Вотът в чужбина

| обновено на 21.11.21 в 23:57
Гласуването във Вашингтон, 14 ноември 2021 г.
Снимка: Младен Петков

Приключи изборният ден за сънародниците ни територията на Европа, съобщиха минути преди 23,00 часа от Министерството на външните работи. Във Великобритания, където бяха разкрити най-много секции - 132, краят на гласуването бе обявен в 22 ч. българско време.

Заради часовата разлика изборният ден ще приключи утре в 6 часа българско време в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър.

Министерството на външните работи отчита, че машини не са били доставени в 2 секции в Австралия, 1 в Нова Зеландия и 1 в САЩ, там бюлетините бяха разпечатани на място по специален образец, изпратен от ЦИК.

Разкритите секции зад граница са 750, най-много – в Обединеното кралство – 132 и в съседна Турция – 126.

По-слаба активност се наблюдаваше в ранните часове при гласуването на българските граждани в балотажа за президент и вицепрезидент във Великобритания. Известен проблем бе създаден от неодобрението от страна на ЦИК на предложения на изборните доброволци за промяна на секционни членове.


Активността е по-слаба от миналата неделя. Секцията в лондонския квартал "Ричмънд" например не регистрира нито един гласоподавател през първия час след отварянето, предава кореспондентът на БНР в Обединеното кралство. В "Баркинг" картината бе по-различна. Тук има добре зареден български магазин и сънародниците ни явно обичат да съчетават полезното с приятното. Тук до 15.30 българско време вече бяха гласували между 700-800 души, малко повече отколкото на 14 ноември.

Очакванията по принцип са, че повече хора ще дойдат в по-късните часове. Поради часовата разлика секциите на Острова ще затворят в 22.00 часа българско време. По-рано от Мрежата на българските доброволци съобщиха, че 52 подадени от тях предложения на 17 и 19 ноември към ЦИК за промяна на секционните членове не са били одобрени и това е създало известно напрежение с окомплектоването на СИК, но няма информация някоя от 132-те секции, рекорден брой в чужбина, да не е отворила врати и да не обслужва гражданите.

В 9 часа (българско време) приключи гласуването в най-рано отворилата секция за балотажа – в град Крайстчърч, Нова Зеландия, съобщи МВнР. Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и на Западното крайбрежие на Канада – в 6 часа българско време в понеделник.

Заради часовата разлика изборните секциите във Великобритания, Ирландия и Исландия отвориха в 9 ч. българско време.

В Испания изборният ден започна в 7 часа местно време. Последни отвориха секциите на Канарските острови заради часовата разлика. В Испания българите гласуваха в 69 избирателни секции, колкото бяха и на първия тур на изборите на 14 ноември. В 19 от секциите се гласува с машини, а в останалите 50 – с хартиени бюлетини. В Генералното консулство в Барселона има две секции с четири машини, каза за БНР генералният консул Цветелин Цолов.

„В сравнение с първия тур активността е малко по-ниска, бих казал с около 30%. Никакви технически проблеми не сме имали в изборния ден. Машините работят добре и нормално, без никакви проблеми протича изборния ден“, каза Цветелин Цолов.

На първия тур на изборите гласа си дадоха 15 159 сънародници. През 2016 година до урните стигнаха 11 282 български граждани. На първия тур за двойката Румен Радев – Илияна Йотова гласуваха 9304 души, което е 62,18% от действителните гласове. За Атанас Герджиков бяха дадени 2526 гласа или 16,88 на сто от гласовете.

Снимка: Посолство на България в Мадрид

В Кипър изборният ден започна навреме и протича безпроблемно. Пред секциите има желаещи да дадат своя глас, а след 10.00 ч. започнаха да се образуват и опашки. В най-голямата секция на острова – посолството в Никозия, до 10.00 ч. преминаха 120 души. Идват и хора, които не са гласували на първия тур, съобщи за БНР председателят на избирателната комисия Снежана Георгиева. Работят 7 секции, разкрити във всички градове, където живеят големи групи наши сънародници. В 5 от тях вотът е машинен. По две устройства са инсталирани в двете големи секции – в Никозия и в Лимасол. Три секции са с по една машина, а в двете най-малки гласуват с хартиени бюлетини. На първия тур в изборите за президент и вицепрезидент в Кипър гласуваха 2284 българи.


В Русия Румен Радев и Илияна Йотова получават 329 гласа срещу 50 за Анастас Герджиков и Невяна Митева.

Избирателната активност е намаляла с около 25 на сто в сравнение с първия тур.

Без сигнали за нарушения протече изборният ден на територията на Руската федерация. Българските граждани гласуваха в 4 секции. Две в Москва – в посолството и в Българския център на промишлеността – и по една в консулствата на страната ни в Санкт Петербург и Екатеринбург. Председателят на секционната избирателна комисия в посолството Димитър Георгиев съобщи за БНР, че се отчита спад на избирателната активност в сравнение с първия тур на изборите за президент и вицепрезидент.

"Изборният ден започна в 7.00 ч. Московско време. Протича в нормална обстановка и добра организация. Нямаме постъпили жалби, инциденти или други необичайни събития, засягащи изборния. Общият брой на гласоподаватели към 11 часа е 60 души. За сравнение с избирателната активност спрямо миналата неделя се отчита спад с около 30 на сто".

И в четирите секции се гласуваше с хартиени бюлетини. Около 200 наши сънародници в Русия са подали електронни заявления за гласуване. Онези, които не са го направили, но искат да упражнят правото си вот, трябва да попълнят декларация на място и да представят валиден документ за самоличност, след което ще бъдат включени в списъците. На първия тур на изборите за президент и вицепрезидент Румен Радев и Илияна Йотова получиха 350 гласа. За Анастас Герджиков и Невяна Митева гласуваха 49 души.

В посолството ни в Рим на балотажа гласуваха 350 души, което в сравнение от първия тур, когато вотът бе 2 в 1 и гласоподавателите бяха със стотина души в повече, е един добър резултат. Такъв е той и на остров Малта, за където е акредитирано българското посолство организирало две секции. Там са гласували 650 души.

В Милано също се доближиха до интереса от първия тур, като този път  гласуваха 886 души в трите секции. В тази на генералното ни консулство, където единствено от всички 26  секции на Апенините гласуването бе машинно, своя вот дадоха 385 българи.

На първия тур за избор на президент българите в Италия изразиха предпочитание към настоящия държавен глава Румен Радев пред Анастас Герджиков. Предполага се, че тази тенденция се запазва.

В Гърция българските граждани имат възможност да гласуват в 26 секции. Няма нарушения. Изборният ден протича при спазване на всички мерки. В Атина постоянно пристигат избиратели пред седемте секции. На остров Крит гласуват и в петте секции, открити на удобни за избирателите места. В секциите в Патра, Нафплио и Лариса активността е засилена. В Северна Гърция гласуват и туристи, предимно в Кавала и Комотини. В Солун пристигат българи от Халкидики, където на последния вот не беше открита избирателна секция. Пред генералното консулство има опашка от чакащи да участват във вота. Българи от остров Тасос се организираха и гласуват в Кавала. Във вота участват както постоянно живеещи тук българи, така и сезонни работници, студенти, туристи и моряци от български кораб. Избирателната активност е по-ниска, в сравнение с парламентарния вот. По традиция в Гърция гласуват по-активно в ранните следобедни часове. Медиите отразяват балотажа с репортажи и информация от София.

Балотаж в условията на рекордна заболеваемост в Германия. В страната има 40 секции, в които може да се гласува машинно и на хартия. Две са в Лайпциг – в кметството на града. В 600-хилядния град и околностите живеят около 2 000 българи. Всички материали и техника пристигнаха безпроблемно ден по-рано, каза за БНР председателят на едната от секционните избирателни комисии – Росица Комитова.
Лъчезар Вълев

"Юли месец избирателната активност беше много по-слаба от април. През април месец в Лайпциг имаше опашки от желаещи да дадат вота си, което се дължеше на това, че много хора бяха в България през лятото", допълни за "Хоризонт" Росица Комитова,  която живее от 18 години в Германия..

По думите ѝ българите в Германия имат слаб интерес да гласуват.

„За много българи, които живеят в Лайпциг, знам, че искат да се върнат в България. Те очакват положението да се подобри, в който и да е смисъл. Българите в чужбина играят много голяма роля с вота си, но тези, които се връщат обратно – тези, които за малко се връщат също променят нещо", допълни Комитова.

От утре в Саксония затварят дискотеки, барове и нощни клубове. Няма да работят музеи, театри, кина, фитнеси и спортни съоръжения. Същото важи за коледните базари. Забранява се употребата на алкохол на обществени места. Няма да се допускат зрители на стадионите. Забранява се настаняването на туристи в хотели, пансиони, апартаменти и къмпинги. Остават отворени магазините и ресторантите, но само за отговарящи на т. нар. 2G правило – ваксинирани или преболедували. То не важи за магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите. Отворени остават и училищата и детските градини. От сряда на работното място присъствено могат да бъдат само ваксинирани и, преболедували, а неваксинираните ще бъдат тествани всеки ден. Ако откажат – преминават на работа от къщи. 4-милионната Саксония е с най-малко ваксинирани от всички 16 провинции на Германия – близо 58 на сто имат две дози.
Лъчезар Вълев
В Белгия секциите остават 15, а в Люксембург – 2. Машините в Гент и Антверпен са с по 1 по-малко заради по-малкия брой гласоподаватели миналата неделя. 

Спокойно и без особена активност протича гласуването в Белгия. В постоянното представителство на България в ЕС, където обикновено се събират най-много избиратели, вотът протича вяло. Пред секциите чакат по двама-трима души. Секциите са 6 в Брюксел, по две в Гент и в Антверпен и по една във Варегем, Льовен, Маасмехелен и Хаселт. Освен в Гент и в Антверпен, машинно гласуване ще има и в постоянното ни представителство в Брюксел. На изборите миналата неделя вота си дадоха 4700 души в Белгия спрямо 3700 на парламентарните избори през юли, а в Люксембург – 840 срещу 650 през юли. Не се очакват проблеми с формирането на секционните комисии или с организацията на гласуването като цяло.

В 9.00 часа българско време отвороиха избирателните секции в Обединеното кралствоНа Острова има 132 секции, от които 46 са в Лондон. Традиционно се очаква активноста на българските граждани да бъде висока. На 14 ноември тя бе малко по-ниска от тази на изборите през юли. Очакваията са изборите да преминат спокойно и без особени проблеми. Вотът се провежда в пандемични условия, но при по-облекчени мерки, отколкото в много други европейски държави.

По източното крайбрежие на САЩ нашите сънародници гласуват в 55 секции.

В посолството на ъгъла между улиците 22-ра и Ар в централния  район Дюпон Съркъл във Вашингтон гласува една от най-активните български общности в Съединените щати.

През деня се наблюдаваше на моменти постоянен поток от групи от хора, но дългите опашки от вота преди седмица ги нямаше.

Някои от гласувалите споделиха, че очакват от победителят от вота да се справи с корупцията и да направи така, че младите хора да се завърнат в България. Други посочиха, че за президента на България е важно да е уверен в собствените си възможности и възможностите на гражданите.

По неофициални данни към момента във Вашингтон са гласували около 300 души като  според членове на СИК тенденцията е за по-слаба активност от миналата седмица, когато около 600 подадоха гласа си.

Миналата неделя в Съединените щати като цяло рекорден брой гласоподаватели участваха в изборите 2 в 1 - над 11 500.

В Съединените щати в 14 часа българско време отвориха врати секциите по Източното крайбрежие.

На балотажа в САЩ се гласува в същите 55 секции, на които се гласуваше на изборите 2 в 1 миналата седмица. В 8 може да се гласува с машинa - в столицата Вашингтон, в Ню Йорк, Атланта, Сиатъл и в района на Чикаго и Лас Вегас. На едно от местата - Сейнт Луис, ще се гласува с бюлетини, разпечатани на място. До разпечатването на бюлетини на място се стигна според ЦИК “поради невъзможността да бъдат доставени навреме заради кратките срокове и големи разстояния.”


По-рано източници на БНР изразиха притеснение, че забавянето на доставките по принцип заради пандемията от Covid-19 би могло да забави и бюлетините като до последно в САЩ имаше опасения за пристигането им в четири от 55-те секции. На изборите преди седмица броят на гласувалите в САЩ българи надмина 11 500 и подобри рекордното високата активност от около 10 500 на вота през април. 

Още по темата в звуковите файлове.

ВИЖТЕ ОЩЕ
 Най-младата избирателка  Анна Дендас в Хоруолк, Кънектикът

При слаба изборна активност Радев печели вота и в САЩ

В Съединените щати през целия ден се наблюдаваше слаба избирателна активност във всичките 55 избирателни секции. Според междинни неофициални данни,   в секцията в българското посолство във Вашингтон са гласували около 320 души. Смята се, че около 40 процента от гласовете са били подадени, след като вече бе ясна убедителната победа на Румен..

публикувано на 22.11.21 в 09:37
Край на изборния ден на балотажа за президент в Турция

Президентът Румен Радев печели едва 7,67% от гласовете в Турция, Анастас Герджиков - 92,33%

Президентът Румен Радев печели 7,67% от гласовете в Турция, сочат данните при обработени 99,82 процента от гласовете, сочат данните на ЦИК. За Анастас Герджиков са гласували 92,33 на сто от турците с български паспорти.   Малко под 25 хиляди души са гласувалите в Турция на втория тур на президентския вот, показват протоколите от всички 126..

публикувано на 22.11.21 в 09:16
Край на изборния ден на балотажа за президент в Турция

Президентът Румен Радев печели едва 7,67% от гласовете в Турция, Анастас Герджиков - 92,33%

Президентът Румен Радев печели 7,67% от гласовете в Турция, сочат данните при обработени 99,82 процента от гласовете, сочат данните на ЦИК. За Анастас Герджиков са гласували 92,33 на сто от турците с български паспорти.   Малко под 25 хиляди души са гласувалите в Турция на втория тур на президентския вот, показват протоколите от всички..

публикувано на 22.11.21 в 09:14

По-ниска избирателна активност в Белгия и Люксембург

Всички изборни бюра в Белгия и Люксембург затвориха врати. Сънародниците ни, гласували в Белгия, са 3 370 или 70% спрямо далите своя вот на първия тур миналата неделя, когато те бяха 4 700. Гласувалите в Люксембург са 616 спрямо 683 миналата неделя. Изборите печели Румен Радев, но не е ясно с какъв резултат.

обновено на 21.11.21 в 22:33
Посолство на България в Лондон

Ниска избирателна активност и на Острова

Затварянето на избирателните секции във Великобритания е планирано за 22 часа (българско време). На някои места се отчита по-висока избирателна активност от миналата неделя, но на повечето е по-слаба. Изборите протичат спокойно и без проблеми. В някои избирателни секции заявиха, че им е направило впечатление, че гласуват доста хора,..

публикувано на 21.11.21 в 20:58
Изборна секция в Турция

Ниска избирателна активност в Турция – три пъти по-слаба от вота преди седмица

5400 е броят на гласувалите в 38-те секции в района на Истанбул, сочат данните към 16 часа - три пъти по-малко в сравнение с вота миналата неделя. Подобна е и картината в Бурса - градът с най-много изселници от България. В Бурса от изселническите дружества обявиха мълчалив протест и бойкот на вота заради липсата на каквато и да е осъдителна..

обновено на 21.11.21 в 18:08

Значителен спад на избирателната активност в Париж спрямо миналата неделя

Избирателната активност на сънародниците ни в Париж е значително намаляла в сравнение с тази от миналата неделя. Секциите във Франция отново са 18.   Пред българското посолство в Париж днес е много спокойно: няма и помен от опашките, които се бяха образували още преди обед за изборите 2 в 1 миналата седмица. Тогава до урните в трите парижки..

публикувано на 21.11.21 в 17:47

Мартина Шопова за Австрия между балотажа и локдауна

"Затруднения при гласуването на българите днес нямаше. Изборният ден  протича спокойно, макар и при по-ниска избирателна активност", каза за БНР Мартина Шопова, журналист в българска медия във Виена . Нека да припомним, че от утре Австрия влиза в сила пълен локдаун .  Българите в Австрия ще гласуват на балотажа в условия на строги ограничения..

публикувано на 21.11.21 в 17:28
Георги Тошев

Георги Тошев: Общо в 18 секции във Франция се гласува с машини

"Във Франция, Париж гласуването върви в съответния ред , организацията е много добра, но избирателната активност е много слаба", каза пред БНР журналистът Георги Тошев. " Политическите партии се поизложиха , защото бяха подали имената на хора за избирателни комисии, които не са били уведомени за това. Но благодарение на работата на посолството, на..

публикувано на 21.11.21 в 16:10

Защо да гласуваме и какви качества трябва да притежава президентът

Часове ни делят от момента, в който ще научим името на новия държавен глава на България за следващите 5 години. След редовните парламентарни избори на 4 април, заживяхме в една постоянна предизборна кампания, която завладя ежедневието у нас и зад граница. Затова и основният мотив на българите да гласуват днес е надеждата за по-дълготрайна..

публикувано на 21.11.21 в 14:28
Подкасти от БНР