Емилия Михайлова: ЦИК да преразгледа решението си

Членове на СИК в чужбина се подменят с партийни кандидатури от България

Калин Славов: Зад това прозира опит да се контролира по-отблизо процесът на гласуване в чужбина

Снимка: БГНЕС

След сигнали от Кипър за членове на секционни избирателни комисии „парашутисти“, такива идват и от Бавария, Германия. В град Фюрт и петимата членове на СИК от българската общност там не са одобрени от Централната избирателна комисия, а на тяхно място ще има командировани от България представители, за които се знае, че са партийни кандидатури. Това предизвика отглас сред местната общност на сънародниците ни както във Фюрт, така и в Нюрнберг.

Емилия Михайлова е била преподавател в българското училище „Дора Габе“ в Мюнхен и няколко пъти е била член на наша секционна избирателна комисия в града. Сега живее във Фюрт, където отново е била предложена за член на СИК.

Считаме решението на ЦИК да замени изцяло нашия състав с партийни представители за напълно неуважително и незачитащо заслугите и работата ни до момента“, коментира Михайлова в предаването „Хоризонт до обед“.

„Защо точно за тези избори решиха да назначат толкова много партийни представители“, попита тя в интервю за БНР.

В Мюнхен са изцяло подменени всички членове. В Манхайм не са всички. В Испания чувам. Сигнали има навсякъде по света, доколкото знам“, разказа Емилия Михайлова.

Снимка: БГНЕС

Това е като във вашата кухня. Вие сте решили днес да направите баница и си имате кори, яйца и сирене, обаче идва ЦИК и казва – не, ще правим баклава. Ще правите баклава, но няма орехи, няма захар. Това е“, заяви тя в своята позиция по случая. 

Емилия Михайлова апелира ЦИК да се преразгледа решението за назначаването на секционна комисия номер 321300106 в град Фюрт, Германия, като се включат в нея двама предложени от българската общност доброволци.

Изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов определи ситуацията като „изключително неприятна“.

Българската общност зад граница винаги е била трън в очите на управляващите, защото тя сякаш се изплъзва от общия модел, по който те са свикнали да работят за изборни резултати. Като че ли не подлежи на контрол, не подлежи на убеждаване с различни материални стимули“, коментира Славов пред БНР.

Запитан с какво си обяснява назначението на партийни предложения за членове на секционни избирателни комисии зад граница, Славов посочи:

Като че ли зад това прозира опит да се контролира по-отблизо процесът на гласуване в чужбина.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавен вестник публикува резултата от изборите за 45-ото Народно събрание

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния 30 брой на Държавен вестник. Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на..

публикувано на 13.04.21 в 11:09
Христо Иванов

Христо Иванов влиза като депутат от 25 МИР - София

Христо Иванов, водач на листата на "Демократична България" за Пловдив-град е избрал да бъде депутат в новото Народно събрание от 25 МИР София, съобщиха от коалицията. Така двата мандата в Пловдив за обединението са съответно за издателя Манол Пейков и бившия директор на пловдивската математическа гимназия Ивайло Старибратов. По- рано днес стана..

публикувано на 09.04.21 в 16:14
Новата пленарна зала в бившия Партиен дом

Проф. Красимир Калинов: Разпределението на мандатите на национално ниво е честно и ясно

" Методът на най-големия остатък, т.нар. Хеър-Ниймайер, изобщо не е виновен за диспропорциите, защото те възникват още в самото начало, когато се определят и се фиксират мандатите по райони ". Това коментира пред БНР математикът проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК. Той обясни, че това е така, защото мандатите се определят на базата на..

публикувано на 09.04.21 в 16:12

Как Стефан Апостолов от Симитли спечели 9507 преференциални гласа

Как се стигна до впечатляващите   преференции, които събраха  четирима  от кандидат-депутатите на ГЕРБ в Благоевград, а единият от тях успя да измести дори водача на листата - транспортният министър Росен Желязков? Какво е обяснението на  абсолютния рекорд от 9507 преференциални гласа за Стефан Апостолов от Симитли, градът, гласувал почти 100 процента..

публикувано на 09.04.21 в 16:10
Теодор Славев

Теодор Славев: Слави Трифонов най-вероятно ще върне мандата още в деня на връчването му

„Това,  което предизвиква вниманието, е мълчанието на партията на Слави Трифонов , защото от „Има такъв народ“ зависи дали ще има предсрочни избори, или ще се състави някаква дори и временна формация“, коментира ситуацията след изборите на 4 април политологът Теодор Славев в „Преди всички“. При условие, че никой не иска да подкрепи..

публикувано на 09.04.21 в 14:23
Александър Андреев

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. С друго решение ЦИК прие и..

публикувано на 09.04.21 в 13:37

Сметната палата чака отчетите на участниците в изборите до 20 май

До 20 май участниците в изборите трябва да представят отчетите си за предизборната кампания в Сметната палата, припомнят от ведомството. Всички дарители, които са дали повече от 1000 лева, ще бъдат проверени за съответствие на доходите. Към отчета трябва да се приложат декларациите за произход на дарените средства, както и на..

публикувано на 07.04.21 в 12:49

Всички РИК предадоха изборните си книжа

Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в Централната избирателна комисия. Преди минути и последната от комисиите - тази в Стара Загора, донесе документацията си. От снощи в ЦИК върви интензивно повторното въвеждане на протоколите от изборите за 45-о Народно събрание. Теодора Крумова, председател на Районната избирателна..

обновено на 07.04.21 в 12:12

Хасковското село Зорница - първенец по машинно гласуване

Хасковското село Зорница се оказа първенец по машинно гласуване.  Всички 174 жители на село Зорница, които са регистрирани в списъците, са гласували машинно. От тях 168 са избрали ДПС. Председателят на секцията Бейхан Есат не вижда нищо притеснително в това, че в урната няма нито една книжна бюлетина. „Отначало пое така. Някои пробваха,..

публикувано на 07.04.21 в 10:39
В 45-то Народно събрание влизат шест партии

При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат прогнозните данни на фирмата "Информационно обслужване" след вота в неделя на база 100% обработени протоколи на Секционните избирателни комисии в Районните избирателни комисии към 14.30 часа днес. ГЕРБ/СДС - 26,18% "Има такъв народ" - 17,66% БСП за България – 15,01% ДПС -..

обновено на 06.04.21 в 18:56