В каква форма влиза ГЕРБ в предизборната кампания

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с младежки активисти на партията
Снимка: БГНЕС

Предварителните социологически проучвания преди парламентарните избори на 11 юли отреждат първото място на ГЕРБ, макар и с крехка преднина пред „Има такъв народ“. 

Партията на бившия премиер Бойко Борисов се изправя пред важни избори, които могат още повече да разклатят партийните структури или да ги подсилят. 

И на предсрочния вот, както и на 4 април, ГЕРБ ще се яви в коалиция със Съюза на демократичните сили. 

Едно е ясно - политическата коалиция влиза в напрегната кампания с управляващо служебно правителство на президента Румен Радев и нестихващи политически скандали. 

Партия ГЕРБ е в политическа изолация още от редовните парламентарни избори през април, завихрена в реваншистки борби, ревизии, търсене на политическа отговорност и силен опозиционен натиск върху бившия премиер и лидер Бойко Борисов.

Краткото време между редовните и предсрочни избори донесе ключови рокади в ръководството на ГЕРБ – Борисов освободи дългогодишните си заместници в партията– Йорданка Фандъкова и Димитър Николов –и делегира права като негови заместници на Даниел Митов и Томислав Дончев. В търсене на нов по-приемлив образ на партията Борисов показа млади лица – като на изпит в централата на ГЕРБ, верни на партията и на нейната роля в развитието на държавата. 

Появата на младежки актив на ГЕРБ вероятно е инструмент за привличане на гласоподаватели от периферията, защото мнението на твърдия електорат остава и сега непоклатимо, дори на фона на скандалите и политическите противоборства. 

Работа, работа, работа, но с обновена програма- обърната към младите, към бизнеса и за достъпно здравеопазване – това обеща заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. 

Партия ГЕРБ отново избра коалиционната форма за участие в изборите на 11 юли, макар с някак си пришитата най-стара дясна партия у нас СДС, за която реденето на листите остана най-важната задача и явната горчивина в трудните опити да надделее в желанието си, освен лидера Румен Христов, да се окичи с още някой друг водач на листа или най-малкото да се добере до по предна позиция. 

Разколебава ли се електоратът на ГЕРБ и ще разклатят ли скандалите позициите на партията, която по последни социологически проучвания на различни агенции води с между два и три пункта пред партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Анализатори са по-скоро скептични за резки промени в тези нагласи.

Партия ГЕРБ ще се бори за победа, за да управлява.  

Прогнозите са много и различни, съветите също.

Какви са полезните ходове за партия ГЕРБ в дългосрочен план на фона на яростните политически анти-ГЕРБ настроения, които рефлектират и върху обществените нагласи. Според политолога Димитър Ганев ГЕРБ трябва да се готви не да управлява, а да бъде трайна опозиция в следващия парламент. 

За партия ГЕРБ има ясна цел – да са първа политическа сила и незаобиколим фактор и в следващото Народно събрание.  

За посланията и заявките на ГЕРБ чуйте в репортажа на Виолета Ашикова за поредицата „Пренареждане“.

ВИЖТЕ ОЩЕ

99% избирателна активност в местата за лишаване от свобода

99 процента е била избирателната активност на вота в неделя в местата за лишаване от свобода.  От имащите право на глас обвиняеми и подсъдими едва 11 души не са се отишли до урните, съобщи служебният правосъден министър.  С уговорката, че не става дума за представителна за общото гласуване извадка, Янаки Стоилов обясни как са подредени партийните..

публикувано на 16.07.21 в 18:20

Президентът призова партиите да намерят път за разбирателство

След като резултатите от изборите и разпределението на депутатските мандати в нови парламент бяха публикувани в днешния брой на Държавен вестник, президентът Румен Радев обяви, че ще свика 46-то Народно събрание на 21 юли, сряда, от 9.00 ч. Държавният глава обяви това при посещение в силистренското село Професор Иширково, където дадоха начало на..

публикувано на 16.07.21 в 13:55

Хасково има депутати в шестте парламентарно представени партии

Шестте партии, които влизат в 46-ото Народно събрание, имат представители в 29 МИР-Хасково. По двама депутати имат ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", ДПС, БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!"  - по един.

публикувано на 16.07.21 в 09:53

Държавен вестник обнародва резултатите от изборите и разпределението на мандатите

В Държавен вестник е обнародвано решението на Централната избирателна комисия от 14 юли за обявяване на резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в Четиридесет и шестото Народно събрание. С публикуването на официалното решение на сайта на ЦИК с окончателните резултати са ясни и броят мандати, които партиите получават. Когато..

публикувано на 16.07.21 в 08:36

В Сливенско ГЕРБ-СДС печели два мандата, ИТН -2, ДБ и БСП - по 1

В Сливенска област ГЕРБ СДС  печели два мандата, партия „Има такъв народ“ – два мандата и по един за Демократична България Обединение и БСП за България. Бившият министър на земеделието от ГЕРБ Десислава Танева влиза в 46-тият парламент, сочат данните на ЦИК за разпределение на депутатските мандати в Сливенска област. Заедно с нея в новия..

публикувано на 15.07.21 в 23:44

ДПС печели мандат в Ямбол

ДПС печели мандат в Ямбол, въпреки че за партията са пуснати едва 615 бюлетини. демократична България остава без народен представител, въпреки, че за тях са гласували 3244 избиратели, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Разпределението на мандатите по метода Хеър-Ниймаер вкара в парламента кандидатът на ДПС Петър Чобанов с 1,53..

публикувано на 15.07.21 в 19:13

Четири политически сили си разпределят мандатите в Габрово

Четиримата депутати от Габровския район в 46-ото Народно събрание ще са от различни политически сили. След окончателното разпределение на мандатите от ЦИК става ясно, че от Габровския изборен район в следващото Народно събрание влизат по един депутат от ГЕРБ–СДС, "Има такъв народ", БСП и "Демократична България". Водач на листата на ГЕРБ по традиция е..

публикувано на 15.07.21 в 16:33

За първи път от 20 години ДПС остава без мандат във Велико Търново

Резултатите от парламентарните избори в област Велико Търново ще доведат до извънредни кметски избори в община Стражица. Кметът на Стражица Румен Павлов получи 1393 преференции и от шести в листата на БСП стана втори. За БНР той заяви:   „Сигурно няма да остана кмет, ще се възползвам от мандата. Засега такова ми е мисленето“.  Румен Павлов е..

публикувано на 15.07.21 в 16:24

Малко над 9 000 са недействителните гласове от изборите на 11 юли

9 хиляди 342 са недействителните гласове на изборите от 11 ти юли, сочат окончателните резултати от вота. В близо 3 хиляди секции в страната и чужбина се гласуваше само с хартиени бюлетини, като така са упражнили правото си на глас 298 хиляди души. Именно от тях се формира и броят недействителни гласове.  На предходните избори от 4 ти април, когато в..

публикувано на 15.07.21 в 16:03

Четири партии си разпределят мандатите в Перник

Коалиция ГЕРБ СДС, коалиция „БСП за България”, партия „Има такъв народ” и „Демократична България – обединение” вземат по един от четирите мандата в област Перник. Сигурни са имената на трима от депутатите - това са Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС,Стоян Мирчев от „БСП за България” и Зорница Стратиева от „Демократична България- обединение”. И тримата са водачи на..

публикувано на 15.07.21 в 15:23