Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

5
Снимка: mon.bg

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените организации и представители на чуждите образователни системи за успешното развитие на българските неделни училища в чужбина. Домакин на форума беше българското неделно училище "Св. Иван Рилски", което провежда обучение в Кеймбридж, Питърбороу и Спалдинг.
Добри практики обмениха учители от училища от Великобритания, Австрия, Италия, Ирландия и Германия, представители на Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на Педагогическия факултет и на Факултета по образователни науки на университета в Кеймбридж.

През тази учебна година МОН подпомага 42 български училища в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Четири от българските неделни училища във Великобритания имат договори с Департамента за езиково обучение към СУ "Св. Климент Охридски" за провеждане на онлайн тестове за сертифициране на знанията по български език по Общата европейска езикова рамка, сред които е Българско неделно училище "Св. Иван Рилски", съобщават от МОН.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Моето българско лято" сближава българчета от чужбина с родната ни култура

Инициативата "Моето българско лято" за четвърта година събира на образователна ваканция в България деца на снародници от чужбина. Проектът има за цел да събуди и запази у децата обич към българския език, литературното наследство, историята и..

публикувано на 01.06.24 в 07:55

Ефективни присъди за българи, източили 53,9 млн. паунда от британската социална система

Четирима българи, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари във Великобритания, получиха присъди между 3 и 8 години затвор от съда в лондонския квартал “Ууд Грийн” , предаде кореспондентът на БНР..

публикувано на 30.05.24 в 16:50
Къщата на Димитър Талев в Прилеп

Правителството търси спешно решение по казуса за къщата на Талев в Прилеп

Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и да започне процедурата за закупуването на родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп. Около това се обединиха министрите от служебния..

публикувано на 30.05.24 в 12:56