Ниска избирателна активност в Турция – три пъти по-слаба от вота преди седмица

| обновено на 21.11.21 в 18:08
Изборна секция в Турция
Снимка: Тоня Димитрова, БНР

5400 е броят на гласувалите в 38-те секции в района на Истанбул, сочат данните към 16 часа - три пъти по-малко в сравнение с вота миналата неделя. Подобна е и картината в Бурса - градът с най-много изселници от България.

В Бурса от изселническите дружества обявиха мълчалив протест и бойкот на вота заради липсата на каквато и да е осъдителна реакция за напрежението между София и Анкара от последната седмица.

Избирателна секция в Бурса

В двете секции в квартал „Авджълар“ в Истанбул са гласували по-малко от 600 души към 17 часа – броят на далите своя вот миналата неделя беше по-висок само в едната от секциите.

Изборният ден в Турция започна със спорове и размяна на реплики на висок глас за попълването на декларациите и за спазването на дистанция от машините.

„На два метра от машината. Тайната на вота е изключително важна. Декларацията е част от изборните книжа.“

„Може ли да се попълни един отвод, подписват се пред членовете на избирателната комисия.“

Този път в Турция има наблюдатели – по един в секциите в региона на Истанбул.

Декларациите се подписват пред членовете на СИК, макар това да не се изисква според методическите указания на ЦИК, спазва се и дистанция от 2 метра между гласуващия на машина и члена на СИК.

Вот в Бурса


Без опашки и без говор на турски език преминава изборния ден.

„Звъним една на друга, за да разберем дали има изобщо гласуване и къде ще бъде… Миналия път… на ден най-малко шест съобщения получавахме… - да не забравите, 14-и, еди си кога, в еди си колко часа трябва да се гласува.“

Масово избирателите тук са огорчени от дипломатическото напрежение между София и Анкара през изминалата седмица.

„Да има разбирателство между всички националности, да няма проблеми и най-важното – да няма гражданска война. Няма такава заплаха, но нали чуваме по националната телевизия най-различни слухове.“

„Турското правителство се намесвало. Къде се намесва турското правителство за гласуването? Идваш свободно, никой не те кара.“

Предимно възрастни хора дойдоха до урните в Турция днес, а очакванията им към бъдещия президент на България са:

„И аз не знам какво да очаквам. Пенсия взимаме оттам.“

„Да ни помага винаги.“

„Равносилни и равноправни да сме.“

В една от секциите в „Авджълар“ имаше напрежение в началото на изборния ден. Още сутринта на място пристигна Николай Едрев, който обяви, че той е председател на СИК в „Авджълар“, но официално решение за това от ЦИК нямаше. Членовете на комисията се събраха и го отстраниха. 

Гласуване в Бурса

Пред избирателна секция в Бурса

Снимки: Тоня Димитрова

ВИЖТЕ ОЩЕ
 Най-младата избирателка  Анна Дендас в Хоруолк, Кънектикът

При слаба изборна активност Радев печели вота и в САЩ

В Съединените щати през целия ден се наблюдаваше слаба избирателна активност във всичките 55 избирателни секции. Според междинни неофициални данни,   в секцията в българското посолство във Вашингтон са гласували около 320 души. Смята се, че около 40 процента от гласовете са били подадени, след като вече бе ясна убедителната победа на Румен..

публикувано на 22.11.21 в 09:37
Край на изборния ден на балотажа за президент в Турция

Президентът Румен Радев печели едва 7,67% от гласовете в Турция, Анастас Герджиков - 92,33%

Президентът Румен Радев печели 7,67% от гласовете в Турция, сочат данните при обработени 99,82 процента от гласовете, сочат данните на ЦИК. За Анастас Герджиков са гласували 92,33 на сто от турците с български паспорти.   Малко под 25 хиляди души са гласувалите в Турция на втория тур на президентския вот, показват протоколите от всички 126..

публикувано на 22.11.21 в 09:16
Край на изборния ден на балотажа за президент в Турция

Президентът Румен Радев печели едва 7,67% от гласовете в Турция, Анастас Герджиков - 92,33%

Президентът Румен Радев печели 7,67% от гласовете в Турция, сочат данните при обработени 99,82 процента от гласовете, сочат данните на ЦИК. За Анастас Герджиков са гласували 92,33 на сто от турците с български паспорти.   Малко под 25 хиляди души са гласувалите в Турция на втория тур на президентския вот, показват протоколите от всички..

публикувано на 22.11.21 в 09:14
Гласуването във Вашингтон, 14 ноември 2021 г.

Вотът в чужбина

Приключи изборният ден за сънародниците ни територията на Европа, съобщиха минути преди 23,00 часа от Министерството на външните работи. Във Великобритания, където бяха разкрити най-много секции - 132, краят на гласуването бе обявен в 22 ч. българско време. Заради часовата разлика изборният ден ще приключи утре в 6 часа българско време..

обновено на 21.11.21 в 23:57

По-ниска избирателна активност в Белгия и Люксембург

Всички изборни бюра в Белгия и Люксембург затвориха врати. Сънародниците ни, гласували в Белгия, са 3 370 или 70% спрямо далите своя вот на първия тур миналата неделя, когато те бяха 4 700. Гласувалите в Люксембург са 616 спрямо 683 миналата неделя. Изборите печели Румен Радев, но не е ясно с какъв резултат.

обновено на 21.11.21 в 22:33
Посолство на България в Лондон

Ниска избирателна активност и на Острова

Затварянето на избирателните секции във Великобритания е планирано за 22 часа (българско време). На някои места се отчита по-висока избирателна активност от миналата неделя, но на повечето е по-слаба. Изборите протичат спокойно и без проблеми. В някои избирателни секции заявиха, че им е направило впечатление, че гласуват доста хора,..

публикувано на 21.11.21 в 20:58

Значителен спад на избирателната активност в Париж спрямо миналата неделя

Избирателната активност на сънародниците ни в Париж е значително намаляла в сравнение с тази от миналата неделя. Секциите във Франция отново са 18.   Пред българското посолство в Париж днес е много спокойно: няма и помен от опашките, които се бяха образували още преди обед за изборите 2 в 1 миналата седмица. Тогава до урните в трите парижки..

публикувано на 21.11.21 в 17:47

Мартина Шопова за Австрия между балотажа и локдауна

"Затруднения при гласуването на българите днес нямаше. Изборният ден  протича спокойно, макар и при по-ниска избирателна активност", каза за БНР Мартина Шопова, журналист в българска медия във Виена . Нека да припомним, че от утре Австрия влиза в сила пълен локдаун .  Българите в Австрия ще гласуват на балотажа в условия на строги ограничения..

публикувано на 21.11.21 в 17:28
Георги Тошев

Георги Тошев: Общо в 18 секции във Франция се гласува с машини

"Във Франция, Париж гласуването върви в съответния ред , организацията е много добра, но избирателната активност е много слаба", каза пред БНР журналистът Георги Тошев. " Политическите партии се поизложиха , защото бяха подали имената на хора за избирателни комисии, които не са били уведомени за това. Но благодарение на работата на посолството, на..

публикувано на 21.11.21 в 16:10

Защо да гласуваме и какви качества трябва да притежава президентът

Часове ни делят от момента, в който ще научим името на новия държавен глава на България за следващите 5 години. След редовните парламентарни избори на 4 април, заживяхме в една постоянна предизборна кампания, която завладя ежедневието у нас и зад граница. Затова и основният мотив на българите да гласуват днес е надеждата за по-дълготрайна..

публикувано на 21.11.21 в 14:28