Д-р Станимир Хасърджиев: Няма ги уроците от пандемията в предизборните платформи на партиите

Д-р Станимир Хасърджиев
Снимка: БГНЕС

„Опасявам се, че в предизборните платформи виждаме всичко познато старо, без да виждаме уроците, които ни даде пандемията", каза пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация за персонализирана медицина и основател на Националната пациентска организация.

„Виждаме все пак и ново отношение към здравеопазването, и ново внимание в здравните предизборни програми, но дали то ще бъде канализирано в нов вид действие и нов вид политика, от която има нужда системата, предстои да с разберем след изборите“, каза д-р Хасърджиев в "Преди всички".

"Реформа в здравеопазването е винаги необходима, защото това е една система, която се развива много бързо. Защо обаче това у нас не се случва, защо върви с тежки темпове, две крачки напред, пет назад, защо е тази липса на експертиза в държавата администрация в здравеопазването, откъм кадри, които да ни вкарат поне в 20 век, ако не в 21 век? Обезкървена е администрацията в здравеопазването напълно.

Системата е оголена от експерти и кадри на средно чиновническо ниво, но те са гръбнакът на държавата. Независимо от политическите сили, които идват след изборите, те подменят първо администрацията и така експерти не се създават", каза още д-р Хасърджиев.

БНР

"За медицинските кадри не видяхме дори наченки за модерно мислене, концепция за нуждата от нов тип професия, армия от хора трябват, това не е задължително да са лекарите и медицинските сестри, нито дума за парамедицинските специалности не видяхме в нито една от платформите, и то в достатъчно добра степен развито от общото понятие за парамедик.

В платформите видяхме неща писани, сякаш преди 4 години. Но пък има все пак по-голямо внимание, но то нямаше как при тази пандемия", каза още д-р Хасърджиев.

"Данните за смъртността от коронавируса у нас показват трагичното състояние на нашата здравна система, откъм кадри, апаратура, знания и алгоритми, които не са ясно разписани за лечението на Covid-19. Системата ни издиша от всички страни. До болниците трябва да стигат тези хора, които се нуждаят от болнично лечение. Но никой не каза докога и в кои случаи болният може да остане за домашно лечение", каза още специалистът.

Той подчерта и че цяла година не е осигурена възможността за дистанционни прегледи. Хасърджиев посочи, че първите ваксинирани е трябвало да бъдат най-уязвимите групи, а не да се подбират хората на база професии.

Още по темата в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавен вестник публикува резултата от изборите за 45-ото Народно събрание

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния 30 брой на Държавен вестник. Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на..

публикувано на 13.04.21 в 11:09
Христо Иванов

Христо Иванов влиза като депутат от 25 МИР - София

Христо Иванов, водач на листата на "Демократична България" за Пловдив-град е избрал да бъде депутат в новото Народно събрание от 25 МИР София, съобщиха от коалицията. Така двата мандата в Пловдив за обединението са съответно за издателя Манол Пейков и бившия директор на пловдивската математическа гимназия Ивайло Старибратов. По- рано днес стана..

публикувано на 09.04.21 в 16:14
Новата пленарна зала в бившия Партиен дом

Проф. Красимир Калинов: Разпределението на мандатите на национално ниво е честно и ясно

" Методът на най-големия остатък, т.нар. Хеър-Ниймайер, изобщо не е виновен за диспропорциите, защото те възникват още в самото начало, когато се определят и се фиксират мандатите по райони ". Това коментира пред БНР математикът проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК. Той обясни, че това е така, защото мандатите се определят на базата на..

публикувано на 09.04.21 в 16:12

Как Стефан Апостолов от Симитли спечели 9507 преференциални гласа

Как се стигна до впечатляващите   преференции, които събраха  четирима  от кандидат-депутатите на ГЕРБ в Благоевград, а единият от тях успя да измести дори водача на листата - транспортният министър Росен Желязков? Какво е обяснението на  абсолютния рекорд от 9507 преференциални гласа за Стефан Апостолов от Симитли, градът, гласувал почти 100 процента..

публикувано на 09.04.21 в 16:10
Теодор Славев

Теодор Славев: Слави Трифонов най-вероятно ще върне мандата още в деня на връчването му

„Това,  което предизвиква вниманието, е мълчанието на партията на Слави Трифонов , защото от „Има такъв народ“ зависи дали ще има предсрочни избори, или ще се състави някаква дори и временна формация“, коментира ситуацията след изборите на 4 април политологът Теодор Славев в „Преди всички“. При условие, че никой не иска да подкрепи..

публикувано на 09.04.21 в 14:23
Александър Андреев

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. С друго решение ЦИК прие и..

публикувано на 09.04.21 в 13:37

Сметната палата чака отчетите на участниците в изборите до 20 май

До 20 май участниците в изборите трябва да представят отчетите си за предизборната кампания в Сметната палата, припомнят от ведомството. Всички дарители, които са дали повече от 1000 лева, ще бъдат проверени за съответствие на доходите. Към отчета трябва да се приложат декларациите за произход на дарените средства, както и на..

публикувано на 07.04.21 в 12:49

Всички РИК предадоха изборните си книжа

Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в Централната избирателна комисия. Преди минути и последната от комисиите - тази в Стара Загора, донесе документацията си. От снощи в ЦИК върви интензивно повторното въвеждане на протоколите от изборите за 45-о Народно събрание. Теодора Крумова, председател на Районната избирателна..

обновено на 07.04.21 в 12:12

Хасковското село Зорница - първенец по машинно гласуване

Хасковското село Зорница се оказа първенец по машинно гласуване.  Всички 174 жители на село Зорница, които са регистрирани в списъците, са гласували машинно. От тях 168 са избрали ДПС. Председателят на секцията Бейхан Есат не вижда нищо притеснително в това, че в урната няма нито една книжна бюлетина. „Отначало пое така. Някои пробваха,..

публикувано на 07.04.21 в 10:39
В 45-то Народно събрание влизат шест партии

При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат прогнозните данни на фирмата "Информационно обслужване" след вота в неделя на база 100% обработени протоколи на Секционните избирателни комисии в Районните избирателни комисии към 14.30 часа днес. ГЕРБ/СДС - 26,18% "Има такъв народ" - 17,66% БСП за България – 15,01% ДПС -..

обновено на 06.04.21 в 18:56