 заглавия  на съвременни родни автори, издавани..

публикувано на 17.05.22 в 14:22

Румен Радев: Сънародниците ни в Чехия помагат българските постижения да намират място в тази приятелска страна

"За мен е чест да бъда сред представителите на една от най-старите, многобройни и организирани български общности извън България. Искам да ви поздравя за това, че успявате да направите така, че да предавате на нашите деца българския..

публикувано на 11.05.22 в 15:46
Бронислав Ликоманов с макета на паметника на кирилицата

Бронислав Ликоманов – творецът, който ще създаде паметник на кирилицата в Лос Анджелис

Сърцето, душата и цялата му същност, са свързани с изящните изкуства. Отдадеността, която влага в създадените от него анимации обаче, спечелва доверието и уважението на безспорни лидери в бранша, сред които са компаниите “Дисни“ и “Никелодеон“. Той е..

публикувано на 11.05.22 в 08:15

Мария, етническа българка от Чушмелий: Животът за нас спря

Войната е лошо нещо. Оставя след себе си разрушени градове, разбити човешки съдби и много мъка. Конфликтът в Украйна, който зрееше отдавна и въпреки това ни изненада, с кръвта на невинните жертви породи вълна от съпричастност и свърза с невидими нишки..

публикувано на 03.05.22 в 12:10
Димитър Боримечков

Бесарабският поет Димитър Боримечков: Родината е там, където е душата

Българската следа в Молдова е от преди повече от 200 години. По време на османското робство много българи търсят спасение извън пределите на родината си и мнозина от тях намират убежище в Бесарабия. Такъв е случаят и с рода на Димитър Боримечков – поет,..

публикувано на 30.04.22 в 08:55