„Галъп“: „Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с равни шансове за победа на 11 юли

| обновено на 17.06.21 в 15:47
В началото на изборната кампания изходът започва да изглежда все по-непредвидим.

„Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС са с абсолютно изравнени позиции за предсрочните избори на 11 юли, сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, направено по поръчка на Българското национално радио (БНР).

Това е една от интригите – за първото място на вота, което в момента е невъзможно да се предвиди.

„Галъп“ отбелязва, че теренът на изследването (3-11 юни) е след санкциите „Магнитски“, но пък само частично улавя отказа на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат.

Друга интрига е дали протестните партии ще имат мнозинство срещу ГЕРБ, БСП и ДПС. За момента не, но приближават към тази възможност, посочва „Галъп“.

Третата интрига е какви са шансовете на „Демократична България“ за по-челни места – там се забелязва укрепване на резултата в последните месеци.

Четвъртата интрига е около бариерата. Най-големи шансове там има коалицията „Българските патриоти“.

„Галъп“ отбелязва, че в началото на изборната кампания изходът започва да изглежда все по-непредвидим.

Изводите са от моментната снимка на електоралните нагласи, като изследването е направено в периода 3-11 юни сред 1012 пълнолетни българи, чрез интервю „лице в лице“ с таблети. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 

Ако изборите бяха днес, онези, които се очаква да гласуват със сигурност, биха гласували така:

  • „Има такъв народ“ би разчитала на 21,2%,
  • ГЕРБ-СДС – на 21%,
  • БСП – 15,9%,
  • „Демократична България“ – 12,1%,
  • ДПС – 11,9%,
  • „Изправи се! Мутри, вън!“ – 5,8%,
  • „Българските патриоти“ – 3,5%,
  • „Възраждане“ – с 2,7%, 
  • партията на Васил Божков „Българско лято“ – 2,4%.

Общо, 3,5% са за другите партии. Сред тях личат формацията около Жан Виденов, формацията на Цветан Цветанов, обединението около Петър Москов, „Атака“ и др.

Потенциалната официална активност ще се калкулира тепърва при публикуването на официалните избирателни списъци. Декларативните нагласи към този момент изглеждат така: 

Ако изборите бяха днес, 58,2% от всички запитани казват, че със сигурност биха гласували в изборите на 11 юли. 16,4% казват, че вероятно ще гласуват; 7,3% – че вероятно няма да гласуват; 14,7% -, че със сигурност няма да гласуват. Има и малък дял, които не успяват да отговорят.

Минимален дял биха гласували с „Не подкрепям никого“.

Проучване на агенция "Галъп" показва, че близо 60 на сто от българите одобряват работата на служебното правителство. Неодобрението е при 33 % от българите. 

70% от анкетираните не приемат управляващите да правят отстъпки пред Северна Македония, докато близо 20 на сто са съгласни, установяват социолозите. 

Близо 50 на сто от анкетираните одобряват санкциите по закона „Магнитски“ срещу български олигарси. Под 32 процента е неодобрението по този въпрос. 

Данните са от телефонен сондаж на агенция "Галъп", проведен между 14 и 16 юни, сред 890 пълнолетни българи.

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Галъп“: ИТН е добавила нови 100 000 избиратели

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е добавила нови 100 хиляди избиратели към гласовете си, получени на парламентарните избори на 4 април. Допълнителните гласове са от ядрата на ГЕРБ-СДС и БСП, както и негласували или избрали възможността „Не подкрепям никого“. Това съобщиха от социологическата агенция „Галъп Интернешънъл“, партньор..

публикувано на 12.07.21 в 14:06
Близки са резултатите за партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и ГЕРБ.

„Алфа рисърч“ и „Маркет линкс“: ГЕРБ води, 6 политически сили в НС

Данните от екзитпол на други социологически агенции, освен „Галъп“ ,  показват следното. „Алфа рисърч“: ГЕРБ – 23,5%; „Има такъв народ“ – 22,3%; БСП - 14,1%; „Демократична България“ – 14,1%; ДПС – 11,7%; „Изправи се! Мутри вън! – 5,5 %. Под изборния праг от 4 на сто за влизане в парламента остават..

публикувано на 11.07.21 в 20:08

"Екзакта": ГЕРБ-СДС с 21,4%, ИТН - 20,8%

На 11 юли ГЕРБ, ИТН и БСП могат да разчитат на по около 90% от избирателите си от парламентарния вот на 4 април т.г. Очевидно е, че водещите партии се стремят както да съхранят твърдите си ядра, така и да намерят излаз към периферен електорат. Последното се оказва по-трудна задача за традиционните партии...

публикувано на 09.07.21 в 09:10

„Галъп“: ИТН с по-голям шанс от ГЕРБ-СДС за победа на изборите

Непредвидимостта в предстоящите избори е основен фактор. Шансове за първото място имат две партии, като малко по-високи са те при „Има такъв народ“ – заради тенденциите в последните месеци и седмици. Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ за електоралните нагласи, направено по поръчка на Българското национално радио (БНР) дни..

обновено на 08.07.21 в 17:22
Източник: „Алфа Рисърч“

„Алфа Рисърч“: ИТН и ГЕРБ-СДС с равни шансове за победа на изборите

Националното представително проучване на „Алфа Рисърч“, финансирано от агенцията, показва, че 5 дни преди изборите се очертава паритет за първото място с малка преднина на партия „Има такъв народ“ (ИТН) пред коалиция ГЕРБ-СДС. БСП достига 16,4% от анкетираните Към момента „Демократична България“ е четвърта с 12%, ДПС има подкрепа 11,1%, а..

публикувано на 08.07.21 в 13:44

Елена Дариева: Очертава се 7 - партиен парламент

„Ситуацията е много динамична и може би най-големият въпрос е за избирателната активност , тъй като тя се отразява на крайния резултат“, посочи пред БНР Елена Дариева, социолог в агенция "Насока". Последните социологически проучвания показват минимална разлика между ГЕРБ/СДС и ИТН като евентуален резултат от предстоящите парламентарни избори..

публикувано на 08.07.21 в 10:11
Според Юлий Павлов новото Народно събрание ще е 6-партийно, но с потенциал са още 3 политически сили.

Център за анализи и маркетинг: ГЕРБ-СДС и ИТН са с изравнени шансове

Коалицията ГЕРБ-СДС и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) са с изравнени шансове и ще получат по малко над 20% от гласовете на хората, сочи последното проучване на Център за анализи и маркетинг. В новия парламент ще влязат още БСП с 15,5%, "Демократична България" с 12,3 на сто, ДПС с 11,4% и "Изправи се! Мутри вън!" с 4,7 на..

публикувано на 05.07.21 в 12:36

„Маркет линкс“: Под един процент разлика между ГЕРБ-СДС и ИТН

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ-СДС биха получили 19,7% от гласовете, а „Има такъв народ“ - 18,8%. Това показват данните от съвместно проучване на bTV и „Маркет линкс“. То е направено сред 1075 българи в периода 18-25 юни по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета. Третото и четвъртото място са за БСП и „Демократична България“ -..

публикувано на 05.07.21 в 10:08

"Тренд": Разлика от 1,5% между ГЕРБ-СДС и ИТН

Три седмици преди предсрочните парламентарни избори дистанцията между ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ е минимална - 1,5%. Това показват данните от национално представително проучване на Изследователски център „Тренд“, проведено от 11 до 18 юни по поръчка на в. „24 часа“. В следващото Народно събрание ще влязат със сигурност 6 политически..

обновено на 22.06.21 в 08:23

"Алфа рисърч": ГЕРБ-СДС 20,3%, ИТН - 18,2%

На старта на предизборната кампания коалицията ГЕРБ-СДС получава подкрепа от 20,3% от избирателите, твърдо решили да гласуват, докато „Има такъв народ“ е с 18,2 на сто, показва проучване на „Алфа рисърч“, реализирано в периода   30 май – 7 юни сред извадка от 1007 пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с..

публикувано на 09.06.21 в 13:29