6,7 млн. лева ще струва вотът в чужбина, най-много машини трябват за Великобритания и за Турция

Снимка: mfa.bg

6 милиона и 700 хиляди лева е бюджетът за провеждане на предсрочните избори на 11 юли в чужбина, съобщиха от министерството на външните работи.

От почти 570 прогнозни секции зад граница в 300 ще се гласува машинно, сочи анализът на външното министерство. Най-много с машини ще се гласува във Великобритания - 61 секции от общо 91, и в Турция - от 57 секции там в 46 се очаква вотът да е с машина.

От Министерството на външните работи очакват решението на ЦИК за доставка на машините.

От 128 държави, до които е отправено искане за разрешение, 17 държави вече са дали съгласие за провеждане на предсрочния вот на 11 юли. Сред тях са Великобритания, Турция, Република Северна Македония, Белгия, Австрия и Испания.

Служебният министър на външните работи Светлан Стоев коментира обсъжданото предложение по време на заседание на Министерски съвет на 11 юли да могат да гласуват само българите зад граница, които плащат данъци у нас.

"Това е политическо решение. За да нямат право български граждани, които не си плащат данъците у нас, да гласуват, трябва да се преработи Изборният кодекс. А за това трябва да има парламент". 

Посолствата на България изпращат становища за откриване на секции до ЦИК. Калин Анастасов, който е част от работната група за организиране на вота към външното министерство заяви, че не се предлага намаляване на секции.

„Много от нашите посланици са дали своите становища и предложения към ЦИК. Аз лично не съм виждал предложение, в което се предлага от вече определени секции да бъдат намалявани. Предложенията и становищата, които дават посланиците ни са по-скоро в кръга на това, че някои от секциите, открити преди повече от четири години са открити на адреси, които сега физически не могат да направени и правят предложение по-скоро да не се конкретизира адресът, а по-широк район, в който съвместно с българските общности да бъде намерено подходящо помещение, в което да бъдат открити секциите“, каза той. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как ще се гласува на изборите на 11 юли в Испания

С подготовката на изборите в Испания се занимават посолство ни в Мадрид и девет консулски служби в Барселона и Валенсия. За изборите на 11 юли в Испания ще може да се гласува в около 60 избирателни секции , след като паднаха ограниченията за разкриване на секции зад граница. Това е най-голямата бройка досега, като на редовните избори през..

публикувано на 11.06.21 в 12:34

Гласуването на 11 юли в Гърция в около 45 секции

На тези избори броят на гласувалите в Гърция ще се определи от туристите. А на 11-ти юли те са хиляди. Не би могло да се прогнозира колко от тях ще отделят време, за да отидат да гласуват. Засега има подадени молби за около 45 секции в цялата страна, а окончателният брой ще стане ясен на  20-ти юни. Важни са и местата, където ще има..

публикувано на 11.06.21 в 11:46
Цветозар Томов

Подадените заявления за избирателни секции в чужбина са над 45 000

Пет дни преди крайния срок подадените заявления за избирателни секции в чужбина са над 45 000. Близо една трета от тях са в Турция, а във Великобритания са подадени 8700 заявления. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни, че сравнение с предходните избори интересът е по-малък заради автоматично разкритите секции, в които в последните 5 години са..

публикувано на 10.06.21 в 16:27

МВнР: 568 са разкритите секции зад граница, очаква се да достигнат до 800

По-малък брой заявления за гласуване в чужбина са подадени към този момент в сравнение с изборите през април. 37 хиляди наши сънародници зад граница са подали заявления, а на вота преди два месеца общият им  брой е бил 80 хиляди. Това съобщават от Министерството на външните работи. 568 е броят на автоматично разкритите секции зад граница, а..

публикувано на 07.06.21 в 15:26
Най-много подадените заявления за гласуване в Турция - 11 000

Над 29 000 станаха подадените заявления за гласуване в чужбина

Над 29 000 са вече подадените заявления за гласуване на наши сънародници в чужбина, обявиха от Централната избирателна комисия. Най-много са те за Турция - 11 000, Великобритания - 5800, Германия 4000 и 1500 в Испания.

публикувано на 03.06.21 в 15:48

Гласуването на българите в чужбина – улеснено, но с предизвикателства

19 партии и 9 коалиции подадоха заявления за участие в предстоящите на 11 юли предсрочни парламентарни избори. Въпреки по-малкото кандидати в сравнение с предишните избори (31 партии и 8 коалиции), работата на Централната избирателна комисия за вота на 11 юли, ще бъде изпълнена с предизвикателства. За първи път машинното гласуване ще бъде..

публикувано на 31.05.21 в 14:30
Марин Райков

Посланикът ни в Лондон опроверга твърдения, че се опитва да ограничи броя на избирателните секции

Българският посланик в Лондон Марин Райков опроверга разпространявани съобщения в български медии, че се опитва да ограничи броя на избирателните секции. В опровержение, публикувано на интернет страница на посолството , се казва, че това са „спекулации и тиражирани директни манипулации“ и призовават гражданите да не се подвеждат. Посланик..

публикувано на 25.05.21 в 13:35
Опашката пред сградата на българското посолство в Лондон за изборите на 4 април 2021 г.

ЦИК засега няма да обсъжда намаление на броя на секциите в чужбина

Министерството на външните работи по предложение на посолството ни във Великобритания предлага да се разкрият по-малко изборни секции в местата, в които Централната избирателна комисия обяви прогнозни автоматични секции. Това са места, с гласували повече от 100 избиратели в предходните 5 години. ЦИК обаче се обедини около становището, че..

публикувано на 24.05.21 в 19:25

ЦИК публикува списъка на секциите в чужбина за вота на 11 юли

Централната избирателна комисия обяви списъка на местата в чужбина, на които ще се образуват избирателни секции на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, както и прогнозния брой секции. Решението на ЦИК е взето според местата в чужбина, в които на проведени след 11 юли 2016 година избори е имало образувана поне една избирателна секция, в..

публикувано на 19.05.21 в 11:25