Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

Снимка: Ани Петрова

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от национално представително изследване на социологическа агенция "Екзакта", проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю "лице в лице" сред 1020 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Изследването е финансирано със собствени средства на "Екзакта". 78% от интервюираните подкрепят формулата "2 в 1", по която ще се провеждат предстоящите избори. Социолозите отбелязват, че 91% от интервюираните споделят мнението, че повечето българи са отвратени от политическите събития у нас напоследък. Две трети от анкетираните очакват активността на предстоящите избори да е по-ниска от тази на последните парламентарни избори от април 2023 г., когато тя беше около 41%. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роберт Фицо

Българското правителство категорично осъди атаката срещу Роберт Фицо

Словашкият премиер Роберт Фицо беше прострелян този следобед след заседание на правителството в град Хандлова, на около 180 км от Братислава. От публикация в профила на Фицо във Facebook става ясно, че премиерът е с опасност за живота...

публикувано на 15.05.24 в 17:39
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15