Висока активност на сънародниците ни в Обединеното кралство

От сутринта се извиха опашки от желаещи да гласуват на парламентарните избори в посолството ни в Лондон.
Снимка: БГНЕС

При изключително висока активност протичат изборите на български парламент в Обединеното кралство. В някои секции има опашки от по 300-400 души. На хората са им необходими около два часа, докато пуснат бюлетините си, но като цяло организацията е добра и няма проблеми, предава кореспондентът на БНР в британската столица.

От няколко избирателни секции в Лондон, донякъде изненадващо, най-дълга се оказа опашката в Стратфорд, където хората търпеливо чакаха около два часа, докато стигнат до урните.

Известно е, че в района живеят много българи, сега секциите са по-малко от други години, но има и друга причина, както заяви за БНР Станка Тодорова, член на Секционната избирателна комисия:

„Освен това ми се обадиха много хора, които работят във фермите в североизточната част на Англия, и те нямат открита секция там, с влака им е най-удобно да дойдат тук. За момента горе няма напрежение, хората си чакат. Получихме информация, че чакат по 2 часа. Опитваме се максимално бързо да работим. Определено 9-членна комисия се оказа недостатъчна. Безкрайно съм благодарна на застъпниците, които имаме и които са неотлъчно до нас с радиостанцията. Почти нямаме време за тоалетна, никой от комисията не е ял“.

Думите на Станка Тодорова за спокойното протичане на изборите потвърди и току-що гласувала жена:

„Казвам се Мария Иванова, току-що дадох гласа си за парламентарните избори в България. Имаше огромна опашка с много приятни хора. През това време успях да пообщувам с хората, да се запозная, въобще не усетихме как мина времето. Аз се бях записала онлайн, бях на друга опашка и минах по-бързо“.

По традиция големи са опашките също в Баркинг, макар че там има разкрити две секции тази година, в българското посолство – три секции, в Гринуич и Ийлинг. Съобщения за висок активност идват от Оксфорд при много добра организация.

В Северна Ирландия обаче има само една секция, която е в Арма, и е крайно недостатъчна. Има голяма активност, но има случаи, когато дошли на опашката майки с деца, понякога се отказват.

Организаторите по секции изразиха оптимизъм, че денят ще приключи успешно, макар и да очакват, че опашка ще има и след приключването на гласуването в 22.00 часа българско време.

Само 35 секции бяха открити в Обединеното кралство, тъй като това е съобразено с Изборния кодекс за страните извън ЕС.

Секцията в Баркинг в Източен Лондон винаги е привличала вниманието, тъй като по принцип в района живеят много българи и по традиция гласуват масово. При предишни избори там изборният ден винаги се е проточвал. Около 9.30 часа  местно време – или 11.30 българско, вече се образува дълга опашка от около 200 души.

Ник Танев, който е член на избирателната комисия, сподели очакванията как ще се развие денят, с оглед на това, че тази година, заради ограничения брой секции, тук сигурно ще гласуват и хора от други лондонски квартали:

„Имаме регистрирани над 800 човека във всяка секция – имаме две секции, респективно очакваме над 1500 човека, които са регистрирани. И заради противоепидемичните мерки има много хора, много големи опашки, голямо струпване, но в момента работи системата, която е спусната от ЦИК. Очакваме да обслужим над 2000 човека днес. Засега няма никакви проблеми, всичко върви нормално, спускаме ъпдейт към ЦИК на всеки два часа“.

Вече гласували българи заявиха, че гласуването протича бързо и организацията е добра. Иначе секциите отвориха в 7.00 часа сутринта местно време.

Хората се опитват да съблюдават епидемичните изисквания в локдауна за носене на маски и спазване на социална дистанция, посочва кореспондентът на БНР.

Подобно на Баркинг, и в секцията в Ийлинг в Западен Лондон още преди да отвори врати имаше опашка.

В българското посолство също има големи опашки, там са разкрити три секции. Пускайки бюлетината си, посланик Марин Райков пожела ведър и спокоен изборен ден.

Две секции има в Шотландия и по една в Уелс и Северна Ирландия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавен вестник публикува резултата от изборите за 45-ото Народно събрание

Решенията на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 45-ото Народно събрание и имената на избраните депутати, са публикувани в днешния 30 брой на Държавен вестник. Именно с обнародването на тези решения президентът Румен Радев обвърза издаването на указ за свикване на..

публикувано на 13.04.21 в 11:09
Христо Иванов

Христо Иванов влиза като депутат от 25 МИР - София

Христо Иванов, водач на листата на "Демократична България" за Пловдив-град е избрал да бъде депутат в новото Народно събрание от 25 МИР София, съобщиха от коалицията. Така двата мандата в Пловдив за обединението са съответно за издателя Манол Пейков и бившия директор на пловдивската математическа гимназия Ивайло Старибратов. По- рано днес стана..

публикувано на 09.04.21 в 16:14
Новата пленарна зала в бившия Партиен дом

Проф. Красимир Калинов: Разпределението на мандатите на национално ниво е честно и ясно

" Методът на най-големия остатък, т.нар. Хеър-Ниймайер, изобщо не е виновен за диспропорциите, защото те възникват още в самото начало, когато се определят и се фиксират мандатите по райони ". Това коментира пред БНР математикът проф. Красимир Калинов, бивш член на ЦИК. Той обясни, че това е така, защото мандатите се определят на базата на..

публикувано на 09.04.21 в 16:12

Как Стефан Апостолов от Симитли спечели 9507 преференциални гласа

Как се стигна до впечатляващите   преференции, които събраха  четирима  от кандидат-депутатите на ГЕРБ в Благоевград, а единият от тях успя да измести дори водача на листата - транспортният министър Росен Желязков? Какво е обяснението на  абсолютния рекорд от 9507 преференциални гласа за Стефан Апостолов от Симитли, градът, гласувал почти 100 процента..

публикувано на 09.04.21 в 16:10
Теодор Славев

Теодор Славев: Слави Трифонов най-вероятно ще върне мандата още в деня на връчването му

„Това,  което предизвиква вниманието, е мълчанието на партията на Слави Трифонов , защото от „Има такъв народ“ зависи дали ще има предсрочни избори, или ще се състави някаква дори и временна формация“, коментира ситуацията след изборите на 4 април политологът Теодор Славев в „Преди всички“. При условие, че никой не иска да подкрепи..

публикувано на 09.04.21 в 14:23
Александър Андреев

ЦИК обяви окончателното разпределение на мандатите

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" - 51, БСП - 43, ДПС - 30, "Демократична България" - 27, "Изправи се! Мутри вън!" - 14. С друго решение ЦИК прие и..

публикувано на 09.04.21 в 13:37

Сметната палата чака отчетите на участниците в изборите до 20 май

До 20 май участниците в изборите трябва да представят отчетите си за предизборната кампания в Сметната палата, припомнят от ведомството. Всички дарители, които са дали повече от 1000 лева, ще бъдат проверени за съответствие на доходите. Към отчета трябва да се приложат декларациите за произход на дарените средства, както и на..

публикувано на 07.04.21 в 12:49

Всички РИК предадоха изборните си книжа

Всички районни избирателни комисии предадоха изборните си книжа в Централната избирателна комисия. Преди минути и последната от комисиите - тази в Стара Загора, донесе документацията си. От снощи в ЦИК върви интензивно повторното въвеждане на протоколите от изборите за 45-о Народно събрание. Теодора Крумова, председател на Районната избирателна..

обновено на 07.04.21 в 12:12

Хасковското село Зорница - първенец по машинно гласуване

Хасковското село Зорница се оказа първенец по машинно гласуване.  Всички 174 жители на село Зорница, които са регистрирани в списъците, са гласували машинно. От тях 168 са избрали ДПС. Председателят на секцията Бейхан Есат не вижда нищо притеснително в това, че в урната няма нито една книжна бюлетина. „Отначало пое така. Някои пробваха,..

публикувано на 07.04.21 в 10:39
В 45-то Народно събрание влизат шест партии

При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат прогнозните данни на фирмата "Информационно обслужване" след вота в неделя на база 100% обработени протоколи на Секционните избирателни комисии в Районните избирателни комисии към 14.30 часа днес. ГЕРБ/СДС - 26,18% "Има такъв народ" - 17,66% БСП за България – 15,01% ДПС -..

обновено на 06.04.21 в 18:56