ЦИК дава 6,5 млн. лева за новите машини, доставчикът иска 15 млн.

Снимка: Ани Петрова

Централната избирателна комисия ще покани на официални преговори фирмата „Сиела Норма“, с която ще се договаря доставката на 1500 допълнителни машини за гласуване за изборите на 11 юли.

Освен машините, поръчката включва логистика по доставката със самолет, техническото обслужване по време на частичните и парламентарните избори, модификацията на софтуера и окомплектоването на всички 11 100 машини със флаш памети, смарт карти и хартиени ролки. Вчера управителят на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров информира ЦИК, че обявената цена от 6 милиона и 500 хиляди лева е непостижима, а по сметки на фирмата са необходими около 15 милиона лева.

Пред БНР говорителят на ЦИК Росица Матева обяви, че ще има официални преговори със „Сиела Норма“. Вчерашната среща е била неофициална, но също обяви, че цената от 6 милиона и 500 хиляди лева, посочена в поръчката, е на базата на пазарно проучване, като коментира очакванията си:

„Да преосмисли ситуацията и аргумента за това е информацията, която ни подаде Веселин Тодоров вчера, че за предходната поръчка очакванията са им били за 42 милиона цена на доставка на 9600 машини, заедно със софтуера, но са провели преговори след обявяване на поръчката и са успели да се вместят в 36 милиона, така че сега се надяваме също да проведат преговори и да успеят да се вместят в тези 6 милиона и половина, които ние сме определили“.

Също пред БНР Веселин Тодоров потвърди, че няма как да се вместят в посочената сума в поръчката, но ще опитат да преговарят с производителя на машините и коментира:

„Би могло, но и да няма и очаквания, че ще е много под 15 милиона. По-скоро бихме опитали без никаква гаранция да убедим чуждестранните ни партньори да редуцират или дори да се откажат от печалбата си. Със сигурност няма да ги убедим на загуба да доставят машините. Наистина при такива шокиращи разминавания в цените просто нямаме друг бизнес, от който да избием толкова голяма загуба“.

Късно снощи обществената поръчка за доставка на машините е публикувана на сайта на Агенцията за обществени поръчки. Крайният срок за подаване на заявление за участие от страна от страна на „Сиела Норма“, която е единствената поканена, е полунощ на 6 юни. Ден по-късно - на 7 юни е срокът за отваряне на заявлението, ако има постъпило такова.

ВИЖТЕ ОЩЕ

99% избирателна активност в местата за лишаване от свобода

99 процента е била избирателната активност на вота в неделя в местата за лишаване от свобода.  От имащите право на глас обвиняеми и подсъдими едва 11 души не са се отишли до урните, съобщи служебният правосъден министър.  С уговорката, че не става дума за представителна за общото гласуване извадка, Янаки Стоилов обясни как са подредени партийните..

публикувано на 16.07.21 в 18:20

Президентът призова партиите да намерят път за разбирателство

След като резултатите от изборите и разпределението на депутатските мандати в нови парламент бяха публикувани в днешния брой на Държавен вестник, президентът Румен Радев обяви, че ще свика 46-то Народно събрание на 21 юли, сряда, от 9.00 ч. Държавният глава обяви това при посещение в силистренското село Професор Иширково, където дадоха начало на..

публикувано на 16.07.21 в 13:55

Хасково има депутати в шестте парламентарно представени партии

Шестте партии, които влизат в 46-ото Народно събрание, имат представители в 29 МИР-Хасково. По двама депутати имат ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", ДПС, БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!"  - по един.

публикувано на 16.07.21 в 09:53

Държавен вестник обнародва резултатите от изборите и разпределението на мандатите

В Държавен вестник е обнародвано решението на Централната избирателна комисия от 14 юли за обявяване на резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в Четиридесет и шестото Народно събрание. С публикуването на официалното решение на сайта на ЦИК с окончателните резултати са ясни и броят мандати, които партиите получават. Когато..

публикувано на 16.07.21 в 08:36

В Сливенско ГЕРБ-СДС печели два мандата, ИТН -2, ДБ и БСП - по 1

В Сливенска област ГЕРБ СДС  печели два мандата, партия „Има такъв народ“ – два мандата и по един за Демократична България Обединение и БСП за България. Бившият министър на земеделието от ГЕРБ Десислава Танева влиза в 46-тият парламент, сочат данните на ЦИК за разпределение на депутатските мандати в Сливенска област. Заедно с нея в новия..

публикувано на 15.07.21 в 23:44

ДПС печели мандат в Ямбол

ДПС печели мандат в Ямбол, въпреки че за партията са пуснати едва 615 бюлетини. демократична България остава без народен представител, въпреки, че за тях са гласували 3244 избиратели, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Разпределението на мандатите по метода Хеър-Ниймаер вкара в парламента кандидатът на ДПС Петър Чобанов с 1,53..

публикувано на 15.07.21 в 19:13

Четири политически сили си разпределят мандатите в Габрово

Четиримата депутати от Габровския район в 46-ото Народно събрание ще са от различни политически сили. След окончателното разпределение на мандатите от ЦИК става ясно, че от Габровския изборен район в следващото Народно събрание влизат по един депутат от ГЕРБ–СДС, "Има такъв народ", БСП и "Демократична България". Водач на листата на ГЕРБ по традиция е..

публикувано на 15.07.21 в 16:33

За първи път от 20 години ДПС остава без мандат във Велико Търново

Резултатите от парламентарните избори в област Велико Търново ще доведат до извънредни кметски избори в община Стражица. Кметът на Стражица Румен Павлов получи 1393 преференции и от шести в листата на БСП стана втори. За БНР той заяви:   „Сигурно няма да остана кмет, ще се възползвам от мандата. Засега такова ми е мисленето“.  Румен Павлов е..

публикувано на 15.07.21 в 16:24

Малко над 9 000 са недействителните гласове от изборите на 11 юли

9 хиляди 342 са недействителните гласове на изборите от 11 ти юли, сочат окончателните резултати от вота. В близо 3 хиляди секции в страната и чужбина се гласуваше само с хартиени бюлетини, като така са упражнили правото си на глас 298 хиляди души. Именно от тях се формира и броят недействителни гласове.  На предходните избори от 4 ти април, когато в..

публикувано на 15.07.21 в 16:03

Четири партии си разпределят мандатите в Перник

Коалиция ГЕРБ СДС, коалиция „БСП за България”, партия „Има такъв народ” и „Демократична България – обединение” вземат по един от четирите мандата в област Перник. Сигурни са имената на трима от депутатите - това са Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС,Стоян Мирчев от „БСП за България” и Зорница Стратиева от „Демократична България- обединение”. И тримата са водачи на..

публикувано на 15.07.21 в 15:23