Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният кабинет се обяви за ускорено изграждане на нови ядрени мощности и Вертикалния газов коридор 

Снимка: БГНЕС

Междуведомствени работни групи ще работят за по-бързо осъществяване на проектите за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ "Козлодуй" и Вертикалния газов коридор, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. Групите са създадени със заповед на служебния премиер Димитър Главчев. 

Енергийният министър Владимир Малинов коментира, че проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и района в дългосрочен план. 

Проектите – част от инициативата за Вертикален газов коридор между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, ще осигурят възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни и надеждни източници от юг на север. 

Изграждането на нови ядрени мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ е стратегически проект за страната ни. В края на м.г. правителството на Николай Денков обяви процедура за седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" - предвижда се строителството им да приключи съответно през 2033 и 2036 г. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Градушката в Габровско

Градушки и бури удариха Централна и Източна България

В Ловешко продължават огледите на щетите от бурятя, придружена с градушка, която на 12 юни в 19 ч. наводни улици, унищожи реколта и прекъсна тока на много места. Само за около 20 минути над Ловеч се изляха 25 литра дъжд на кв. м. и градушка ...

публикувано на 13.06.24 в 09:16

Най-високото виенско колело гостува на София

Столичният "Студентски" парк е домакин от 13 до 16 юни на седмото издание на "Парк фест". По този повод, за първи път в София гостува и най-високото виенско колело, с височина от над 22 метра, което някога е било поставяно в столицата. Огромното,..

публикувано на 13.06.24 в 09:05
Снимка: FB / Elizabeth.Kostova.Foundation

Поезията среща природата на литературен фестивал в София

От 13 до 20 юни София е домакин на 16-ото издание на международния литературен фестивал "СтолицаЛитература". Тази година темата е „Поезия/Природа“, посветена на взаимовръзката между поетичното изкуство и околната среда в свят, в който природата не..

публикувано на 13.06.24 в 08:15