Раздават изборните книжа и разпределят машините за вота

| обновено на 10.07.21 в 14:43
Снимка: архив

В деня преди вота Секционните избирателни комисии в страната получават техническите устройства, както и всички изборни книжа и материали, необходими за вота.

В Пловдивска област раздаването започна по график. Организирани са транспортът и охраната при добро взаимодействие между двете районни избирателни комисии за Пловдив град и Пловдив област, общинските администрации и районните управления на МВР. 

Областният управител Ангел Стоев подчерта, че е добро взаимодействието с фирма Сиела Норма, която доставя, монтира и поддържа машините за гласуване. 

В 455 секции в Пловдив ще се гласува машинно, а в областта те са 459: 

"Постигнахме добри транспортни схеми, така че хората по общините да не чакат много часове да пристигнат машините. Тази организация е много, много по-добра в сравнение с предишните избори".

Подготвени са и двете сгради в международния панаир, където вече се помещават 16 и 17 РИК и където след края на изборния ден ще се предават изборните книжа:

"Палатите са климатизирани. Сложени са, където трябва допълнителни климатици. Осигерана е вода, щандове за напитки, за топла храна, както и пакетирана храна".

Спазени са изискванията на РЗИ относно противоепидемичните мерки като навсякъде са осигурени достатъчни количества предпазни средства и консумативи. 

В Плевен също има определен график и  раздаването започна в 8:30 ч. До 17:30 процесът трябва да приключи и всичко да е готово, каза секретарят на общината Паулина Кирова:

"Надяваме се, че графика за раздаване на материалите, който ние имаме, ще бъде изцяло изпълнен и от „Сиела“, които ще доставят машините за гласуване. Те пристигат по определен график, изцяло съобразен с нашия. На място има и техник на „Сиела“, така че мисля, че всичко ще бъде нормално. 186 са машините за община Плевен. Имаме 155 секции с машинно гласуване, но в 31 от секциите ще има по 2. За момента някакво притеснение не сме видели".

В област Търговище материалите и устройствата ще се охраняват от около 270 служители на Областната дирекция на МВР от 18 часа днес до обявяване края на изборния ден. Мобилни полицейски екипи са в готовност да реагират на всеки сигнал за престъпление или правонарушение. В Дирекцията е създадена организация и са предприети поредица от мерки за осигуряване на добър обществен ред и сигурност и гарантиране законосъобразното протичане на вота. Сформиран е оперативен щаб, който координира действията си с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес, и ръководи дейността на структурите на дирекцията в региона. Щабът ще функционира постоянно и в изборния ден.

Транспортирането в област Пазарджик върви по график. 321 са секциите, в които ще се гласува машинно, а 68 от тях ще са снабдени с две устройства, каза заместник-председателят на РИК Антони Върбев: 
"Всичките машини са натоварени по камионите.  В 6:00 часа се разпломбира камионът в присъствието на представител на "Сиела Норма", на ОД на МВР,  в мое присъствие. Няма проблеми, но все пак говорим за транспортиране и съответно снабдяване на секциите с машини. Техник на място приема машината, изпълнява графика, който му е даден за снабдяване на всичките секции, и започва инсталирането. Един техник ще отговаря за между 5 и 10 машини. МВР имат задължение към 18:00 часа да приемат съответната секция под стража. Това означава, че до 18:00 часа трябва да е приключило инсталирането във всички секции. Цяла нощ ще бъдат охранявани, както си е било винаги".
В община Велико Търново без проблеми и по график започва раздаването на изборните книжа и личните предпазни средства, както и транспортът на машините за гласуване. 144-те секционни комисии получават бюлетините и протоколите за утрешния вот. Първо минават секциите от селата.  В 111 секции ще се гласува с машини, а в 8 от тях ще има по две устройства. Засега доставката е безпроблемна, посочи Ирена Стасинопуло - секретар на Районната избирателна комисия: 
"В някои секции вече са налице машините. Нямам засега информация да има някакъв проблем с доставката на машините".
За да не се забави отчитането на изборните резултати пред РИК, в секциите с машини общините и РИК се споразумяха: ""С решение на самият СИК да оставят двама души от различни политически партии да предадат обратно машината на "Сиела Норма"" - поясни Мина Илиева ,скретар на община Велико Търново.
263 машини за гласуване са получени в Шумен, съобщават от областната дирекция на МВР. Устройствата ще бъдат разпределени в 251 секции на територията на областта. Ще се доставят по 9 направления в населените места и ще бъдат под непрекъсната охрана от служители на МВР. Над 320 служители от структурните звена на МВР в област Шумен ще осигуряват охраната на изборните секции.

Раздаването на изборните книжа и разпределянето на машините за гласуване в Сливенска област протича нормално, съобщи за БНР говорителят на РИК Стелли Стефанова. Материалите за изборите, машините и изборните помещения са под полицейска охрана. Към момента няма подадени жалби в РИК за нарушения в деня за размисъл.

Стефанова съобщи, че допреди обяд са  раздавани изборните материали в трите по-малки общини Нова Загора, Котел и Твърдица селата на община Сливен.

„Едновременно с това вървят бусове с машините със съответните техници, които носят и инсталират машините по места. Следобед ще започнат да се раздават материалите за града Сливен. Нямаме проблеми за сега. Комисиите са на място, очакват се всички материали, каквото е необходимо и списъците. Охраняват се и материалите, и машини, и всичко, защото за разлика от друг път, този път полицаите са от 8.00 сутринта по секциите да охраняват съответните помещения“: 

В Сливенска област има разкрити 299 избирателни секции, от тях машинно ще се гласува в 248, в 7 ще има по две машини, а в 44 ще се гласува с хартиена бюлетина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

99% избирателна активност в местата за лишаване от свобода

99 процента е била избирателната активност на вота в неделя в местата за лишаване от свобода.  От имащите право на глас обвиняеми и подсъдими едва 11 души не са се отишли до урните, съобщи служебният правосъден министър.  С уговорката, че не става дума за представителна за общото гласуване извадка, Янаки Стоилов обясни как са подредени партийните..

публикувано на 16.07.21 в 18:20

Президентът призова партиите да намерят път за разбирателство

След като резултатите от изборите и разпределението на депутатските мандати в нови парламент бяха публикувани в днешния брой на Държавен вестник, президентът Румен Радев обяви, че ще свика 46-то Народно събрание на 21 юли, сряда, от 9.00 ч. Държавният глава обяви това при посещение в силистренското село Професор Иширково, където дадоха начало на..

публикувано на 16.07.21 в 13:55

Хасково има депутати в шестте парламентарно представени партии

Шестте партии, които влизат в 46-ото Народно събрание, имат представители в 29 МИР-Хасково. По двама депутати имат ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", ДПС, БСП, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!"  - по един.

публикувано на 16.07.21 в 09:53

Държавен вестник обнародва резултатите от изборите и разпределението на мандатите

В Държавен вестник е обнародвано решението на Централната избирателна комисия от 14 юли за обявяване на резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в Четиридесет и шестото Народно събрание. С публикуването на официалното решение на сайта на ЦИК с окончателните резултати са ясни и броят мандати, които партиите получават. Когато..

публикувано на 16.07.21 в 08:36

В Сливенско ГЕРБ-СДС печели два мандата, ИТН -2, ДБ и БСП - по 1

В Сливенска област ГЕРБ СДС  печели два мандата, партия „Има такъв народ“ – два мандата и по един за Демократична България Обединение и БСП за България. Бившият министър на земеделието от ГЕРБ Десислава Танева влиза в 46-тият парламент, сочат данните на ЦИК за разпределение на депутатските мандати в Сливенска област. Заедно с нея в новия..

публикувано на 15.07.21 в 23:44

ДПС печели мандат в Ямбол

ДПС печели мандат в Ямбол, въпреки че за партията са пуснати едва 615 бюлетини. демократична България остава без народен представител, въпреки, че за тях са гласували 3244 избиратели, информира кореспондентът ни Даниела Костова. Разпределението на мандатите по метода Хеър-Ниймаер вкара в парламента кандидатът на ДПС Петър Чобанов с 1,53..

публикувано на 15.07.21 в 19:13

Четири политически сили си разпределят мандатите в Габрово

Четиримата депутати от Габровския район в 46-ото Народно събрание ще са от различни политически сили. След окончателното разпределение на мандатите от ЦИК става ясно, че от Габровския изборен район в следващото Народно събрание влизат по един депутат от ГЕРБ–СДС, "Има такъв народ", БСП и "Демократична България". Водач на листата на ГЕРБ по традиция е..

публикувано на 15.07.21 в 16:33

За първи път от 20 години ДПС остава без мандат във Велико Търново

Резултатите от парламентарните избори в област Велико Търново ще доведат до извънредни кметски избори в община Стражица. Кметът на Стражица Румен Павлов получи 1393 преференции и от шести в листата на БСП стана втори. За БНР той заяви:   „Сигурно няма да остана кмет, ще се възползвам от мандата. Засега такова ми е мисленето“.  Румен Павлов е..

публикувано на 15.07.21 в 16:24

Малко над 9 000 са недействителните гласове от изборите на 11 юли

9 хиляди 342 са недействителните гласове на изборите от 11 ти юли, сочат окончателните резултати от вота. В близо 3 хиляди секции в страната и чужбина се гласуваше само с хартиени бюлетини, като така са упражнили правото си на глас 298 хиляди души. Именно от тях се формира и броят недействителни гласове.  На предходните избори от 4 ти април, когато в..

публикувано на 15.07.21 в 16:03

Четири партии си разпределят мандатите в Перник

Коалиция ГЕРБ СДС, коалиция „БСП за България”, партия „Има такъв народ” и „Демократична България – обединение” вземат по един от четирите мандата в област Перник. Сигурни са имената на трима от депутатите - това са Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС,Стоян Мирчев от „БСП за България” и Зорница Стратиева от „Демократична България- обединение”. И тримата са водачи на..

публикувано на 15.07.21 в 15:23