Посланик Пламен Бончев пред БНР

Вечерният час и отстоянията ще са предизвителствата на гласуващите българи в Белгия

Повече избирателни секции за изборите на 4 април в Белгия и Люксембург

Пламен Бончев, посланик на България в Белгия и Люксембург.
Снимка: Личен архив

Изискванията за разстояние заради пандемията от Covid-19, вероятността от струпване на повече желаещи да гласуват, както и вечерния час в кралството ще са предизвикателство за вота на 4 април в двете държави", каза пред БНР посланикът ни в Белгия и Люксембург Пламен Бончев.

Той добави, че избирателните секции се подготвят съгласно указанията на Министерство на здравеопазването за провеждането на избори по време на пандемия.

„Но ние имаме неясноти - тези указания директно ли се прилагат и за секциите извън страната? Защото освен указанията на българското МЗ, във всяка страна има местни указания на компетентните власти.

Ако има противоречия между указанията на българските и местните власти, как ще бъдат преодолени тези противоречия? И кои мерки ще имат предимство – например в Люксембург изискването е за 2 метра отстояние, а в Българи – 1,5 метра. Логично е да приложим изискването за Люксембург. Но трябва да има правно указание за това, за да не излезе, че нарушаваме указанията на българските компетентни власти.

Тези въпроси сме ги поставили пред Централната избирателна комисия“, каза още в "Преди всички" по "Хоризонт" посланикът ни в Белгия и Люксембург.

Той подчерта, че струпването пред избирателните секции е основно предизвикателство.

„За Белгия сме получили изрично указание, че, ако има струпване на хора, може да се намеси и полиция.

За Люксембург е казано, че в никакъв случай не трябва да се допуска събиране на повече от 100 души пред избирателна секция.

Второ предизвикателство: вечерният час – за Белгия той е от 23 часа, за Брюксел – започва в 22 часа. А нашите избирателни секции трябва да са отворени до 20 часа. Тоест те ще имат в Брюксел по-малко от два часа, за да преброят бюлетините, да изпратят готовите протоколи в ЦИК и да получат от ЦИК потвърждение, че протоколът е приет", посочи още Бончев.

„В Белгия са разкрити допълнително 3 секции, а в Люксембург - една, в сравнение с изборите през 2017 година“, посочи още посланик Бончев .
Констатираме доста по-висока избирателна активност от 2017 година на етап подаване на заявления, разбира се, което ни радва. Така че в Белгия секциите ще са 11, а в Люксембург за първи път ще има две секции.

В Белгия са три секции в повече - в Хасел ще има за първи пък секция, в източната част на Фландрия, а в Гент и Антверпен ще има по две секции, там са най-големите български общности след Брюксел.

Във Фейсбук страницата ни всеки ден предоставяме актуална информация за гласуването. Представяме секциите, карта, възможност за паркиране и достъп до секциите, списъците за гласуване са също публикувани.

До 29 март ще са готови и Секционните избирателни комисии“, поясни още посланик Бончев.


Още по темата в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавен вестник публикува резултата от изборите за 45-ото Народно събрание

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния 30 брой на Държавен вестник. Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на..

публикувано на 13.04.21 в 11:09
Христо Иванов

Христо Иванов влиза като депутат от 25 МИР - София

Христо Иванов, водач на листата на "Демократична България" за Пловдив-град е избрал да бъде депутат в новото Народно събрание от 25 МИР София, съобщиха от коалицията. Така двата мандата в Пловдив за обединението са съответно за издателя Манол Пейков и бившия директор на пловдивската математическа гимназия Ивайло Старибратов. По- рано днес стана..

публикувано на 09.04.21 в 16:14

Как Стефан Апостолов от Симитли спечели 9507 преференциални гласа

Как се стигна до впечатляващите   преференции, които събраха  четирима  от кандидат-депутатите на ГЕРБ в Благоевград, а единият от тях успя да измести дори водача на листата - транспортният министър Росен Желязков? Какво е обяснението на  абсолютния рекорд от 9507 преференциални гласа за Стефан Апостолов от Симитли, градът, гласувал почти 100 процента..

публикувано на 09.04.21 в 16:10
Александър Андреев

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. С друго решение ЦИК прие и..

публикувано на 09.04.21 в 13:37

Сметната палата чака отчетите на участниците в изборите до 20 май

До 20 май участниците в изборите трябва да представят отчетите си за предизборната кампания в Сметната палата, припомнят от ведомството. Всички дарители, които са дали повече от 1000 лева, ще бъдат проверени за съответствие на доходите. Към отчета трябва да се приложат декларациите за произход на дарените средства, както и на..

публикувано на 07.04.21 в 12:49

Всички РИК предадоха изборните си книжа

Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в Централната избирателна комисия. Преди минути и последната от комисиите - тази в Стара Загора, донесе документацията си. От снощи в ЦИК върви интензивно повторното въвеждане на протоколите от изборите за 45-о Народно събрание. Теодора Крумова, председател на Районната избирателна..

обновено на 07.04.21 в 12:12

Хасковското село Зорница - първенец по машинно гласуване

Хасковското село Зорница се оказа първенец по машинно гласуване.  Всички 174 жители на село Зорница, които са регистрирани в списъците, са гласували машинно. От тях 168 са избрали ДПС. Председателят на секцията Бейхан Есат не вижда нищо притеснително в това, че в урната няма нито една книжна бюлетина. „Отначало пое така. Някои пробваха,..

публикувано на 07.04.21 в 10:39
В 45-то Народно събрание влизат шест партии

При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат прогнозните данни на фирмата "Информационно обслужване" след вота в неделя на база 100% обработени протоколи на Секционните избирателни комисии в Районните избирателни комисии към 14.30 часа днес. ГЕРБ/СДС - 26,18% "Има такъв народ" - 17,66% БСП за България – 15,01% ДПС -..

обновено на 06.04.21 в 18:56

ГЕРБ с 3-ма депутати от област Пазарджик, БСП, ИТН и ДПС - по двама

ГЕРБ и БСП в Пазарджик ще имат по един депутат по-малко, в сравнение с предишните парламентарни избори. Два от мандатите отиват при „Има такъв народ“. Традиционните четири мандата за ГЕРБ в Пазарджишка област не само са намалени, но се отчита и силен преференциален вот. До последно не беше ясно кой от кандидатите за 45-тия парламент ще вземе..

публикувано на 06.04.21 в 13:10

Запор на 425 000 лв. и изземване на 383 000 лв. за изборни престъпления

41 досъдебни производства и и 728 преписки са образувани за нарушения на изборните права на гражданите. Обвинения са повдигнати на 13 души, съобщиха от прокуратурата. До днес компетентните прокуратури са поискали налагането на запор по Закона за мерките за изпиране на пари на над 425 000 лв. Иззети са още и 383 000 лева и евро в различни..

публикувано на 06.04.21 в 12:44