Подготовка на секциите за гласуване на българските граждани в Турция, в сила е пълен локдаун

Около 350 хиляди души са с български паспорти в страната

Истанбул - 31 март 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рекорден брой са новорегистрираните в Турция с коронавирус днес - 42 308. От снощи в страната е наложена 56-часова пълна карантина - до понеделник сутринта.

В тази обстановка се подготвят секциите за гласуване на българските граждани. Днес до 18:00 часа трябва да бъдат запечатани всички изборни секции.

Около 350 000 са изселниците с български паспорти в Турция, сочат данните на местните организации. Най-голям брой декларации за вота в неделя са подадени онлайн тук. За разлика от предишни избори, когато имаше изискване декларацията за гласуване да бъде попълвана пред представителите на СИК, сега избирателите могат да идват с предварително попълнен документ.

В деня на размисъл и утре е в сила комендантски час, забранено е излизането навън, затворени са всички магазини и заведения. А българските гласоподаватели ще могат да се придвижват, показвайки на властите български документ за самоличност.

Командированите от България членове на секционните избирателни комисии пристигнаха в Турция в четвъртък, а днес пред всяка секцията те се събират, за да я подготвят за изборния ден - извършва се дезинфекция на помещението, тестват се компютрите и необходимата техника. Процесът трябва да завърши до 18:00 часа.

Тази година не се очакват така наречените изборни екскурзии заради изискванията за PCR тест. И все пак някои български граждани може да решат да пътуват до България, но то ще е с редовните автобусни линии или личен транспорт.

На Египетския пазар в Истанбул - 31 март 2021 г.

Същевременно Covid пандемията в Турция e в разгара си и продължават да затварят бизнеси

Във всички 81 турски провинции тази седмица имаше рязък скок в Covid заболеваемостта. Най-тежка е ситуацията в Истанбул.

За Рамазан президентът Реджеп Ердоган обяви затягане на мерките и от 13 април ще затворят ресторанти и кафенета.

До 31 май турските власти намалиха ДДС за сектора на услугите и хотелиерството от 8 на 1 процент. Това обаче не помага на хората.

Мустафа Ачигьоз държи заведение от 30 години:

„Преди пандемията 10 души работеха за мен. Сега вече самичък работя, иначе няма хора, които да искат да работят - просто аз не мога да им плащам заплати“.

Наемът на заведението, което държи Мустафа, е 10 хиляди лири месечно, а помощта на властите:

„За една година три пъти по 1000 турски лири ни дадоха“, казва Ачигьоз.

Исмаил Караджа държи семеен хотел. Персонал вече няма. Работят само членове на семейството му, а помощта, която е получил: „Нула“, лаконичен е Караджа.

На този фон приблизително 20% от населението на Турция вече е ваксинирано срещу коронавирус, а страната се нарежда на 6-то място в света по брой имунизирани. 

Имунизацията започна в средата на януари с китайската ваксина на Синофарм, а от вчера вече има и ваксини на „Пфайзер“ и „Бионтек“.

Турция днес отчете рекордно висок брой на нови инфекции, а страната е в капана на бързоразпространяващите се британски и африкански варианти на вируса, предава специалният пратеник на БНР.

Снимката е илюстративна - ваксинират възрастна жена в болница Sancaktepe Education and Research Hospital в Истанбул - януари 2021 г.

Севил Боруджу пристига в Истанбул преди 30 години, лаборантка е в най-голямата болница в Истанбул:

„Имаше доста опашки, свързани с пандемията. За PCR тестове, бяха дошли много болни“, разказа тя.

Имунизацията в Турция досега беше изцяло с китайската ваксина, а вчера пристиганаха и 2,8 милиона дози от „Пфайзер/Бионтех“.

Недим Биринджи е специалист в ръководството на общо 80 държавни болници в Истанбул.

„Гражданите имат право да избират болница, личен лекар, частна болница или университет, датата, часа и даже сега вече има възможност да избират коя ваксина иска“.

Сега в Турция се ваксинират хората над 65 години, а имунизацията е разделена на 4 фази на възрастов принцип:

„Ваксинацията много активно върви. Приблизително 20% от населението на Турция са ваксинирани с първа и втора доза. Вчерашните данни бяха за ваксинирани около 16,5 милиона в Турция, от тези 16 милиона и половина, около 9 милиона и половина само първа ваксина са направили“.

Както и в България и в Турция има много хора, които предпочитат да изчакат за ваксиниране. Същото решение е взела и Севил Боруджу, макар да е медицински работник.

„Все още няма някакво заключение и затова аз не се ваксинирах“.

Очаква се в края на лятото Турция да започне имунизация и с турска ваксина.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавен вестник публикува резултата от изборите за 45-ото Народно събрание

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния 30 брой на Държавен вестник. Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на..

публикувано на 13.04.21 в 11:09
Христо Иванов

Христо Иванов влиза като депутат от 25 МИР - София

Христо Иванов, водач на листата на "Демократична България" за Пловдив-град е избрал да бъде депутат в новото Народно събрание от 25 МИР София, съобщиха от коалицията. Така двата мандата в Пловдив за обединението са съответно за издателя Манол Пейков и бившия директор на пловдивската математическа гимназия Ивайло Старибратов. По- рано днес стана..

публикувано на 09.04.21 в 16:14
Новата пленарна зала в бившия Партиен дом

Проф. Красимир Калинов: Разпределението на мандатите на национално ниво е честно и ясно

" Методът на най-големия остатък, т.нар. Хеър-Ниймайер, изобщо не е виновен за диспропорциите, защото те възникват още в самото начало, когато се определят и се фиксират мандатите по райони ". Това коментира пред БНР математикът проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК. Той обясни, че това е така, защото мандатите се определят на базата на..

публикувано на 09.04.21 в 16:12

Как Стефан Апостолов от Симитли спечели 9507 преференциални гласа

Как се стигна до впечатляващите   преференции, които събраха  четирима  от кандидат-депутатите на ГЕРБ в Благоевград, а единият от тях успя да измести дори водача на листата - транспортният министър Росен Желязков? Какво е обяснението на  абсолютния рекорд от 9507 преференциални гласа за Стефан Апостолов от Симитли, градът, гласувал почти 100 процента..

публикувано на 09.04.21 в 16:10
Теодор Славев

Теодор Славев: Слави Трифонов най-вероятно ще върне мандата още в деня на връчването му

„Това,  което предизвиква вниманието, е мълчанието на партията на Слави Трифонов , защото от „Има такъв народ“ зависи дали ще има предсрочни избори, или ще се състави някаква дори и временна формация“, коментира ситуацията след изборите на 4 април политологът Теодор Славев в „Преди всички“. При условие, че никой не иска да подкрепи..

публикувано на 09.04.21 в 14:23
Александър Андреев

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. С друго решение ЦИК прие и..

публикувано на 09.04.21 в 13:37

Сметната палата чака отчетите на участниците в изборите до 20 май

До 20 май участниците в изборите трябва да представят отчетите си за предизборната кампания в Сметната палата, припомнят от ведомството. Всички дарители, които са дали повече от 1000 лева, ще бъдат проверени за съответствие на доходите. Към отчета трябва да се приложат декларациите за произход на дарените средства, както и на..

публикувано на 07.04.21 в 12:49

Всички РИК предадоха изборните си книжа

Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в Централната избирателна комисия. Преди минути и последната от комисиите - тази в Стара Загора, донесе документацията си. От снощи в ЦИК върви интензивно повторното въвеждане на протоколите от изборите за 45-о Народно събрание. Теодора Крумова, председател на Районната избирателна..

обновено на 07.04.21 в 12:12

Хасковското село Зорница - първенец по машинно гласуване

Хасковското село Зорница се оказа първенец по машинно гласуване.  Всички 174 жители на село Зорница, които са регистрирани в списъците, са гласували машинно. От тях 168 са избрали ДПС. Председателят на секцията Бейхан Есат не вижда нищо притеснително в това, че в урната няма нито една книжна бюлетина. „Отначало пое така. Някои пробваха,..

публикувано на 07.04.21 в 10:39
В 45-то Народно събрание влизат шест партии

При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат прогнозните данни на фирмата "Информационно обслужване" след вота в неделя на база 100% обработени протоколи на Секционните избирателни комисии в Районните избирателни комисии към 14.30 часа днес. ГЕРБ/СДС - 26,18% "Има такъв народ" - 17,66% БСП за България – 15,01% ДПС -..

обновено на 06.04.21 в 18:56