Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийният министър не изключва вероятността токът да поскъпне от 1 юли

Владимир Малинов
Снимка: dnevnik.bg

Служебният енергиен министър Владимир Малинов допусна възможността електроенергията за бита да поскъпне от 1 юли т.г. Причината за това е натрупаният дефицит във фонд “Сигурност на електроенергийната система”.

Към настоящия момент той е над 450 млн. лв., като се очаква до края на регулаторния период, който ще приключи през юни, да достигне около 550 млн. лв. Няма как този натрупан дефицит да не се отрази върху цената”, заяви министърът пред БНТ. Той добави обаче, че все още има достатъчно време, за да бъдат предложени “правилните мерки”.

Окончателно: Либерализацията на електроенергийния пазар се отлага с година

Владимир Малинов каза още, че страната ни води преговори с Азербайджан за увеличаване на доставките на природен газ към България и през Турция, а не само през Гърция. В момента около 35% от синьото гориво у нас идва именно от Каспийско море по т.нар. “Южен газов коридор”.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за социалнослаби младежи събра 90 хил. лв.

Продължава набирането на средства в рамките на президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за стипендии на младежи, настанени в приемни семейства и в центрове от семеен тип, които са приети във висши училища. Финансова помощ получават също..

публикувано на 01.06.24 в 11:10

Тържествена проверка (заря) във Враца в памет на Христо Ботев

Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържествени ритуали в памет на поета-революционер Христо Ботев и падналите за свободата и независимостта на България, които ще се проведат в цялата страна. На 1 юни ще се проведе тържествена..

публикувано на 01.06.24 в 10:35

За 75% от децата приоритет в образованието трябва да са житейските умения

Към 31.12.2023 г. децата до 17 години в България са 1 104 198, или 17.1% от общия брой на населението. Това показват данни, изготвени от Националния статистически институт и УНИЦЕФ България, по повод 1 юни – Международния ден на детето. През..

публикувано на 01.06.24 в 09:49