Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

Възстановка на Априлското въстание в Клисура
Снимка: Президентство

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и костюми и въоръжени с автентични оръжия ще пресъздадат историческите събития - обявяването на въстанието, революционния устрем, боевете около градчето и кървавото потушаване на бунта. Военноисторическата възстановка се състои от 3 части, като всяка се развива на различно място – на площада, където е обявено въстанието, старата църква "Св. Никола", от където тръгват въстаниците, до баирите на местността Зли дол, където Боримечката гръмва първото черешово топче, дало старт на въстанието, предава БНР Пловдив.
Първата въстановка на историческите събития в Клисура датира от 1896 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25