Я кажи ми…

Я КАЖИ МИ…Рубриката „Я кажи ми…“, за заглавие на която служат първите редове от химна на българските емигранти, по стиховете на Ран Босилек, ни среща с българи отблизо и далеч. Днес около три милиона наши сънародници живеят, работят, отглеждат децата си и градят „своята“ България извън нейните предели. Разговорите с тях и за тях будят родолюбиви чувства и емоции, пораждат носталгия и копнеж по родината...

С обич и с мисъл за българите, далеч от родния край, екипът на Радио България ви поднася тази своя рубрика - за да разкажем за радостите и неволите, за изборите и успехите, за нелеките, но смели и важни решения в живота им.

Ще се радваме, ако и вие "дописвате" разказа ни от първо лице - с примери на личности от българската общност, които ви вдъхновяват, с разговор за трудностите и проблемите, с които се борите, или - за пътищата, които следвате, с мисъл за България… 

Пишете ни и споделете своята история на: radiobulgaria@bnr.bg 

На Гергьовден Тараклия отбеляза своя празник

В деня на Свети Георги Победоносец в Молдова е и празникът на Тараклия. Градът е основан преди 208 години от български преселници. Заради пандемията от Covid-19, масовите тържества бяха отменени, но празничният дух не липсваше, информира от своя..

публикувано на 06.05.21 в 22:14

Конкурс за българските ученици във Великобритания по случай 24 май

Българското училище “Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон и дипломатическото ни представителство на Острова обявяват конкурс за учениците от гимназиалните класове на българските училища в Обединеното кралство. С него ще бъде отбелязан..

публикувано на 04.05.21 в 20:46
Фили Ладжман

Българите в чужбина гласуваха за рестарт на системата

Радио България проведе анкета сред гласуващи българи, каква България очакват след парламентарните избори, които се състояха на 4 април. Фили Ладжман   живее от дълги години в Мелбърн, Австралия . Тя е журналист и водеща на..

публикувано на 05.04.21 в 10:44
Димитър Иванов

165 секционни комисии зад граница са съставени само от доброволци

От 465 секционни избирателни комисии отвъд пределите на България, в 165 няма нито един представител на българска институция, съобщи за Радио България Димитър Иванов – глобален координатор на Мрежата на българските изборни доброволци по света. „Тези..

публикувано на 04.04.21 в 21:27

Независимо дали ще гласуват, българите в чужбина се вълнуват от изборите

465 изборни секции в 69 държави ще бъдат отворени на 4 април, където сънародниците ни зад граница ще могат да се включат в  политическото събитие на годината. Има обаче места, където според по-малък брой подадени заявления за гласуване или липса на..

публикувано на 02.04.21 в 13:43

За първи път българите в Хановер ще имат избирателна секция

13 493 българи в Германия заявиха желание да упражнят правото си на глас на парламентарния вот на 4 април. В резултат в страната ще бъдат открити 69 избирателни секции в 58 населени места. В нота до българското Министерство на..

публикувано на 29.03.21 в 15:04
Генералното консулство на България в Чикаго

Какво мотивира българите в Чикаго да гласуват?

Заявленията за участие в предстоящите парламентарни избори, постъпили от САЩ в Централната избирателна комисия са 5030. В страната ще бъдат открити 35 избирателни секции, т.е. максималният брой който може да бъде открит в държави извън ЕС,..

публикувано на 26.03.21 в 14:04

Българските училища зад граница с нова мисия

Много българи се завърнаха в родината заедно с децата си заради епидемията от коронавирус и с това е свързана новата мисия на неделните училища зад граница , казаха за БНР Снежина Мечева и Боянка Иванова, дългогодишни директори на българските училища в..

публикувано на 26.03.21 в 11:13

Родина зад граница: Български разкази отблизо и далеч

Радио България и Програма „Хоризонт“ на БНР ви канят на откровена и човешка среща с представители на българските общности зад граница и с чужденци, избрали България за свой временен или постоянен дом. В четвъртък, 25 март, в първите часове на..

публикувано на 24.03.21 в 20:02

В Тараклия откриха учебни кътове на българската история

Българчетата в район Тараклия ще бъдат по-близо до българската история. В лицеите "Св. Паисий Хилендарски" в село Кортен и "Иван Вазов" в град Тараклия тържествено бяха открити музейни кътове на българската история, култура и литература. Поставена е..

публикувано на 22.03.21 в 18:23